een dramatisch dilemma (kies de juiste oplossing en win niets)

Jullie denken misschien dat mijn Parijsperiode helemaal is afgesloten en ik er alleen maar over blog omdat mijn huidige leven doodsaai is. Dat is misschien een klein beetje waar, maar lang niet helemaal. Zo kreeg ik een maand of wat terug een e-mail van mijn Franse bank. Dat ik rood sta omdat ze het verzekeringsgeld van mijn woning hebben afgeschreven terwijl die rekening leeg was (deze verzekering had ik twee jaar geleden afgesloten bij de bank zelf).

Ik vond het een heel merkwaardige e-mail. Ten eerste omdat ik geen flauw idee had dat ik een verzekering betaalde voor een kamer waar inmiddels al een ander woont. Ten tweede omdat er niet stond dat ik eens gauw geld moest gaan storten: alleen dat ik snel moest reageren. Wat ze precies van me wilden horen, was onduidelijk. Ik schreef toen maar dat ik al anderhalf jaar niet meer in de te verzekeren kamer woonde en niet wist dat ik hiervoor moest betalen. De bankmevrouw mailde mij terug dat het nu eenmaal een doorlopende verzekering was en dat ik hem niet had opgezegd. (Kennelijk was hij vorig jaar ook van mijn rekening afgeschreven, alleen dat had ik even gemist.)

Maar er stond weer geen verzoek om geld te storten. Dat vond ik een beetje raar. Toen ik zelf op een klantenservice werkte, kreeg ik continu mailtjes van mensen die een factuur voor de verlenging van hun abonnement hadden gekregen zonder dat ze doorhadden dat ze een abonnement waren aangegaan. Wanneer ik hen hier wat meer informatie over verschafte, zorgde ik er altijd voor dat het duidelijk werd dat ze écht moesten gaan betalen. Als mensen weten dat ze moeten betalen, is de kans ook groter dat ze dat ook doen. Het is geen zekerheid, maar het helpt wel.

Dus ik dacht nu: laat maar zitten. Als ze het geld echt willen, gaan ze wel moeilijk doen. Officiële brieven sturen, dat soort dingen. Hoewel het maar om vijftig euro gaat, wil ik het eigenlijk niet betalen. Ik ben me bewust van de kracht van algemene voorwaarden, maar betalen voor lucht vind ik wel heel overdreven. (Kijk, als het nou om een sportschoolabonnement ging waar ik niets aan heb omdat ik in een ander land woon, was het nog anders. Dan zou ik in theorie nog kunnen gaan sporten. Maar hier kan ik niets mee! Ook niet in hun theorie!)

Eergisteren kreeg ik echter weer een mailtje. Dat ik geld moet storten. Er staan geen dreigementen bij, maar toch. En nu weet ik niet zo goed wat ik moet doen. Nou ja, ik ga ze wel mailen en met veel gevoel voor pathos uitleggen waarom ik dit bedrag niet kan/wil/mag betalen. Maar als ze nou “Ja balen” zeg, wat dan?

Ik word verscheurd tussen mijn enorme weerzin tegen te betalen voor iets dat niet bestaat (ik bedoel, ik krijg ook niets uitgekeerd als de huidige bewoner de kamer in de fik steekt, toch? Mijn contact voor die kamer is niet meer geldig, dus daar kan ik toch niet voor betalen?) en de angst dat ik in Frankrijk te boek kom te staan als wanbetaler en er dan nooit meer mag wonen. (Niet dat ik van plan ben om terug te verhuizen, maar ik hou graag mijn opties open). Maar ik wil niet betalen! Het is niet eer-heer-lijk!

Dus wend ik mij maar tot jullie, lieve bloglezers. Ik heb jullie mening zo hard nodig dat ik er speciaal een poll voor heb gemaakt. Wat vinden jullie: moet ik betalen, of moet ik het niet?

