enge wijven, domme wijven, dode paarden: the ring voor iedereen die hem niet durft te kijken

Zoals jullie inmiddels wellicht wel weten, ben ik een beetje een bangerik. Ik hoef tijdens de lunch maar een urban legend te lezen over een babysitter die vergezeld wordt door een levensgroot clownsbeeld (man des huizes aan de telefoon: “Huh… we hebben helemaal geen clownsbeeld!”), en ik lig die avond naar het plafond te staren. Daarom had ik The Ring nog nooit gezien. Hoewel dit tijdens mijn middelbareschooltijd DE horrorfilm was (iedereen had wel vrienden die te pas en te onpas “Seven days…” lispelden), had ik hem nog nooit aangezet. Leek me te eng. Mijn neefje had hem wel gezien, en naar verluidt durfde hij daarna twee weken lang niet alleen thuis te blijven.

Het verhaal van The Ring kende ik trouwens toch wel, van Scary Movie 3. Deze horrorparodie keek ik destijds regelmatig en nog steeds moet ik hysterisch lachen als ik aan sommige scènes terugdenk. Misschien wilde ik daarom The Ring eigenlijk toch nog graag eens zien. Bovendien, mijn neefje was dertien toen die film hem slapeloze nachten bezorgde. Dan konden mijn vriend en ik hem inmiddels vast wel aan.

Spoiler 1: dit gebeurde niet bij ons Spoiler 2: de rest van deze blog staat vol spoilers

Dat werd gisteravond bevestigd. Hoewel ik de helft van de tijd met mijn ogen halfdicht gezeten heb (ik kan gewoon niet tegen schrikmomenten, oké?) was deze film te belachelijk om bang van te worden. Het begint met twee meisjes die het hebben over een of andere videoband waar je dood van gaat. Een van hen heeft hem gezien, maar in plaats haar bucket list af te werken, zit ze haar vriendin te trollen door te doen alsof ze stikt. Niet veel later legt ze inderdaad het loodje en haar vriendin belandt in het gekkenhuis. De moeder van de dode deerne vraagt haar journalistenzusje, Naomi Watts, om op onderzoek uit te gaan. Al snel komt die erachter dat haar nichtje de tape samen met drie vrienden heeft gekeken, en dat ook die drie inmiddels morsdood zijn.

Nu is het algemeen bekend dat horrorfilms zijn gebouwd op de domme keuzes van de hoofdpersonen, maar wat deze chick vervolgens doet, gaat echt te ver. Vier kinderen die op één avond sterven, exact een week na het kijken van een obscure film, dat is gewoon keihard bewijs dat je doodgaat van die video. Naomi Watts denkt daar anders over. In een verlaten hutje kijkt ze een soort matige Kunstacademie-film vol nietszeggende fragmenten, waaronder een vrouw in een spiegel die heur haar kamt. Hahahaha, dacht ik toen. Dat was ook zo in Scary Movie:

Scary Movie 3 The Ring

Dat ze de Tape des Doods zelf kijkt, is al erg genoeg, maar dan laat ze hem vervolgens ook nog eens aan haar ex zien! Oké, hij wil het en zij zegt “Euuh ik weet niet”, maar dat noem ik geen tegenhouden. En als je denkt dat het niet erger kan, laat ze de video ook nog eens slingeren, zodat hun zoontje hem te zien krijgt. Dat zoontje is trouwens een buitengewoon irritant ventje. Hij kijkt de hele tijd alsof hij water ziet branden, maakt lugubere tekeningen en zegt cryptische dingen zoals “She never sleeps!” Geen flauw idee waarom hij nou weer zo’n special snowflake is dat ‘she’ hem ziet als haar persoonlijke boodschapper, maar goed.

