YA-roman ‘Bijna Echt’

Jawel, het is echt gebeurd: eind mei 2020 debuteerde ik bij Blossom Books! Bijna Echt en is een young adult-roman over Brenda, een meisje uit Hilversum dat zich voordoet als een rijke Parisienne om indruk te maken op haar nieuwe influencer-vrienden.

Het is een verhaal over echt en nep, vriendschap, jouw plek in de wereld vinden en alles daartussenin. Het gaat over opnieuw beginnen, een leven leiden dat bij je past, en hoe je identiteitsfraude pleegt in de 21e eeuw (spoiler: dat is HEEL MOEILIJK).

Je leest over decadente feestjes vol glitterconfetti en lichtgevende cocktails, beste vriendinnen die nooit even hun telefoon wegleggen, vakanties op een jacht met jacuzzi, gestolen spullen verkopen, zwemmen in een privézwembad met uitzicht over heel Amsterdam en het fotoshoppen van je selfies zodat het net lijkt alsof je een leuke kerst hebt.

En je maakt kennis met verschillende personages, zoals een influencer die haar succesvollere beste vriendin het licht in de ogen niet gunt, een YouTuber die zijn eigen filmpjes niet leuk vindt en een meisje dat vastbesloten is om de wereld te laten zien hoe nep iedereen in het wereldje is.

Voor wie is Bijna Echt?

Bijna Echt is een young adult-boek, wat betekent dat de primaire doelgroep ergens tussen de 15 en 25 jaar oud is. Maar laat je daar vooral niet door tegenhouden als je de 25 al gepasseerd bent. Als ik het niet zelf had geschreven, dan zou ik dit boek ook willen lezen (echt waar!).

Bijna Echt is een spannend boek – Brenda werkt zich echt ontzettend in de nesten – maar het blijft luchtig en humoristisch. Als je onderwerpen als identiteit, vriendschap en de wereld van Instagram boeiend vindt om over te lezen, dan is is Bijna Echt echt wat voor jou. Oh, enneh: met al die beschrijvingen van feestjes is het echt een perfect boek om die hele coronacrisis even te vergeten …

Wat anderen zeggen over Bijna Echt

Inmiddels is Bijna Echt alweer een paar weken uit. Ik heb al ontzettend veel leuke reacties gehad, onder andere op Instagram (ik link nu naar de hashtag #bijnaecht – niet alles wat hieronder valt gaat over mijn boek, maar … veel dingen wel, haha). Ook hebben verschillende boekenbloggers recensies geschreven. Lees hier wat zij (spoilervrij!) zeggen over Bijna Echt:

Lees ook de reviews op Goodreads, Hebban en Bol.com!

“Oké, ik ben overtuigd. Wat nu?”

Ik zou het ontzettend leuk vinden als je Bijna Echt zou kopen! Op het moment dat ik dit schrijf is het boek bíjna uit en kun je het preorderen. (Eigenlijk maak je me daar nóg blijer mee, want een preorder laat aan de boekhandel zien dat er interesse is in een boek, en dan kopen ze nóg meer in, en dan zien nog meer mensen het die het gaan kopen, enzovoort enzoverder, en voor je het weet zit je bij De Wereld Draait Door … oké nee dat kan niet maar je begrijpt het idee.)

Je kunt het boek het best bestellen bij je lokale boekhandel. Boekhandels hebben het moeilijk (zeker nu tijdens de coronacrisis) dus als je mijn boek op deze manier koopt steun je de boekhandel ook nog eens!

Als je nooit een boek hebt gepreorderd en denkt ‘hoe moet dit’: bij veel grotere boekhandels (zoals Scheltema of Donner) kun je het boek via de website bestellen. Als jouw favoriete boekhandel geen online shop heeft, kun je ze even bellen of mailen, dan leggen ze hem meestal voor je klaar en dan kun je hem komen ophalen.

Alvast bedankt! Ik ben heel erg benieuwd wat je van Bijna Echt vindt. Je kunt het me vertellen door een comment achter te laten op m’n blog of Instagram, of door te mailen naar [email protected].