2022: de lelijke dingen (en de mooie)

Hoe was je jaar? Ja leuk

Heb je nog echt iets zieks gedaan? Ja, Tim en ik hebben geskydived! Binnen, in zo’n cabine. Door de wind word je gewoon omhoog geduwd. Dat is op zich al best bizar, maar wat nóg bizarder is, is dat het al heel snel niet meer bizar voelt. Het voelde best… normaal?! Tim was trouwens zo goed in vliegen dat de instructeur op z’n knieën ging zitten en voor hem ging applaudisseren. Van mij was hij wat minder onder de indruk, maar goed, je kunt niet altijd de populairste zijn.

Hahaha omg die wangen

En hoe was je jaar verder? Ja leuk

Nu even serieus: Nou, dit jaar bestond voor mijn gevoel uit twee delen. Het eerste deel stond in het teken van het afmaken van mijn tweede boek, Anders, beter. Dat was soms heel leuk want ik genoot intens van dit verhaal en de personages, maar vaak was het ook gewoon klote omdat ik helemaal kapot ging van de stress omdat ik bang was dat iedereen dit boek (en mij dus) zou haten. (Echt, wie had gezegd dat ‘schrijver worden’ leuk zou zijn?) Het tweede gedeelte van het jaar was het boek uit. Dat was eerst natuurlijk ook heel stressvol (ik checkte Goodreads wel 10x per dag) maar toen na een paar weken nog steeds niemand een haatcampagne op Twitter was gestart, kon ik weer wat relaxen.

Wel zonde, eigenlijk. Pardon?!?

Van de stress bedoel ik. I know

Maar echt. Ja. Gelukkig was het tweede half jaar beter. Ik ben dolblij met elke reactie die ik van lezers gehad heb – van prachtige uitgebreide en goed doordachte recensies tot gewoon een opmerking dat iemand ervan heeft genoten. Vind ik zó leuk en bijzonder te horen.

Wil je nog iets kwijt over je boek? Lees hem, ik heb er hard aan gewerkt!

Oké, ik ga hem kopen. Dank je! Nee ff serieus, ik ben wel echt blij met hoe het uiteindelijk geworden is. Ik ben trots op het verhaal dat ik wilde vertellen – over woede en verdriet en schone schijn en streven naar perfectie. Ik hou van mijn personages en hun band met elkaar, juist omdat die níet alleen maar oprecht aardig en lief en leuk is, maar juist ook omdat schoonheid soms schuilt in lelijke dingen. Het is niet voor niets dat ik na het schrijven best lang niet aan een nieuw verhaal ben begonnen – ik wilde niet van Maja af.

Extra leuk: er was een boekpresentatie! Bij Bijna Echt kon dat niet, want dat kwam midden in 2020 uit – peak coronatijd. Nu was er een feest met vrienden en familie en praatjes en signeren en heel veel paarse ballonnen – zo surrealistisch dat dit is gedaan voor iets dat IK gemaakt heb? En echt heel leuk, Kan het nog steeds niet goed geloven.

Ben je al bezig aan een nieuw boek? Ja, voorzichtig… ik wil er nog niets over kwijt, maar kan wel alvast beloven: er staan weer heel veel lelijke dingen in!

Andere schrijf-hoogtepunten: ik mocht dit jaar op de Dag van de Jonge Jury de Jonge Jury Debuutprijs-uitreiken, omdat ik hem vorig jaar had gewonnen met Bijna Echt! Echt zo vet om dat op zo’n podium te mogen doen. En al helemaal dat ik hem aan Elin Meijnen mocht geven voor De Tweede Stem want dat was zo’n goed boek. Later dit jaar was ik op het Kinderboekenbal, wat een superleuk feestje was, ik heb de hele avond op blote voeten gedanst. En ik heb net als vorig jaar gesigneerd en lezers ontmoet bij Boekhandel Roodbeen en dat was ook weer zo tof!