Deze ruimte moet ik dus verzekeren (dit was toen mijn zusje en haar vriendin bij me logeerden, geen zorgen)

De te verzekeren ruimte (zo zag het er trouwens niet altijd uit hoor, alleen toen m’n zusje en d’r vriendin kwamen logeren)

20 Comments

Filed under studie in buitenland

20 Responses to een dramatisch dilemma (kies de juiste oplossing en win niets)

 1. Tja, dit soort situaties heb ik ook al meegemaakt (ook Erasmus gedaan + nog 2 jaar in Frankrijk gewerkt). Het beste is gewoon betalen, want anders gaat het blijkbaar toch gewoon van je rekening af (in het rood). Maar daarna direct handelen om alles op te zeggen, zodat ze je dit volgend jaar niet weer flikken. Succes ermee!

 2. Zo zie je maar, vroeg of laat zal altijd blijken dat Fransen niet aardig zijn.

 3. Betalen (Je hebt immers zelf de verzekering niet opgezegd blijkbaar), en dan een mail sturen dat je per eerstvolgende datum (zal waarschijnlijk volgend jaar zijn?) die verzekering op wilt zeggen. Stuur die mail ook naar je eigen emailadres, zodat je aan kunt tonen dat je de verzekering op tijd opgezegd hebt als ze volgend jaar weer af willen schrijven.

  Zo gaat het helaas, als je een verzekering niet op tijd opzegt moet je gewoon betalen.

 4. Ohh lastig zulke dingen.. ik zou idd zo snel mogelijk opzeggen, en dan misschien kijken of je bijv. de helft ofzo kan betalen? Om het nou helemaal niet te betalen, dan kom je denk ik toch wel ‘in de problemen’. Maar misschien kun je inderdaad op hun gevoel inspelen en kom je met 25 eu weg:-)

 5. Gelijk de verzekering opzeggen en betalen. Wil je ook nog die rekening hebben bij die franse bank? Als je er niets mee doet: ook opzeggen!

 6. Ellen

  Voor een gefundeerd oordeel, moet ik eigenlijk wat meer weten.
  Kun je je nog herinneren dat je die verzekering bent aangegaan en heb je daar nog de papieren van? Dat zou heel fijn zijn, want dan kan je de voorwaarden nalezen. En voor alle zekerheid, hebben we hier nu te maken met twee of met drie partijen? Jij en de bank? Of jij, de bank en de verzekeringsmaatschappij?
  Kon de bank /de verzekeraar op enigerlei wijze weten dat jij daar niet meer woont? Het gaat denk ik om een inboedelverzekering, maar moest je bv ook een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten en is die wel opgezegd?
  Ik zoek eigenlijk naar aanknopimgspunten om te zeggen, beste verzekeraar, je had kunnen weten dat ik vertrokken was, of iets in de voorwaarden dat de verzekering alleen geldt voor de inboedel als de wonimg bewoond wordt , dat soort dimgen.

 7. Ellen

  Nog even als aanvulling: ik zie nu dat je schrijft dat je de verzekering bij de bank had afgesloten. Diezelfde bank mailt jou in Nederland,; ze sturen geen post dus naar het woonadres in Frankrijk. Daaruit kun je concluderen dat ze weten dat je vertrokken bent. Heb je daar nog papieren van, dat je tegen de bank hebt gezegd: ik ben weg hier, salut en tot de volgende keer. Waarom jeb je eigenlijk die rekenimg nog aangehouden?

  • Ja, het zijn dus twee partijen, de bank en ik. Het is inderdaad een inboedelverzekering. Ik kan me herinneren dat ik die ben aangegaan, dat moest namelijk van de verhuurder, dat ik mijn kamer liet verzekeren. Ik weet nog heel goed dat ze me vertelde dat ik geen contract af kon sluiten voor een half jaar, het moest meteen voor een heel jaar. Oké, zo werken die dingen. Ze had echter niet gezegd dat het zou doorlopen – anders had ik het direct alvast opgezegd. Ik heb het gecontroleerd en het staat inderdaad wel in de kleine lettertjes. Stom dat ik dat niet gezien heb, dat is waar.

   Het contact gaat trouwens via e-mail, maar ze wisten dat ik weg was omdat ik dat had doorgegeven. (En dat is goed doorgevoerd, want ik krijg ook wel eens post van hen over andere zaken.) Ik snap echter ook wel dat die dingen ‘los’ van elkaar lopen en ze niet zelf gaan denken dat ik die verzekering niet meer wil (zeker niet als dit financieel minder voor hen is, zij willen natuurlijk dat ik verzekerd blijf). Maar ja, het was inderdaad duidelijk dat ik ergens anders woonde. Zelfs bij het afsluiten van het contract wisten ze dat ik ging verhuizen. De reden dat ik de rekening heb aangehouden, is dat ik nog geld tegoed had voor huursubsidie en dit per se op de Franse rekening gestort moest worden. Dit gebeurde pas toen ik al maanden terug was. Had de rekening daarna wel willen afsluiten, maar dat was er om diverse redenen nog niet van gekomen.

