over leven en slapen

Ik wil niet opscheppen of zo, maar ik ben dus best wel goed in in slaap vallen. Nee, echt. Ik hoef maar het licht uit te doen en ik ben weg tot mijn wekker gaat, zo’n acht uur later.

Goed, dit gebeurt niet altijd-altijd, ik heb ook nachten die minder geslaagd zijn, bijvoorbeeld als ik tot laat heb doorgewerkt (dan sta ik in bed nog steeds in powerwoman-stand) of als ik weet dat ik de volgende ochtend op moet schieten (dan word ik steeds wakker omdat ik denk dat ik me verslapen heb). Toen er een tijdje veel inbraken waren in mijn flat in Noord sliep ik niet goed, en toen ik in mijn nieuwe woning Insidious 2 had gekeken werd ik ook constant tussendoor wakker (een vriendin van me heeft me laten beloven dat ik NOOIT meer films met geesten ga kijken want ik kan er gewoon niet tegen).

Maar inmiddels hoef ik me ‘s nachts geen zorgen meer te maken en slaap ik meestal als een roos. Desondanks denk ik iedere ochtend: nounou, vanavond moet ik weer eens wat vroeger naar bed, want ik ben nu veel te moe. En dat terwijl ik toch wel iedere nacht bijna acht uur slaap. Ik ben namelijk een beetje snel moe. Of beter gezegd: ik denk dat ik snel moe ben. Of nog beter gezegd: ik denk dat ik denk dat ik snel moe ben.

Kijk, het zit zo: een andere vriendin van me sliep vroeger 10 uur per nacht. Ze dacht dat ze het nodig had en verspilde sowieso minder tijd dan ik, dus zij kon wel vroeg naar bed. Ze was ook altijd best wel vroeg moe. Op een gegeven moment besloot ze echter te kijken wat er gebeurde als ze minder zou slapen.
Wat bleek: ze was ineens veel energieker!
Ze had zichzelf gewoon moe geslapen.

En ja, soms ben ik een beetje bang dat ik dat ook doe. Sleep is for the weak, zeggen alle coole en productieve mensen, en slapen kun je ook als je dood bent. Goed, nu ga je eerder dood als je te weinig slaapt en daardoor zo moe bent dat je niet ziet dat je onder een bus loopt, maar dat gebeurt nou ook weer niet zo snel, en de voordelen lijken alleen maar groter dan de nadelen: weinig slaap betekent meer tijd voor feestjes, meer tijd om je eigen bedrijf op te zetten, meer tijd voor Netflix. Meer tijd om te leven, dus. Hoewel acht uur slaap per nacht zo’n beetje overal wordt aangeraden, ben ik zo’n beetje de enige sukkel die zich hier ook echt aan houdt.

Ik heb het wel eens geprobeerd, bewust minder slapen. Ik hoopte dat ik vanzelf zou wennen aan nachten van slechts zeven uur. Na drie dagen viel ik echter bijna in slaap in de bus (beter dan voor de bus, maar alsnog is het niet echt een succesverhaal). Die drie uur die ik ermee had gewonnen, zorgden dus niet bepaald voor meer leven in de tent.

Dat experiment is echter inmiddels ook alweer van een paar jaar terug, inmiddels ben ik weer wat ouder en wijzer en ben ik aan een nieuwe poging toe (eentje die misschien net wat minder ambitieus is, zoals… 7,5 uur slaap). Of ik zeg gewoon doei tegen de prestatiemaatschappij en ga vanavond eens écht vroeg naar bed. Met genoeg slaap hoef ik in ieder geval niet bang te zijn om vroegtijdig rimpels te krijgen. Dat is voor mij bijna net zo’n grote angst als geesten, dus kun je nagaan hoeveel beter ik slaap als ik me daar in ieder geval geen zorgen over hoef te maken.

 photo koffie slapen.jpg

Vijf koffie graag omdat ik niet zo gevoelig ben voor cafeïne

18 Comments

Filed under de ongemakken des levens, tijdmanagement

18 Responses to over leven en slapen

 1. Ik heb dit ook heeeel erg gehad! 7 uur slaap (moe), 8 uur slaap (moe), 10 uur slaap (moe)… Nu zet ik standaard elke dag m’n wekker om 8 uur, zodat ik een ritme heb. Werkt als een tierelier. :’)

 2. Ik was de laatste tijd ook ZO moe, terwijl ik best wel veel sliep, en toen moest ik denken aan een periode uit het zesde middelbaar. Ik zette toen altijd de wekker om 6u15, terwijl ik pas om 7u15 moest opstaan, en dat eerste uurtje zat ik dan altijd gezellig wat Harry Potter te lezen in mijn bed. En ik was niet moe. Ik denk dat het gewoon kwam door een vast ritme te hebben (na het middelbaar gaat dat er een beetje uit, hehe) en dat ben ik nu opnieuw aan het proberen. Mijn stage begint meestal pas om 11u30 dus ik zou gemakkelijk een paar uurtjes langer kunnen slapen, maar ik zet elke dag mijn wekker netjes om 7u15, en ik ben (voorlopig) heel wat minder moe dan daarvoor, toen ik zomaar wat deed.

  Wat een uitleg. Ik wil gewoon zeggen: ritme. Works like a charm.

  • Haha die periode uit je leven klinkt echt heerlijk. En ja, stiekem weet ik wel dat je gelijk hebt – bij mijn vorige stage stond ik iedere dag op om 6.30 en ik was wakkerder dan ooit! (Het is alleen zo lastig om het vol te houden als het niet per se moet…)

 3. Heerlijk als je zo makkelijk in slaap kan vallen. Hoewel ik altijd moe ben, heb ik toch altijd moeite om in slaap te vallen. Best wel gek eigenlijk.

 4. Ooo, ik dacht dat ik hier de enige in was ;p Ik heb dit dus ook precies hetzelfde (goed slapen in combinatie met VEEL SLAPEN MEER BETER en ‘maar slaap ik niet te veel??’). Maar hé, de andere kant kan ook he – dat veel mensen chronisch vermoeid zijn en het dus maar wegdrinken met (te veel) koffie, of random dutjes doen overdag, of meer slack-dagen hebben…
  In elk geval goed om te lezen dat er meer van ons zijn. 😉 En ik zou zeggen: slaap lekker vannacht. 🙂

 5. Succes met je experiment/vroeg naar bed gaan ^^ — Wel heerlijk dat je zo makkelijk in slaap kan vallen.

 6. Pingback: 15 redenen waarom alleen wonen eigenlijk best wel heel erg fijn is | vijf koffie graag

 7. Haha je schrijft zo leuk. Miss is je slaapkwaliteit wat minder. Dat je niet zo goed of te weinig in diepe slaap komt.

  • Ah dank je! En ja, dat zou goed kunnen. Ik zou het eigenlijk eens uit moeten zoeken met zo’n app, maar ik geloof nooit echt dat dat zo goed werkt :’)

 8. Ik probeer ook 10 uur per dag te slapen. Minder en ik ben enorm moe de hele dag.

 9. Ik slaap ook altijd heel erg makkelijk! Heb eigenlijk niet veel slaap nodig, ik functioneer wel op 4 uur slaap, maar als ik dat een hele week doe, moet ik het wel inhalen aan het einde van de week. Of als een granny een middagdutje doen hahaha

Leave a Reply

Your email address will not be published.