Nu hun schatje de film heeft gezien, moeten zijn ouders maar gauw uitvinden hoe ze kunnen voorkomen dat ze allemaal een gruwelijke dood sterven. Dus dat doen ze, met behulp van krantenarchieven, vertrouwelijke psychiatrische dossiers en zoekmachines zoals AltaVista en Ilse.nl. Ondertussen drijft de ten dode opgeschreven Naomi Watts een paard zo tot waanzin dat hij van een veerboot afspringt. De oplettende kijker weet dat dit niet het eerste paard is dat zelfmoord pleegde dankzij de Vloek van het Enge Meisje. Dit Enge Meisje blijkt een geadopteerd kind met kwade krachten te zijn dat bij leven iedereen (en vooral de paarden van haar ouders) het leven zuur maakte. Uiteindelijk gooide haar moeder haar maar in een put. Vervolgens sprong ma zelf in zee, want nu had ze én geen paarden én geen kind dus geen reden tot leven. Vaderlief woont nog altijd in hun oude huis en zegt dat z’n dochter hem maar niet met rust laat, maar ik vond dat hij er wel erg blakend uitzag voor iemand die al jaren door geesten wordt geterroriseerd.

Deze scène komt wederom niet uit The Ring

Vervolgens gebeuren er allemaal dingen die de moeite van het opschrijven niet waard zijn, en even lijkt het superzoetsappig te eindigen als Naomi Watts een schattig dood meisje in een put vindt. In haar armen verandert het schattige meisje/moordende spook in een skelet. Naomi en ex zijn trots dat het kind dankzij hen eindelijk rust gevonden heeft (ze bespreken nog even bloedserieus: “Hoe lang kun je eigenlijk overleven in zo’n put?” “Seven days…” Jezus wat een lulverhaal), maar als Naomi hun zoontje vertelt dat ze het meisje “hebben bevrijd”, zegt hij met nog uitpuilendere ogen dan normaal: “JE HAD HAAR NIET MOGEN HELPEN!”

Ondertussen zit haar ex met een probleem: de tv in zijn eigen huis springt steeds aan. Uiteindelijk klimt het enge meisje uit het beeldscherm en vermoordt hem alsnog. Even later vindt Naomi zijn lijk en rent dan snel weer weg (ondertussen arriveert de nieuwe vriendin van haar ex, maar Naomi zegt NIKS??? Niet eens: “Hee, ik zou maar niet naar binnen gaan als ik jou was” ???). Ze probeert te verzinnen waarom hij dood is en zij leeft. Ineens weet ze het: zij heeft de tape eerder gekopieerd, wat betekent dat ze de boodschap van het enge wijf heeft verspreid en haar daarmee een dienst heeft bewezen. Daarom laat ze haar zoon de tape ook kopiëren. Kan het meisje lekker anderen gaan vermoorden. Want dat is de clou van het verhaal: sommige doden willen helemaal geen rust, die willen gewoon mensen pijn doen.

Einde.

25 Comments

Filed under film en teevee

25 Responses to enge wijven, domme wijven, dode paarden: the ring voor iedereen die hem niet durft te kijken

 1. Ik heb ooit het boek gelezen, maar dat leek er volgens mij niet zo op (behalve dan het algemene principe). In ieder geval, ik had al van de trailer nachtmerries, maar zoals jij het beschrijft, klinkt het vrij briljant 😛 Ik hoef hem in ieder geval niet meer te kijken, maar ik kan nu wel doen alsof ik het heb gezien, thanks!

 2. Ik kan niet tegen enge films, tenminste, niet tegen moorden en bloed enzo (als het mentaal eng is, kan ik het wel aan). Dus ik ga deze ook zeker niet kijken.

 3. Hahaha, ik had de film nog nooit gezien, voornamelijk omdat ik ook nogal schrikachtig ben (en liever andere dingen doe dan televisie kijken). Maar bedankt voor deze hilarische samenvatting, met zeer scherp opgemerkte punten (waarom zegt Naomi inderdaad niks? Misschien wil ze de nieuwe vriendin van haar ex graag een streek leveren?).