   Ik denk dat ze juridisch gezien wel gelijk hebben (het is een grote bank, die gaan toch niet schimmig lopen doen?) maar ik vind het gewoon het toppunt van lulligheid om iemand te laten betalen voor iets dat niet bestaat (dat ‘iets’ is in dit geval: het zeker zijn dat alles goed komt als er iets met je kamer gebeurt). Als er brand of zo in die kamer komt, zal mijn verzekering dat niet dekken, omdat ik er niet woon. Ik krijg geen geld, die persoon die er woont krijgt geen geld, de verhuurder krijgt geen geld: het is allemaal gewoon niet geldig! Zoals ik al zei: als het om een sportschoolabonnement ging, was het wel geldig, want in theorie kan ik naar Parijs gaan om daar te gaan sporten. Maar nu heeft NIEMAND hier iets aan.

   Ik heb ze gisteren na het posten van de blog nog eens gemaild met wat ik nu ongeveer tegen jou zeg (ik kon het toch niet laten), maar dat van ‘ik heb een ander adres doorgegeven’ was eigenlijk ook wel een goed argument…

   • ..maar dan geldt die verzekering nu waarschijnlijk gewoon voor de kamer waar je nu woont? Ik denk dat je in theorie een beroep op die verzekering zou kunnen doen als er wat met je NLse kamer gebeurt.

    • Dat was niet in me opgekomen, ik zal de papieren even nakijken (maar ik denk het niet? Volgens mij was het specifiek voor die kamer, en lijkt me sterk dat ze iets in het buitenland verzekeren?)

 8. ja, gewoon betalen en meteen alles opzeggen wat je niet meer nodig hebt en waar je dus niet meer voor wilt/hoeft te betalen. Als het goed is ben je er dan van af 🙂

 9. Mady

  Ik zou bang zijn voor incassokosten en als je rood staat op een rekening krijg je een schuld daarvan (en nog hogere rente enzo). Dus wel volhouden in je communicatie naar het bedrijf maar uiteindelijk (hoe KLOTE het ook echt is) toch wel betalen.

 10. Jeetje, wat irritant :/ Is het geld nog terug te krijgen als je het betaalt? Wat zijn de gevolgen als je niet betaalt? Ik vrees dat je wel zal moeten betalen. Ik zou koppig niet betalen, maarja, dat kan rottige effecten hebben.

 11. Ellen

  Nou ja Lies, dit wordt toch wel een moeilijke zaak vrees ik. Je zou nog kunnen proberen te zeggen dat je niet goed bent voorgelicht; ze wisten immers bij het afsluiten van de verzekering al dat dit voor een korte periode was en zij hebben daar zelf geen passende actie op genomen, maar jou willens en wetens opgezadeld met een verzekering die automatisch wordt verlengd. Het minste wat ze hadden kunnen doen was om jou daar op attent te maken, en dat is niet gebeurd. Dat is niet zo netjes van de bank, want zij zijn de experts en jij de leek. Als je dit combineert met het feit dat ze wel degelijk op de hoogte zijn van het feit dat je daar ook inderdaad niet meer woont, kun je een beroep doen op redelijkheid en billijkheid. Als ze daar niet gevoelig voor zijn dan vrees ik dat je moet betalen, om verdere problemen te voorkomen.

 12. sam

  Ik zou waarschijnlijk betalen en m gelijk opzeggen.. wel mooi zonde van het geld.. Succes!

 13. Lastig! Ik zou het waarschijnlijk gewoon betalen, maar wel bellen/mailen/schrijven dat ik het gelijk op wil zeggen aangezien ik er niet meer woon.. Sowieso opzeggen zodat je er volgend jaar niks aan hoeft te betalen en ja. Ik zou het wel gewoon betalen, ik hou van clean zijn zeg maar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.