En ben je verder nog een beetje aan het werk, of zit je alleen maar dingen te googelen als ‘Waarom heeft de familie Malfidus geen hogere straf gekregen na hun schandalige gedrag in Harry Potter deel 7?’: Jazeker! Ik ben na 4,5 jaar van baan gewisseld en werk nu bij een organisatie die adviezen geeft om duurzamer te leven. Vind het echt heel fijn om met dit onderwerp bezig te kunnen zijn (zeker aangezien ik halverwege het jaar last had van een ontzettende klimaat-dip – het helpt om er in mijn werk iets mee te kunnen doen).

Ben je nog een keer op vakantie geweest? Ja! Tim en ik gingen eerst een weekendje weg met Tims familie naar Brabant (waar overigens overal boerenvlaggen hingen en zo, het voelde zeer ongemakkelijk, alsof we in vijandelijk gebied waren – verder was het wel heel gezellig!). Daarna reden we door naar Parijs, waar we heel veel rondliepen, mijn oude universiteit bezochten en koffie dronken op terrassen. Daarna reden we verder door naar het zuiden, naar de camping waar mijn familie een stacaravan had toen ik kind was. Inmiddels waren we zo gesloopt van al dat wandelen in Parijs dat de meest inspannende activiteit die we daar gedaan hebben van de zwembadglijbaan afgaan was. Bliss.

Ben je verder nog in het buitenland geweest? Ja: in februari ging ik met een vriendin naar een andere vriendin in Gent. Dat was supergezellig en Gent blijft zo prachtig. Ook ben ik deze zomer met mijn moeder, broertje en zusje naar het bloedhete Lille geweest. Ook echt een aanrader, echt een mooie stad en veel groter dan ik had verwacht.

En ben je nog ergens heen geweest? En met Tim ging ik naar een huisje off grid in Drenthe waar je zelf hout moest stoken en water moest pompen om te kunnen douchen. Ik heb erover nagedacht om daar te blijven wonen, maar helaas was het huisje de volgende dag weer gehuurd door andere stedelingen. Overigens is hout stoken helemaal niet goed voor het milieu maar dat wist ik toen nog niet want toen werkte ik nog niet in de milieusector. Bij dezen.

Ennnn ik ging met familie naar Disneyland! Het hoogtepunt voor mij was Ratatouille, een soort 3D-darkride waarbij het echt lijkt alsof je een rat bent die door een restaurant rent. Het was zo mooi gedaan dat ik serieus een beetje moest huilen van ontroering (ik was niet de enige die tranen liet: achter me zat een kind van 5 keihard te janken. Maar dat was om andere redenen, vermoed ik) Tip: ga wel als single rider, dan sta je maar 5 minuten in de rij ipv 2,5 uur. (Misschien niet heel handig als je een kind van 5 bent)

Ben je nog naar leuke concerten geweest? Ja, ik ein-de-lijk Sting gezien! Hij was supergoed, Tim kreeg meteen corona. En ik ben naar La Femme geweest. Die had ik al weleens gezien op Down the rabbit hole, maar inmiddels had ik ze zo vaak geluisterd dat het toch wel een iets intensere ervaring was dan destijds. (Volgens Spotify is dit mijn meest beluisterde nummer van het jaar lol).

Wat vind je zo leuk aan La Femme? Hun tweede album is een soort Franstalige western met spookhuiselementen, dus als ik het luister waan ik me weer helemaal in Frontierland in Disney.

Verder nog leuke shows gezien? Ik ben twee keer naar een show van Sven Ratzke geweest (waar ik overigens ook twee keer Connie Palmen heb gezien, maar dat terzijde). De eerste keer deed Sven Ratzke een David Bowie-show, de tweede keer speelde hij Hedwig and the angry inch. Het was allebei zo mooi en goed, Sven Ratzke kan zo mooi zingen en beweegt zo sierlijk en aargh ik wou dat ik Sven Ratzke was.

En verder? Ging ik naar Milkshake! En naar de al twee jaar uitgestelde show Smoke and mirrors van Sasha Velour, en het was echt prachtig en zo inspirerend.

