update van een motorisch wrak

Inmiddels heb ik al 27 rijlessen achter de rug. Ik dacht eerst dat ik heel goed was, maar zo rond les 21 merkte ik dat mijn rijleraar gewoon mee zat te remmen als ik aan het inparkeren was. Nu snapte ik ineens waarom er in 20 jaar nog nooit een leerling schade heeft gereden aan zijn auto.

Ik was dus heel bang dat ik heel bang zou zijn op de weg (dat was de hele reden waarom ik zo lang zonder rijbewijs heb geleefd) (oké, ik had ook gewoon geen zin) maar dat valt dus wel mee. Sterker nog, ik zou best wel wat banger in het verkeer mogen zijn, dan zou mijn rijleraar niet zo vaak op de rem hoeven trappen.

Afgelopen week hebben we weer tot oktober nieuwe lessen gepland. Ik heb niet durven tellen hoeveel het er waren, maar ik kan nu wel met zekerheid zeggen: ik ben geen wonderkind. Ook geen wondervolwassene. Eigenlijk ben ik gewoon heel normaal. Een beetje sloom zelfs. Maar ja, vrouw hè.

(Dat is trouwens iets wat ik me afvraag: WAAROM hebben bijna alle mannen die ik ken hun rijbewijs in 25 lessen gedaan, en alle vrouwen in 40+? Is het omdat jongens zich hier al hun hele leven op voorbereiden met computerspelletjes? Is het een bias van de mensen die ons beoordelen? Ik zou echt alleen daarom zo graag snel mijn rijbewijs hebben gehaald, maar ja – ik had kunnen weten dat ik geen talent had, want ik ben motorisch gewoon erg slecht. Lezers die dit stereotype wél hebben verbroken (slome mannen/snelle vrouwen) laat u a.u.b. horen)

Ondertussen ben ik ook maar eens begonnen met mijn theorie. 20 augustus heb ik namelijk dat theorie-examen. Euh ja, dat is morgen dus. Tot gisteren was ik nog voor geen enkel proefexamen geslaagd, ondanks behoorlijk domme vragen als ‘is het slim om je hond op de hoedenplank te vervoeren’ en ‘mag je tegen het verkeer inrijden als je haast hebt’. Voor het onderdeel ‘gevaarherkenning’ slaag ik dan wel weer de hele tijd. Maar dat is niet echt een prestatie, aangezien je maar 13 van de 25 vragen goed hoeft te hebben. (Dát vind ik dan weer best gevaarlijk, dat je mensen met zulk slecht inschattingsvermogen laat slagen).

Nee, de vragen die ik fout had, waren allemaal van die irritante marginale kwesties als ‘hoe lang mag je aanhangwagen zijn’ en ‘mag deze bromfiets de weg op’. Like I care! Ik durf de eerstkomende 10 jaar toch niet met een aanhangwagen te rijden, en wat boeit mij een bromfiets nou? Als hij er rijdt, dan rijdt hij er. Ik ben toch zeker niet van de politie.

Voor wie zich nu zorgen maakt: niet doen, want ik heb gisteren een theoriecursus gedaan. Zou er zelf niet voor hebben gekozen, maar het zat in mijn pakket, dus ik heb er toch maar gebruik van gemaakt. En ik moet zeggen: ik vond het erg … leuk? Kennelijk mis ik het studeren toch een beetje, want ik schreef mijn hand lam aan aantekeningen, stelde de hele tijd veel te ingewikkelde vragen en vond het gewoon jammer toen het 17  uur was en we naar huis moesten. Leek verdomme Hermelien Griffel wel.

Dus ik ga maar weer verder oefenen. Ben vastbesloten om het te halen. Met de hersenen van deze motorische kluns is namelijk niets mis. Ik ben nu al zoveel tijd en geld kwijt aan deze onderneming, ik vind dat ik nu wel recht heb op een overwinning.

En anders ………… dan overleven we het allemaal ook wel.

17 Comments

Filed under voornemens

17 Responses to update van een motorisch wrak

 1. Ik heb het stereotype helaas niet doorbroken en ik herken echt veel van wat je schrijft. Het is het achteraf allemaal waard, hou je daar maar aan vast. Toen ik uiteindelijk mijn rijbewijs had, had ik steeds de neiging om te remmen als mijn bijrijder zijn/haar been bewoog. Vanuit mijn ooghoek zag ik altijd wanneer mijn rijleraar zich een beetje schrap zette en wilde gaan remmen. Dan wist ik dat ik zelf moest remmen. Verschil is dat als mijn moeder naast mij haar been beweegt, ik niet op de rem moet trappen. Dat was even wennen.

 2. Aargh, die lessen.. Ik ben uiteindelijk blij dat ik 10 jaar geleden mijn rijbewijs heb gehaald, maar ooh wee.. wat heb ik er mee afgezien! En het ergste was dan nog dat ik bijna mijn tijdslimiet had bereikt en ik mijn rijbewijs niet in handen kreeg. Ik kon ze wel van achter haar desk halen, want ze wist waarschijnlijk niet wat ik er allemaal voor gedaan had! Gelukkig ben ik kalm gebleven en heb ik ze toch nog meegekregen. *oef* Ik duim alvast dat jij een goeie beurt maakt! You can do this!

