waar geluk is je postcode

Inmiddels woon ik alweer langer dan twee maanden niet meer in Amsterdam-Noord, maar in Amsterdam-Oost. En ik ben ZIELSGELUKKIG. Werkelijk mensen, als deze verhuizing me iets geleerd heeft, is het dat waar geluk niet uit jezelf komt. Waar geluk is waar je huis staat. Ik schaam me er een beetje voor om dit toe te geven, want toen ik in Noord woonde was ik ook best blij en ik voelde me er zelfs thuis, maar jongens, alles is beter nu ik niet meer dagelijks langs Centraal Station hoef en gewoon lekker ‘s nachts over straat kan banjeren.

Voordat ik in Amsterdam studeerde, had ik een visioen. Het was herfst (in mijn visioenen is het altijd herfst) en ik fietste na een productieve collegedag over de Blauwbrug naar het huis dat ik samen met drie andere meisjes zou delen (dat huis stond natuurlijk binnen de ring en die drie andere meisjes waren precies even oud als ik en we vormden een heilige vier-eenheid waarbij nooit iemand zich buitengesloten voelde).

Dit visioen bleek later helemaal geen visioen, want ik werd nooit gekozen bij hospiteeravonden, waardoor ik bij mijn ouders moest blijven wonen, waarna ik een jaar in een (hele mooie) schuur in Zwanenburg (say whut) zat, en vervolgens terechtkwam in een gigantische flat in Noord waar ik de keuken deelde met dertien anderen. Niet echt wat ik van mijn studententijd verwacht had, maar uiteindelijk had ik het 3,5 jaar (minus een half jaar Parijs tussendoor) toch leuk in Noord, en zoals ik al zei, ik voelde me er hartstikke thuis.

Tegenwoordig woon ik dus in het oosten van de stad. Mijn directe omgeving is niet fantastisch in de zin van mooi of gezellig, maar dat maakt niet uit, want ik ben in vijf minuten ergens waar dat het wel is. Voor het eerst sinds Parijs woon ik vlakbij dingen waar mensen willen zijn, kroegen en hippe restaurants en zo. Als ik ergens heen moet, kan ik door allemaal verschillende stukjes stad fietsen. Laatst ging ik naar een foodfestival en het was vlakbij mijn huis! Er is nog nooit eerder iets vlakbij mijn huis geweest! Ik heb eindelijk het gevoel alsof ik in de stad woon. Mijn Amsterdam-haat is nu ook als sneeuw voor de zon verdwenen: eigenlijk bleek ik Amsterdam helemaal niet écht vervelend te vinden. Ik voelde me gewoon buitengesloten en kon deze gevoelens niet uiten.

En het mooiste is? Ik kan vanaf het centrum zelfs over de Blauwbrug naar huis fietsen. Oké, ik moet er iets voor omrijden, maar voor dingen die zoveel joy sparken* mag dat best.

 

*Ik heb dus dat boek van Marie Kondo gelezen. Dat is maar goed ook, want hoewel ik nu een best grote kamer heb, heb ik besloten dat ik de rest van mijn leven alleen maar in het centrum van Amsterdam/Rotterdam moet wonen, en dan heb je over het algemeen niet zoveel ruimte.

Ze hebben hier zelfs fonteinen joh echt niet normaal

 

35 Comments

Filed under leven

35 Responses to waar geluk is je postcode

 1. Ziet er leuk uit! En dat je ‘s nachts over straat kan banjeren kan inderdaad een gigantisch verschil maken 🙂 Ik kom over twee weken naar Amsterdam, tips altijd welkomç

  • Oh leuk! En ik wil je wel tips geven maar ik heb geen flauw idee in welke categorie, hoe lang ga je?

   • Van vrijdag tot maandag, 3 dagen dus! Vooral tips als in: waar kan ik het gezelligste park, het lekkerste broodje en de beste verborgen sfeervolle vinden? 😉

    • Oh leuk!
     Parkweer wordt het de komende dagen niet echt, geloof ik. Maar anders zou ik gewoon naar het Vondelpark gaan, je bent dan lekker centraal en de buurten eromheen zijn heel mooi (is wel altijd superdruk). Al vind ik het Westerpark en het terrein daaromheen eigenlijk leuker. Misschien kun je het allebei doen. Als je toch in de buurt van het Westerpark bent, moet je echt even naar Dophert gaan, hun peanutbutterbrownietaart is het lekkerste dat ik ooit gegeten heb (en de broodjes zijn ook heel goed). Als je een beetje in de buurt van het Leidseplein bent en je wilt even snel iets eten maar niet naar de McDonalds, kun je naar Soup en Zo gaan in de Spiegelstraat, ook heel lekker en nog gezond ook (ze hebben meer vestigingen trouwens).
     Verder zou ik vooral even kijken bij de boekenmarkt op het Spui (op vrijdag) of bij de Oudemanhuispoort (universiteitsgebouw, heel mooi). En geen boottocht maken, dat heb ik ooit gedaan met een Duitse vriendin maar er was niet veel aan, je kunt beter gewoon langs de grachten lopen. Kun je ook nog langer blijven kijken als je iets leuks ziet 😉 Oh en nog een tip speciaal uit Oost: gin-tonic drinken bij Bar Bukowski! Ze hebben daar zoveel verschillende smaken! (Hun menukaart ziet er verder ook goed uit)
     Laatste tip: als je naar binnen wilt bij een bekend museum, zorg dan ALSJEBLIEFT dat je online alvast een kaartje hebt gekocht, anders sta je uren in de rij…
     Veel plezier alvast!

