15 redenen waarom alleen wonen eigenlijk best wel heel erg fijn is

Alleen wonen is lang niet altijd leuk. Vooral niet als je dagenlang aan je scriptie werkt en je behalve de fruitvliegjes in je keuken geen enkele levende ziel tegenkomt, of als je wilt gaan slapen maar de hele tijd denkt dat dat enge wijf van The Ring uit je televisie gaat komen*. Dan is alleen wel heel erg alleen.

Gelukkig bestaat het leven ook uit andere zaken dan achter je computer zitten en zijn geesten vooral eng als je pas net een griezelfilm gekeken hebt. Ik woon inmiddels alweer een half jaar huisgenootloos in Oost en ik vind het geweldig. Hiervoor deelde ik alleen een keuken met anderen en daarvoor woonde ik in mijn uppie in een dorp vlakbij A’dam en minstens net zo moederziel alleen in Parijs. Was prima, behalve dan als er weer eens een studiedeadline aankwam/ik zo dom was om een horrorfilm te kijken.

Op niet al te lange termijn hoop ik eens een keer met mijn vriend te gaan samenwonen, maar tot die tijd geniet ik ervan om een huis voor mezelf te hebben. Bij dezen een aantal redenen waarom het zo leuk is om alleen te wonen:

 1. Geen ergernissen over afwas die niet wordt gedaan of ramen die niet worden gelapt. Er is namelijk maar één persoon die dat (niet) gaat doen. Heel goed, kan daar ook geen onenigheid over ontstaan.
 2. Je huis is sowieso best schoon. Andermans tandpastaresten zijn namelijk toch altijd wat viezer dan die van jou.
 3. Geen spullen waarvan je niet weet of je ze moet houden of weggooien. Ze zijn van jou. Jij weet wat de bedoeling is (tenzij je een hoarder bent, natuurlijk).
 4. Je mag al het eten in de koelkast altijd opeten. Plus: er liggen geen vieze dingen in die koelkast, tenzij je de koelkast niet schoonmaakt (zie punt 1). Mijn koelkast is een veganistisch heiligdom. (Nog wel.)
 5. En niemand eet je chocolade op!
 6. Je slaapritme is fantastisch, aangezien je nooit wakker wordt gehouden door gamende huisgenoten of moet opblijven tot je geliefde ook naar bed gaat. En je wordt ook niet wakker van andermans wekker op dagen waarop je zelf wilt uitslapen.
 7. Je wordt niet zo afgeleid door dingen die anderen van je willen. (Ik word al genoeg afgeleid door wat ik van mezelf wil.)
 8. Je kunt alles doen op het moment waarop jij dat wilt. Avondeten om 5 uur of om half 10? No problemo! Op een zondagmiddag al je kleren à la Marie Kondo op de grond gooien (zodat je nauwelijks meer kunt lopen)? No worries, niemand nodigt zijn vrienden uit voor een supergezellige classy high tea tussen de vuilniszakken!
 9. Je bent the master of the afstandsbediening (of Netflix).
 10. Je hoeft je niet te schamen als je Gossip Girl kijkt, want het blijft onopgemerkt.
 11. Je hoeft nooit te vragen of er vrienden langs kunnen komen, want als jij het wilt, komt het nooit ongelegen.
 12. Je kunt gewoon planken of yogaën (kuch) of mediteren zonder dat iemand vraagt: “Huh wat ben je aan het doen dan?”
 13. DE BADKAMER IS ALTIJD VRIJ.
 14. Je kunt beginnen met het boenen van de vloer en dan halverwege gewoon blogs gaan zitten lezen zonder eerst even alle schoonmaakspullen op te ruimen. Die laat je lekker op de grond liggen. Wie heeft er last van dan?
 15. Je woning is helemaal geweldig ingericht, en als dat niet zo is doe je echt iets fout. Je hoeft niet te dealen met rare lelijke beeldjes of weirde kussens die de sfeer in de kamer verpesten. Behalve dus als je geen smaak hebt, maar dan is het ook wel een beetje je eigen schuld.
voordelen van alleen wonen

hashtag wijvenhuis hashtag lovin it

 

* Sorry voor de overkill aan geestenverhalen, trouwens. Vanaf nu hou ik erover op. Voorlopig. (Hebben jullie trouwens gezien dat ik een schilderij voor m’n tv heb staan, voor de zekerheid? (Nee grapje, daar staat hij gewoon omdat ik er geen andere plek voor heb.))

22 Comments

Filed under leven

22 Responses to 15 redenen waarom alleen wonen eigenlijk best wel heel erg fijn is

 1. Hahaha, amen! Ik woon nu nog in een studentenhuis maar ben nu langzaam maar zeker toch ook op zoek naar iets voor mezelf. Vooral een schone keuken en een badkamer die altijd vrij is lijken me fan-tas-tisch <3. Nu al zin in!

 2. Precies dit! Zo heerlijk om alleen te wonen! Ik woon nu in een studentenhuis met de gebruikelijke ergernisen van dien, maar wel gezelligheid. (: Hiervoor woonde ik in een studentenflat waar ik alles maar hoefde te delen met een iemand, die er bijna nooit was, zo fijn! ^^

 3. Haha wat leuk!
  Ik woon al jaren niet meer alleen, maar heb ooit wel alleen gewoond. Kan me nu niet meer voorstellen hoe het is, maar het doet me wel weer even in het verleden duiken. Ik wilde dat ik toen zo’n lijstje als het jouwe had gehad…

 4. Haha yes, alleen wonen is fijn! Maar als het wat te stil wordt, zijn huisgenoten ook wel chill om mee te chillen.

 5. Kim

  Haha! Op dit moment houdt mijn vriend dus een hele lange tijd al de badkamer bezet. Een badkamer voor mij alleen lijkt me echt heerlijk.

 6. Hahaha heerlijk. Ik verhuis komend weekend, krijg er nu al zin in 😀

 7. Ik woon nog bij mijn ouders, maar ik ben ook echt gemaakt om alleen te wonen, vrees ik. Ik ben nog single, maar zelfs als een relatie krijg op korte termijn, wil ik echt héél graag eerst een eigen huis. Vrijheeeeid!

 8. Het lijkt me ook echt fijn om op mezelf te wonen! Wel een hele verandering gok ik zo. Alles in een keer zelf doen, wordt toch wat lastig. Haha

 9. Ellis

  Jaaaa, heel herkenbaar. Heerlijk! 🙂 Een kamer stofzuigen, vervolgens de stofzuiger midden op de gang laten staan zodat ik de rest ook doe, na wat slechte series op Netflix.
  Al is mijn appartement nog niet zo mooi ingericht, ik blijf het maar uitstellen om frutsels te kopen.

 10. Het lijkt mij echt heerlijk om alleen te wonen. Hoewel het inderdaad ook wel nadelen heeft natuurlijk. Toch vind ik dat het wel tijd wordt voor mij om op mezelf te gaan. Het zit er alleen nog niet in. Jammer! Dan nog maar even genieten van de voordelen van het wonen bij je ouders.

 11. Ik kan niet wachten om op mezelf te wonen haha, klinkt heerlijk hoe je het hebt! En nog in Oost ook, ik ben jaloers 😉

 12. Eens eens eens!! Ook over de enge chick van the ring. Ik heb alleen geen tv meer maar wat weerhoudt haar ervan om dan maar onder m’n bed te gaan liggen?!

 13. Pingback: wat ik niet meer heb | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.