 4. Ik durfde ‘m ook nooit te kijken dus bedankt voor deze beschrijving, nu hoeft ‘t niet meer! 🙂

 5. Haha je haalt de angel er wel uit zo 🙂 maar ik durf hem nog steeds niet te kijken. Ik heb the grudge gezien, ook zo’n onzinfilm en die heeft mij 3 nachten plafondstaren opgeleverd!

 6. Haha, allemaal niet erg logisch inderdaad. Ik heb een hekel aan horrorfilms, ik ben ook heel snel bang. Ik kijk ze daarom ook nooit, maar als het zo beschreven wordt is het niet zo eng haha.

 7. Ik kan helemaal niet tegen dit soort films. Toch kijk ik ze af en toe, maar durf dan absoluut niet alleen te slapen. Stom, maar waar.

 8. Haha omg. En wat heeft dit allemaal met een ring te maken?

  • Ja ik had geen ruimte meer om dat erin te verwerken, maar bij dezen: het meisje dat later een eng wijf werd, was dus in de put gegooid. En het laatste wat ze dag was een ring van licht toen haar moeder de deksel erop schoof. Dus dat speelt ook een grote rol in dat enge filmpje waarvan je doodgaat.

   Het is eigenlijk een slechte titel :’)

 9. Hahha ik heb deze film ook gezien en ik moet eerlijk bekennen dat ik de ”hype” er niet helemaal van begreep. Sure, hij is eng en ik heb ook 40% van de tijd met een kussen voor mijn hoofd gezeten, maar het verhaal is niet echt overtuigend. Horror hoofdrolspelers hebben nog nooit zoveel domme keuzes gemaakt als in deze fim hah.

 10. Ik was ook vrij jong toen ik ‘m keek – ik zat toen in een horrorfilm-fase – en toen was het echt mijn favoriet omdat-ie zo lekker eng was. Tegenwoordig moet ik vooral heel hard lachen als ik horrorfilms kijk. Saw vond ik bijvoorbeeld ook hilarisch.

 11. Sas

  Hahahahahaahaha geweldig! Ik heb dat met de film The Grudge :’)

 12. Ik heb deze film ooit gezien, maar ik kan me er eigenlijk niks van herinneren, hahaha!

 13. Oke, ik vond de plaatjes bij Google Afbeeldingen al eng toen ik op ‘The ring’ zocht. Ik kan sowieso al niet tegen horrorfilms hehe.

 14. Haha, zo leuk. The Ring was de eerste enge film die ik ooit zag, toen ik een jaar of 12 was. Dat was echt het slechtste plan ooit… Ik ben toen zo verschrikkelijk bang geworden dat ik maanden met een nachtlampje heb geslapen. Inmiddels ben ik 19 en heb ik The Ring vaker gezien, ik vind het nu wel een vette film haha.

 15. Hahaha, deze post ga ik even opslaan. Ik heb ‘m namelijk gekeken toen ik 11 jaar was en ben tot op de dag van vandaag nog getraumatiseerd door meisjes met zwarte haren in een witte nachtjapon. MAAR: dit relativeert te film wel voor mij, haha.

 16. Ha, weet ik eindelijk waar ‘ie over gaat! Ik heb hem wegens een intolerantie voor schrikmomenten (Waarom zou ik, ik zit hier voor mijn ontspanning) ook nooit gekeken maar was wel altijd een beetje benieuwd, haha. Tevens: geniaal samengevat, waarvoor dank.

 17. ik had die film vroeger op video. Misschien weer eens leuk om te kijken. Ik vind horror films namelijk hilarisch. Hihi.

 18. Nou ik vond hem twaalf jaar geleden dus echt wel eng hoor.

 19. Pingback: helemaal geen zeur | vijf koffie graag

 20. Pingback: een zeer incompleet eindejaarslijstje (met foto’s!) | vijf koffie graag

 21. Pingback: de totaal onnodige horror | vijf koffie graag

 22. Pingback: 15 redenen waarom alleen wonen eigenlijk best wel heel erg fijn is | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.