Speaking of Sasha Velour, wat heb jij dit jaar níet gedaan? RuPaul’s Drag Race gekeken. Dat zal wel als een shock komen voor de mensen die mijn blog lezen. Ik kon al die referentie-aan-referentie-inception die dat programma geworden is echt niet meer aan. (Maar don’t worry; ik kijk nog 3x per week dit filmpje, blijf ik toch nog een béétje mezelf)

Meest emotionele moment van het jaar: de laatste aflevering van Better Call Saul heeft me echt gebroken. GEBROKEN, zeg ik je. Voor wie de serie niet kent: Better Call Saul is een spin-off over de louche advocaat Saul uit Breaking Bad. Tim en ik keken deze serie al een jaar of 7 (langer dan dat ik veel van mijn vrienden ken). Het was trouwens eerste serie sinds Gossip Girl die ik van het begin tot het eind in real time gekeken heb. (Allebei series over schemers trouwens, toevallig) Had nooit verwacht dat een serie met deze man in de hoofdrol het beste liefdesverhaal of all time zou zijn???!?? Romeo en Julia is er niks bij.

Saul Goodman Cheers GIF by Better Call Saul - Find & Share on GIPHY

via GIPHY

Also Kim Wexler is echt een van mijn favoriete vrouwelijke personages aller tijden. Zo verknipt op een realistische manier, en een beetje awkward zonder dat dat dan ‘schattig’ moet zijn. I love her. Kan een heel essay over haar schrijven maar laat ik dat bewaren voor een andere keer.

Tweet van het jaar, die niemand zal begrijpen die Better Call Saul niet heeft gezien, dus deze tweet doe ik erin voor Tim en mezelf!

Wil je ook even gebruik maken van dit moment om te klagen over een slecht geschreven vrouwelijke personage uit een serie die je dit jaar gezien hebt? Ja, leuk dat je het vraagt!

En? Oké de slechte serie die ik dit jaar gezien heb is House of the dragon. Wat vreselijk saai en cringey was dat zeg. En wat is die Rhaenyra verschrikkelijk. Ik heb sowieso een hekel aan van die Jeanne d’Arc-achtige (no shade to Jeanne d’Arc) verhalen over Middeleeuwse vrouwen die niet de baas mogen spelen over het volk omdat ze ~*~vrouw zijn ~*~ maar dan stoer gaan doen en dat kijkers dan onder de indruk moeten zijn. Het is allemaal van die saaie oppervlakkige feministische propaganda en een belediging voor vrouwen die écht onderdrukt worden. Ik bedoel, als je vrouwelijke heersers in een Middeleeuwse setting wilt, doe dan óf een setting waarin vrouwen niet onderdrukt worden, óf doe het realistisch.

Wil je Game of Thrones dan wél realistisch of feministisch verantwoord noemen? In Game of Thrones zaten in ieder geval veel interessantere vrouwen: denk aan hoe Cersei via-via op de troon kwam, aan Arya die aan het begin wel een beetje irritant ~I’m not like the other girls~ aan het doen was maar uiteindelijk gewoon keihard werkte om een assassin te worden, denk aan Margeary (sorry ik denk gewoon graag aan Margeary). Ik bedoel, zelfs Khaleesi was veel realistischer – toen haar vent doodging was ze niks meer waard voor haar volk. Tót dat volk erachter kwam dat ze een soort magisch wezen was. Oké en nu heb ik toch een half essay geschreven. Ik had mijn woorden beter kunnen besteden aan Kim Wexler. Feministisch icoon omdat ze niet gepusht wordt als feministisch icoon maar gewoon zichzelf is.

Screams GIF - Find & Share on GIPHY
Ik, tijdens het kijken van HotD (omg ik mis Cersei)

via GIPHY

Heb je nog andere goede series gezien? Loved loved loved The White Lotus seizoen 2. En Inventing Anna natuurlijk, over een arm meisje die zich voordoet als rijke Duitse erfgename en iedereen oplicht. Hè, dat klinkt een beetje als Bijna Echt! Verplichte kost voor mij dus. Die Anna ging wel over lijken zeg. Vergeleken daarmee is Brenda een braaf meisje.

