waarom ik van mensen hou, of: waarom ik vegetariër ben

Ik hou meer van mensen dan van dieren. Wie dit niet doet, wantrouw ik. Natuurlijk, dieren zijn onschuldig, hebben geen dubbele agenda’s en zijn nooit bewust gemeen – in tegenstelling tot mensen. Maar wij zijn niet alleen maar slecht: wij zijn ideeën, cultuur, wetenschap, vooruitgang, allemaal dingen die dieren niet zijn.* Wij zijn verrassend, complex en veelzijdig.

Ik heb absoluut geen hekel aan dieren (dieren zijn best leuk, vooral het konijn van mijn zusje), maar ik ben niet ‘s werelds grootste dierenvriend. Soms vinden mensen het vreemd als ik dat als vegetariër zeg, maar deze zaken hebben  weinig met elkaar te maken. De vleesindustrie is wreed en walgelijk. Dat ik niet in katzwijm val bij iedere kitten, betekent niet dat het me niets kan schelen als het zou lijden.

Over het algemeen wordt dit wel begrepen, maar er zijn ook altijd mensen die het onzin vinden om vlees te laten staan. “Vlees eten is toch juist natuurlijk”, zeggen ze, of: “Maar dieren eten ook dieren, je zet jezelf nu boven hen!”
Ja, dat is waar, (sommige) dieren eten dieren omdat ze geprogrammeerd zijn met een jachtinstinct en ze vlees nodig hebben om hun lichaam aan de praat te houden. Newsflash: mensen hebben dat niet, of in ieder geval een stuk minder.

Misschien is onze spijsvertering gemaakt voor een dieet van zowel planten als dieren, en er zijn inderdaad mensen die stellen dat ze vlees nodig hebben, over het algemeen kunnen we prima leven zonder. Google drie seconden en je vindt allerlei soorten voedsel die je kunt eten om je lijf tevreden te houden. Ben je te lui om dit uit te zoeken, koop dan kant-en-klare vleesvervangers (een prachtige uitvinding van de moderne tijd).
Bovendien: het vlees dat in de supermarkt ligt, is verre van natuurlijk. Het is een en al water, groeihormonen, antibiotica en stress. Ons eetpatroon staat tegenwoordig behoorlijk ver af van de ‘natuur’ (voor zoverre die ooit bestond). Als je een lammetje ziet, is de eerste reactie het beest te willen knuffelen, niet het te willen slachten. Dit weerhoudt velen er niet van om lam te eten. Dat is niet onlogisch: het doodmaakproces is tegenwoordig makkelijk weg te denken.

Maar ik wil het niet wegdenken. Ik wil gewoon geen deel uitmaken van de vleesindustrie, iets waarvoor we voor kunnen kiezen omdat we beter weten dan een leeuw die een zebra doodbijt (iets dat overigens stukken minder wreed is dan de manier waarop dieren tegenwoordig worden gehouden). Een mens kan verantwoordelijkheid nemen. Wij kunnen verder denken dan ons eigenbelang.

Wij zijn gewoon geen dieren.

En daarom heeft dit snotterige beest al heel wat antibioticakuren achter de rug, terwijl een nieuwe kopen veel voordeliger is

*Update 2016: Ik ben het eigenlijk niet meer helemaal eens met de eerste alinea. Dieren kunnen meer dan we denken (en cultuur is niet alleen een mensending). En impliceer ik nou per ongeluk dat ze niet verrassend, complex en veelzijdig zijn? Niet heel slim van me.

18 Comments

Filed under mensen, vegashizzle

18 Responses to waarom ik van mensen hou, of: waarom ik vegetariër ben

 1. Daarbij is geen (of heel weinig) vlees eten veel beter voor de wereld, dus ook voor mensen nu en vooral ook in de toekomst.

 2. Ik hou wel van dieren en ik ben gewoon een softie die het niet over haar hart kan verkrijgen om een stuk vlees weg te werken. Ik denk niet dat je mensen kan dwingen om te stoppen met vlees eten of dat iedereen per se vegetariër moet worden, maar ik ben wel altijd blij met dit soort blogs. Een beetje awareness kan nooit kwaad 😉

  Oh ja, en dit: AWWW KONIJN <3

 3. sam

  Ik ben dus wel een vlees eter, niet omdat ik me niet bewust ben van, niet omdat ik het nodig heb en ook niet omdat ik me niks aantrek van dierenleed maar gewoon omdat ik het lekker vind. Kip en lam eten wij niet, tenzij we bij iemand eten die het voor ons gekookt heeft daar gaan we dan niet tegen zeggen dat ze voor ons maar wat anders moet maken. Maar ik snap je blogje wel, het kan allemaal veel diervriendelijker.

 4. En dan vertel je nog niet eens over hoe slecht het is voor het milieu en dat de vleesindustrie onze wereld vernietigt. Op dat gebied zijn mensen zó ignorant (bij gebrek aan een beter Nederlands woord), ze willen het gewoon niet weten. Ik heb laatst ook iets over vega(n) eten geschreven, was erg lekker om te doen. Vooral de bioindustrie is iets dat ik verschrikkelijk vind. Fijn dat jij er ook iets over vertelt! Misschien inspireer je weer iemand om erop te letten :).

 5. Oké ik denk dat ik maar eens wat aan mijn eetpatroon moet veranderen. Want stiekem ben ik echt slecht bezig, ik kijk alleen naar de prijs van vlees :S

 6. Mooi! Mooi beschreven bedoel ik dan. Het woordje stress triggerde me wel. Misschien toch eens wat vaker vleesvervangers kopen.

  Ps. leuke sokken.

 7. Ik wacht nog een beetje op het moment dat de kweekburger betaalbaar wordt.
  Vind je de insectenburgers ook fout?

  • Ik vind de prijs altijd een beetje een onzinargument. Kant-en-klare vleesvervangers zijn inmiddels ongeveer even duur als gemiddeld vlees, en natuurlijke vleesvervangers (kikkererwten, linzen voor je indiase Dhal <3) zijn stukken goedkoper en gezonder (en lekkerder!).
   Probeer eens een broodje falafel ;-)!

   En: <3 voor dit stuk!

  • Wat Mille Pagine zegt 🙂

   Over insectenburgers: ik ben hierover niet genoeg geïnformeerd over om een heel sterke mening te hebben, maar ik zou er minder op tegen hebben dan bij ‘gewoon’ vlees omdat insecten en hun emoties/zenuwstelsel een stuk minder ontwikkeld zijn dan bij andere beesten. Maar ik zou het niet zo snel eten. Het blijven toch dieren.

 8. Peter

  Na al die antibiotica is dat snotkonijn ook niet meer voor consumptie geschikt 😉

 9. Mady

  Even over het natuurargument (naast dat we sowieso niet meer in de jungle wonen) onze achterneefjes de orang oetang en gorilla hebben mega snijtanden en zijn vega. Dus hoezo natuurlijk? (Ze eten daardoor wel hun eigen poep maar dat is een klein detail)

 10. Ik houd absoluut niet van mensen. Althans niet van mensen in het algemeen. Er zijn er een beperkt aantal dat best awesome is, maar mensen in het algemeen wantrouw ik. Dieren? Tja. De enige dieren die er toe doen zijn beren. De filosofen van het dierenrijk. De rest mag van mij best de pan in. Tegen een goede biefstuk zeg ik geen nee.

 11. Pingback: doodenge superschattige honden | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.