 3. Ik heb het aantal lessen wat ik gehad heb ook maar even niet geteld. Ik weet van mijn broer dat hij weinig lessen had en ook mn vader had er weinig. Mn vader reed al voor hij een rijbewijs had en mn broer kreeg bijles van mn vader. Ik niet. Maar ik slaagde in 1 keer in tegenstelling tot mn broer. Ik heb overigens helemaal niks met autorijden. Zoals zoveel mannen totaal geen inzicht hebben in bepaalde dingen. Zeg je rijleraar dat hij zijn poten van de rem haalt en let heel goed op of hij je wel genoeg leert. Ik had een zak ben er maanden mee gestopt en leerde bij mn nieuwe rijleraar zoveel beter en sneller dat ik toen redelijk snel geslaagd was. Ik deed niet aan vooruit plannen bij de 2e. Ze kijken echt gewoon hoeveel ze uit je zak kunnen kloppen.

 4. Same. Ben dus ook zo’n vrouw die niet kan rijden. Of ja, als je ‘t mijn vriend vraagt iig. Die gaat soms nog steeds stuk om de dingen die ik doe. Gisteren miste ik bijna een afslag en om ‘m alsnog te halen maakte ik een gare bocht en sloeg ik af. En ik heb dus al vijf jaar mijn rijbewijs he?

  Niet om je te ontmoedigen dus. Maar wel: ik heb mijn rijbewijs gehaald, dus jij kan het ook! ;p Enne, zolang je rustig blijft en logisch nadenkt komt je theorie ook wel goed! Ik kon beiden destijds niet dus moest ‘m zes keer opnieuw doen. Praktijk haalde ik dan wel weer in één keer. Heb het gevoel dat ik dit al eens heb gezegd?

 5. Ja ik vind het dus toch stom dat jij er ook van overtuigd lijkt dat je het minder goed doet omdat je vrouw bent. Als in: 1. ik wil er eigenlijk gewoon niet aan dat vrouwen echt aangeboren slechter zijn in autorijden en 2. ik heb ook het idee dat het een soort self fulfilling prophecy is (als je het blijft zeggen ga je er zelf in geloven en ernaar handelen en wordt het vanzelf de waarheid). Tegelijk merk ik ook zelf wel dat veel vrouwen iets minder richtingsgevoel of ruimtelijk inzicht hebben dan mannen, maar goed, dat vind ik dus wel gewoon stom. En ik denk wel dat het inderdaad meehelpt dat jongens al snel beginnen met gamen etcetera inderdaad, dus eigenlijk vind ik dat je dat meiden ook gewoon moet laten doen (als ze het niet willen is het natuurlijk prima, maar ze alleen barbies aanbieden omdat ze niet horen te gamen is dan wel weer stom).
  Blijft een interessante kwestie als semi-feminist met vrienden die helemaal leip zijn van auto’s en autorijden, ben er ook nog niet helemaal uit, maar mijn advies so far is: er niet teveel in geloven dat je als vrouw altijd een achterstand hebt of blijft hebben, er zoveel mogelijk plezier in hebben en het lekker op je eigen tempo doen, en een beetje trots op jezelf blijven. En ik hoop dat je je autotheorie gehaald hebt want dat vond ik echt een bitch!

  • Aaah ja alles was jij zegt. Ik snap het gewoon niet! Maar inderdaad, je moet niet geloven dat je slecht bent, want dan gaat het alleen maar slechter.

 6. En en en? Heb je het gehaald?

  Ik heb het stereotype niet doorbroken, ik had 43 lessen nodig. Maar nu bedenk ik me dat het maar net is hoe je telt. Ik heb al mijn dubbele lessen netjes als 2 geteld. Anders kan ik ook wel zeggen dat ik maar zo’n 25 lessen heb gehad – zou me niet verbazen als mannen zo tellen om hun ego in de lucht te houden.

  Het zou me ook niet verbazen als er enige rijschool- en examinatorbias is. Ik had in ieder geval een hele seksistische examinator tijdens mijn tussentijdse toets. Kan nog steeds boos om worden.

  Máár ik heb wel beide examens in één keer gehaald en voor gevaarherkenning en overige theorie samen had ik maar 3 fouten. Daar kan 99% van de mannen nog een puntje aan zuigen. Ha.

 7. Ik ben er vrijwel zeker van dat het gehaald hebt, want je bent een nerd. En ehm ja, stereotype niet doorbroken, ik heb mijn rijbewijs, maar al twee jaar ofzo niet gereden…

  Dus mijn tip is: blijf ook echt regelmatig rijden als je je rijbewijs gehaald hebt. Ik heb zelf natuurlijk geen auto en omdat mijn ouders niet dichtbij wonen is het wel lastig om het regelmatig te doen, maar ja, nu vind ik het dus een beetje eng.

  • Hahaha thanks. Het klopt, ik heb het gehaald <3
   En jaa, dat is zó zonde! Ik zie dat ook om me heen. Dan moet ik maar iedere week naar Rotterdam ... 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.