Favo film, nu we het er toch over hebben? Death Proof van Tarantino. Uit 2007 maar ik zag hem nu pas. Wel een beetje triggerend als je bang bent voor auto-ongelukken (zoals ik) maar de rest was gewoon zo goed: van die typische Tarantino-gesprekken waarvan je denkt ‘waar gaat dit heen?!?’ en het einde was… ontzettend bevredigend. (Vroeger kon ik nooit tegen geweld in series, maar sinds ik Game of Thrones heb gekeken ben ik echt een monster geworden). Maar uiteindelijk vond ik de gesprekken tussen al die vrouwen toch het leukst. Of zoals mensen op Moviemeter schreven: “In het begin wil je nog wel luisteren naar de onzin die de meiden te vertellen hebben, maar het duurt allemaal net iets te lang. […] Weer een stel meiden die domme praat uitslaan“, “Bij de eerste groep meiden heb ik nog de moeite gedaan om te luisteren, bij de tweede groep meiden was het doorspoelen geblazen. De vrouwen zijn ook niet bijster interessant en hebben eigenlijk niks te vertellen dat ook maar van belang is voor de film … veelal bimbo’s in cheerleader pakjes met seksuele fixaties…” en mijn persoonlijke favoriet: “stomme film enigste aan deze film zijn de stunts met de autos en de muziek / maar voor de rest sorry in begin stoere kurt russel daarna staat hij te janken als een kind“.

Death Proof Gif - payment proof 2020

Nog meer leuke films gezien? Nou, Tim en ik hebben in december alle Harry Potter-films gekeken. Serieus de eerste keer in mijn leven dat ik ze alle 8 redelijk kort achter elkaar heb gezien – ik vond die films altijd wel leuk, maar ook weer niet zó leuk dat ik ze elk jaar ging kijken of zo. Dit keer zat ik er echt helemaal in. Vooral de laatste twee delen zijn echt awesome – wat een geweldig verhaal is het toch. (Ik had mezelf ervan overtuigd dat het allemaal wel meeviel aangezien JK Rowling tegenwoordig zo’n enge vrouw is, maar helaas). Nu heb ik echt heel veel zin weer om al die boeken te lezen, maar misschien moet ik het maar niet doen, want ik merk dat ik nu weer een soort hyperfixatie heb op HP en er de hele dag over nadenk en dat is eigenlijk helemaal niet leuk, dat is vooral heel vermoeiend. (Zeker als je ook boos bent op JK Rowling ugh Joanne WAAROM doe je zo?)

Hoeveel boeken heb je dit jaar gelezen? 25. Ik had vroeger altijd op Goodreads het doel om er 50 te lezen, maar ik had het los gelaten omdat ik er te veel stress van kreeg. Maar eigenlijk vind ik dat ik dit jaar wel wat weinig gelezen heb.

Beste boeken die je hebt gelezen? Grappig genoeg zat ik deze zomer dan wel weer in een heerlijke leesflow, die maar liefst 3 boeken duurde. Deze drie zijn mijn favorieten van het jaar:

Detransitie, baby (Torrey Peters): over een trans vrouw wiens ex een andere vrouw zwanger heeft gemaakt. Dit boek was net een Tarantino-film: ik dacht de hele tijd ‘waar gaat dit nou heen’. Boeiende (niet per se sympathieke) personages, heerlijk geschreven en veel eye-opening observaties over gender.

Een liefde (Arnaud Cathrine): young adult-boek over een jongen met een nogal kort lontje die heel graag verliefd wil worden. Echt zo grappig en een heerlijke hoofdpersoon – ook niet altijd even sympathiek maar wel heel echt. Deze was mijn lievelings van het jaar.

