Nieuw boek: Anders, beter

Over een paar weken komt mijn tweede YA-roman Anders, beter uit (OMG knijp me?!) Dus ik dacht: een mooi moment om iets meer te vertellen over waar dit boek over gaat. Om te beginnen met een greep uit de ingrediënten:

  • Een irritant perfecte nicht (#thatgirl)
  • Een groot, oud huis in de Sarphatistraat in Amsterdam
  • Een sportschoolhater die een bijbaantje heeft in de sportschool
  • Een webshop (niet van de hoofdpersoon)
  • Een heleboel hardloop-kilometers (wel van de hoofdpersoon)
  • Een aantal valse beschuldigingen
  • Een schrijfster die zint op wraak
  • Een heleboel mensen die elkaar niet de waarheid vertellen
  • Een uit de hand gelopen vechtpartij

Achterflaptekst

Maja’s eindexamenjaar is belabberd begonnen: al vóór de herfstvakantie wordt ze van school gestuurd. Haar ouders denken dat het goed voor haar zal zijn als ze een tijdje bij familie in Amsterdam gaat wonen. Maja ziet hier het nut niet van in, maar besluit het als een kans te zien. Nu kan ze meer tijd doorbrengen met haar nicht Regina, die alles is wat zij zou willen zijn – succesvol, creatief en vooral: een goed mens.

In haar nieuwe woonplaats weet niemand wat er thuis gebeurd is en Maja is ook niet van plan om dat te vertellen. Dit is hét moment om zich eindelijk eens normaal te gedragen en vrienden te maken. Maar dat wordt moeilijk wanneer Regina haar beschuldigt van iets wat ze niet heeft gedaan. Ze moet en zal erachter komen wat haar nicht in haar schild voert. Is Regina wel zo perfect als Maja altijd dacht?

Het is een verhaal over jezelf willen verbeteren en tegelijkertijd jezelf (en je verleden) accepteren. Het gaat over familieleden die je al je hele leven kent maar over wie je toch zo weinig weet, vrienden die zich niet altijd gedragen zoals je zou willen, oude stoffige troep, een Goed Mens proberen te zijn terwijl je je meer the bad guy voelt, shortcuts om sneller je doelen te bereiken, de druk om ‘de beste versie’ van jezelf te moeten zijn, woede en verdriet, en doen wat je leuk vindt (zonder je ervoor te schamen).

(Featuring een kleine verwijzing naar The Rocky Horror Picture Show, want ik zou niet Lisa van Campenhout heten als ik niet continu bleef doorblaten over de films/boeken/muziek die ik leuk vond…………)

Voor wie is Anders, beter?

Anders, beter is een young adult-boek, wat betekent dat de primaire doelgroep ergens tussen de 14 en 25 jaar oud is. Hoofdpersoon Maja is 17 jaar oud en zit in haar havo-eindexamenjaar. Maar net als voor de meeste YA-boeken geldt: die zijn net zo leuk als je ouder bent. Ik zou dit zelf wel willen lezen, als 31-jarige. Maar ok, ik geef toe, ik ben een tikkie bevooroordeeld 😉

Het is een contemporary, wat betekent dat het zich afspeelt in het hier en nu en ook actuele thema’s behandelt. Anders, beter is spannend (het zit vol geheimen! Beschuldigingen! Verraad!) maar het is geen thriller – het boek gaat over hoe Maja haar leven op probeert te bouwen nadat ze van school wordt gestuurd. Verder is het boek best grappig (vind ik zelf, zou echt gênant zijn als jullie het straks niet met me eens zijn) en bij vlagen romantisch (vind ik zelf, NOG gênanter al jullie het hier niet mee eens zijn). Dus… ik zou zeggen, als je houdt van verhalen over schone schijn, geheimen, familie, zelfverbetering en Amsterdam, dan zou ik ‘m zeker een kans geven!

Ik wil ‘m lezen!

Nieuwsgierig geworden? Je zou me echt ont-zet-tend helpen als je Anders, beter zou pre-orderen. Het ding is: een pre-order laat aan de boekhandel zien dat er interesse is in een boek, en als ze dat zien, dan kopen ze nóg meer in, en dan zien toevallige voorbijgangers stapels en stapels liggen en denken dan ‘oh dat zal wel wat zijn’ en die kopen het, en dan kan de boekhandel nóg meer inkopen, enzovoort enzoverder, en voor je het weet, zit je bij De Wereld Draait Door … (oké nee dat kan niet meer, maar je begrijpt het idee.)

Anders, beter is te pre-orderen bij elke boekhandel. Om het makkelijk te maken, zet ik even wat boekwinkels op een rijtje: ScheltemaDonnerPaagmanje lokale boekhandel via Libris, of Bol.com. Maar je kunt ook langslopen bij de boekhandel om de hoek en vragen of ze hem voor je reserveren. (Of mail of bel!). Als jouw boekhandel niet aan bezorgen doet, dan leggen ze hem meestal voor je klaar en dan kun je hem komen ophalen.

(En voor de liefhebbers: je zou me ook ontzettend helpen als je hem toevoegt aan je leeslijst bij Hebban en/of Goodreads!)

(Ennn voor de échte liefhebbers: ik heb op Spotify een Anders, Beter-afspeellijst gemaakt – in principe voor mezelf, maar ik deel hem hier toch even! Hierin staan liedjes die in het boek genoemd worden, die thematisch goed aansluiten en/of die ik simpelweg heel erg vaak geluisterd heb tijdens het schrijven. Welk nummer in welke categorie hoort, ontdek je tijdens het lezen, hehehe. Maar als je écht heel nieuwsgierig bent, kun je me ook een berichtje sturen ;))

Alvast bedankt! Ik heb echt enorm genoten van het schrijven van het boek. Ik ben daarom zo benieuwd wat je van dit boek gaat vinden. Je kunt het me vertellen door een comment achter te laten op m’n blog of Instagram, of door te mailen naar [email protected].