9 dingen waar ik nooit bij stil had gestaan voordat ik met rijles begon

rijles blog

Zoals je misschien wel hebt gelezen, ben ik onlangs ein-de-lijk begonnen met rijles. En zoals je misschien ook wel hebt gelezen, vind ik het SUPERLEUK. Dit kwam voor iedereen, inclusief mijzelf, als een enorme verrassing. Ik verwachtte namelijk dat ik rijden doodeng en extreem moeilijk zou vinden. Dat is niet onwaar: maar als er iets is dat ik de laatste weken heb geleerd, is dat vrezen voor je leven en dolgelukkig zijn zeer dicht bij elkaar liggen.

En dat is niet eens het enige inzicht dat ik heb opgedaan sinds ik ben begonnen met rijles. Hierbij 8 andere dingen die ik nooit had geweten als ik nog steeds niet met rijles was begonnen:

 • Dat de meeste mensen de maximumsnelheid eerder zien als een suggestie dan als must-do.
 • Dat het leven van een vrachtwagenchauffeur zwaar klote is. Althans, dat concludeerde ik toen er eentje achter mij heel boos werd omdat ik niet rechts wilde inhalen.
 • Dat lesauto’s bij Echte Automobilisten als een rode lap op een stier werken. Want jezus, wat wordt er veel naar ons getoeterd op momenten dat ik/we niet supersnel rijd(en) (uit onhandigheid of als ik me gewoon aan de maximumsnelheid houd).
 • Wat die gele vierkante borden die altijd in de berm staan betekenen (namelijk dat ik op een voorrangsweg rijd, ha!) (m’n lievelingsbord dus)
 • Dat filerijden je lichaam, met name je linkerbeen, sloopt. De hele tijd maar die koppeling ingeduwd moeten houden vergt veel van je. Ook emotioneel trouwens.
 • Hoe kwetsbaar je bent als fietser. Nee, dat is een leugen. Dat wist ik allang. Ik zet het er alleen even in om al die fietsers die zichzelf voor mijn auto gooien moralistisch toe te kunnen spreken. STOP DAAR TOCH EENS MEE JONGENS.
 • Hoe belangrijk de handrem wel niet is. Ik bedoel … is elke parkeerplaats scheef, of wat?
 • Dat ik heel dik ga worden als ik alleen maar met de auto ga. Althans, dat beweerde iemand die ik totaal niet ken en op wiens mening ik totaal niet zit te wachten, dus dan weet je dat het waar is.

17 Comments

Filed under rare wereld

17 Responses to 9 dingen waar ik nooit bij stil had gestaan voordat ik met rijles begon

 1. yvonne

  Ik leerde dat het hebben van licht op je fiets heel belangrijk is. Omdat je fietsers echt niet ziet in het donker.

 2. Ik leerde inderdaad ook hoe kwetsbaar/onzichtbaar fietsers in het verkeer eigenlijk zijn. Vond het dan ook heel chill dat ik mijn rijbewijs had voor ik naar Utrecht vertrok, want ik weet nu (in elk geval voor m’n gevoel) gewoon veel beter wat prettig is voor een automobilist en op welke momenten de kans groot is dat hij/zij me niet ziet én ik kijk nu ook beter als fietser (want eerlijk, het fietsverkeer is soms net zo hectisch als de gemiddelde vijfbaanssnelweg in de spits).

 3. Filerijden, daar heb ik echt zo’n hekel aan!

 4. Wielrenners zijn daarentegen als autorijder vrij spel. Wat een arrogante zakken hooi zijn dat.

 5. Ik ben ook wel een beetje van de ‘flexibele maximumsnelheid’ hoor 😉

 6. Het filerijden is een kwestie van oefenen hoor! Als je dat lang genoeg doet dan raakt je linkerbeen getraind.

 7. Die laatste, prachtig. Diegene was er wel mooi even vergeten bij te zeggen dat je linkerbeen wel dun blijft!

 8. Pingback: update van een motorisch wrak - vijf koffie graag

 9. Pingback: nog even over 2018 dan - vijf koffie graag

 10. Pingback: wat een jaar sporten me heeft opgeleverd - vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.