The great escape (Fiona Gibson): een wat ouder boek wat ik alleen in huis had omdat ik het ergens gratis had gevonden, en jaren ongelezen in huis lag, maar toen ik eenmaal begon was het echt genieten :’) Over drie vriendinnen met issues die een weekendje weg gingen. Lekker Brits.

Honarable mention voor: ik las eindelijk Sapiens (door Yuval Noah Harari) en ik was echt OBSESSED met het eerste deel over hoe mensen in de prehistorie leefden. Echt zo jammer dat ik niet met een tijdmachine terug kan om even te kijken hoe mooi de natuur toen was.

Hoe vaak heb je corona gehad? Twee keer. In april… en nu!

Had je eigenlijk nog goede voornemens die je wel/niet gehaald hebt? Weet ik eigenlijk niet meer

Nou, er was toch een dingetje… Ja ik had een ‘challenge’ bedacht waarbij ik een jaar lang geen nieuwe-nieuwe kleding zou kopen. De kledingindustrie is zo zo zo vervuilend, en we hebben al zoveel kleding op aarde. Dus ik had bedacht dat ik een jaar lang geen nieuwe kleding meer ging kopen, alleen nog maar tweedehands. En daarna eigenlijk ook, want ja waarom zou je na een jaar ineens wel weer ff lekker gaan vervuilen? (Ik maakte een uitzondering voor ondergoed, sokken en schoenen – die laatste mocht ik dan alleen kopen bij sustainable aanbieders, niet in het winkelcentrum).

Is het gelukt? Het jaar is nog niet voorbij, want ik bedacht dit pas eind februari. Maar het is niet helemaaal gelukt. Ik heb sinds februari niet zoveel gekocht – en als ik iets kocht, was het tweedehands. Ik heb bijvoorbeeld een superfijne spijkerbroek die ik continu draag, een nieuwe blouse een jasje met schoudervullingen en aardbeien erop. Daarbij had ik gelukkig heb ik al veel kleding – op mijn boekpresentatie droeg ik bijvoorbeeld een paarse glitterjurk die ik al 5 jaar had… (overigens destijds ook al tweedehands gekocht). Maar ik heb één keer toch schoenen in het winkelcentrum gekocht, en bij het Kinderboekenbal kreeg ik heel veel stress want ik had niets fabulous meer en ik begon veel te laat met zoeken naar tweedehands kleding dus toen heb ik uit paniek een jumpsuit gekocht bij de River Island. Extra gênant omdat het thema ‘Gi-ga-groen’ was. Niet gi-ga-groen als in de kleur van mijn jumpsuit. Maar gi-ga-groen als in: niet de natuur slopen.

Heb je nog goede voornemens voor 2023? Niet meer stressen. Wat meer van het leven genieten want ik ben al bijna 32 dus het wordt weleens tijd. En Death Proof nog een keertje kijken. En alleen tweedehands kleding kopen, of misschien af en toe eens een sustainable kledingstuk. De natuur redden. Dat soort dingen.

2 Comments

Filed under leven

2 Responses to 2022: de lelijke dingen (en de mooie)

  1. Een mooi jaar heb je achter de rug. Veel leuke uitjes zo te lezen en ook nog wat reizen achter de rug. Super!!

  2. Hahaha goeie samenvatting, je relatie met Harry Potter en JK Rowling. Ik heb deze winter de films ook opnieuw bekeken (moet enkel de laatste nog, zoveel zin in!!!), en ben ook bezig met het herlezen van de boeken. Boek 1 en 2 waren bijna identiek aan de films, vanaf 3 zie je een duidelijk verschil, tot zelfs de structuur toe. Supertof, ik denk heel de tijd: oh ja, juist, was ik vergeten! Ik vond ‘House of the Dragon’ wel tof! ‘Sapiens’ heb ik dan weer nog altijd niet gelezen, ik denk deze zomer! Op het strand graag. Oh en ik heb het volgens mij al eens gezegd, maar ik moet altijd ZO lachen met die interviews met jezelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.