 2. Fijn dat je zo happy bent met je nieuwe plek! Ideaal als dingen dicht bij je huis zijn, ik vind het ook fijn van aan het centrum wonen in Nijmegen, alles is op loopafstand 🙂

 3. Ja, waar je woont kan enorm veel verschil maken.
  Stiekem mis ik de dingen als food-festivals en zo in de buurt soms wel, maar ik ben over het algemeen gelukkig erg blij met het kleine stadje waar ik woon. En toch … zou ik zeker geen bezwaar hebben als we over een paar jaar naar Arnhem zouden verhuizen. Nou gaat mijn man bij zijn werk in Arnhem weg, en misschien wel in Utrecht wonen, en dan gaat die vlieger weer niet op … want Utrecht is gewoon écht niet mijn stad, dan blijf ik liever ergens bijna op het platteland wonen 😉

 4. NEE, JE MAG VAN MIJ ALLEEN MAAR IN ROTTERDAM GAAN WONEN, HOOR JE MIJ.

 5. Ah, superfijn is dat! Het ziet er mooi & zonnig uit (in mijn dagdromen is het altijd warm en zomers).

  Aan Marie Kondo heb ik me nog niet gewaagd. Ik ben helemaal voor minimalisme, maar volgens mij lukt dat me ook zonder haar 😉

 6. Super fijn dat je je zo op je plek voelt in je nieuwe huisje!

 7. Ik ben zielsgelukkig te lezen dat je zielsgelukkig bent 🙂

  Vouw je nu ook je sokken anders? *is recensies gaan lezen omdat ze niet wist wie Marie Kondo is*

  • Aah, zo lief 🙂

   En haha, nee. M’n shirts en rokjes wel maar mijn sokken niet, dat gaat te ver.

   • Ik bén lief 🙂
    Dat van die shirts en rokjes meen je niet toch? Toch? Toch?

    • I knooooooow 🙂
     Haha ja sorry ik meen het wel! Maar het is niet omdat ze moe zijn en rust nodig hebben, maar omdat ik beter kan zien wat ik heb als ik alles oprol in plaats van opvouw! Echt heel handig.

     • Is dat de moeite van het oprollen waard? 😮 (oprollen klinkt als meer moeite dan opvouwen, met name omdat ik niet zou weten hoe je netjes oprolt zonder eerst op te vouwen ;))

     • Waar is m’n reply :'(

     • Haha, het duurde even maar ik heb je gevonden!

      En ik vind het de moeite wel waard hoor, ik vouw ze nu één keer in plaats van twee keer en dan rol ik ze op. Kost misschien twee seconden meer tijd, maar het scheelt weer tijd als ik kleren uit moet zoeken, ik kan alles nu in één oogopslag zien!

 8. Ah fijn dat je je in Oost meer op je plek voelt! Het is inderdaad zo fijn om gewoon ergens naartoe te kunnen op de fiets. 🙂

 9. Waar geluk is als je nicht om de hoek woont, dus wat mij betreft kom je toch gewoon in Rotterdam wonen. Vindt je zus vast ook een goed idee! Maar fijn dat je je draai hebt gevonden hoor lieverd!

 10. Lin

  Ik ben blij dat je Rotterdam nog niet vergwten bent…

 11. Ajit

  “Say whut” +1
  XD

 12. Gefeliciteerd met je nieuwe postcode dan! En ik werd nogal obstinaat van alle spullen die joy sparkten in mijn huis. Af en toe een depressie met slechte dingen om je heen is heel prettig als uitlaatklep.

 13. Hahah heerlijk! Hahah “en we vormden een heilige vier-eenheid waarbij nooit iemand zich buitengesloten voelde”

  Fijn dat je zo blij bent met je nieuwe huisje!!

 14. Wat fijn dat je je zo op je plek voelt in je nieuwe huisje! 🙂

 15. Herold

  Nu ben ik benieuwd naar je postcode ook! welke postcode heb je nu? Hier vind je een overzicht van postcodes amsterdam mocht je het op willen zoeken 😉

 16. Pingback: wat ik niet meer heb | vijf koffie graag

 17. Pingback: wat ik de afgelopen twee jaar allemaal heb uitgespookt | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.