veganist kijkt boer zoekt vrouw

Anderhalf jaar geleden besloot ik veganistisch te gaan eten. Dat ging best soepel. Vaak hoor je van wannabe-veganisten dat ze het moeilijk vinden om bepaalde dingen op te geven – kaas, bijvoorbeeld, of spek, of hopjesvla. Ik had daar zelf gelukkig weinig last van.
Ik had dan weer een ander probleem. Ik was verslaafd aan Boer zoekt vrouw.

Jullie vragen je nu misschien af: nou Lisa, hoezo is BZV nou weer niet veganistisch, wat ben jij nou voor dierenrechtenfundamentalist uit de quinoakerk van Marianne Thieme? En eerlijk is eerlijk, dat vraag ik me ook wel eens af. Vooral omdat het heus geen regel is om BZV op te geven als je vegan wordt (ik bedoel, als ik google op ‘Boer zoekt vrouw vegan’, dan kom ik alleen uit op mijn eigen blog – maar dat kan ook iets te maken hebben met mijn cookies).

Dus ja, mijn leven mijn tv-kijkgedrag, je moet ook niet te streng zijn voor jezelf, blabla, ik weet het heus wel, maar: het is op zich niet heel erg leuk om te kijken naar mensen die dingen doen waar je fel op tegen bent. Kalfjes vlak na hun geboorte bij hun moeders weghalen, bijvoorbeeld, of dieren fokken en weer laten doden voor geld. Natuurlijk tonen ze dit soort dingen niet in BZV, maar let maar eens op die enorme groep kalfjes bij boer Riks. Die zitten echt niet zonder hun moeder in een hok omdat ze zichzelf te cool voor moedermelk vinden, hoor.

Dit seizoen is misschien nog eens frappanter dan vorige seizoenen, want we hebben boer David, je weet wel, een boer die in Roemenië een megastal wilde bouwen. Je leest het goed: meneer wil een megastal bouwen in Oost-Europa – iets wat zelfs de meeste ‘lol bacon’-types niet echt oké vinden. Varkens in Nood startte een half jaar geleden een actie om hem van dit plan af te helpen, maar tot dusver is het onbekend wat hij met de kritiek gedaan heeft. Niet zo veel, vermoed ik, vooral niet omdat hij eigenlijk geen boer was, maar gewoon in dienst bij een bedrijf. En tsja, geld is natuurlijk belangrijk dan het tegengaan van dierenmishandeling! Zelfs al word je met je neus op de feiten gedrukt!

En ja, ik hóór jullie alweer denken: maar Lisa, als je niet geconfronteerd wilt worden met dit soort praktijken, waarom kijk je het dan? Nou, dat is simpel: omdat ik van dat programma hou. Van de gedeeltes die niets met dieren te maken hebben, dan. Ik hou van die simpele, knullige zoektocht naar iemand die op je wacht als je thuiskomt van een dag werken, ik hou van die naïeve opmerkingen van Yvon Jaspers (“Ja maar als jij haar leuk vind en zij jou wat is dan het probleem?”), ik hou van het feit dat BZV het leven zo simpel laat lijken. Als onrustige, alles overthinking millenial is het fijn om te horen dat sommige mensen gewoon verlangen naar “een stukje gezelligheid” en verder wel tevreden zijn met hun leven (die Zambia-boer hè, die semi-knappe die ook al helemaal geen boer is maar gewoon een hoogopgeleide expat, die gaat waarschijnlijk geen vrouw scoren in dit programma, niet lullig bedoeld, maar dit format is echt niet voor hem geschikt).

Dus ja, ik kijk het toch maar, al geeft het een beetje een vieze smaak in mijn mond. Een goeie veganist zijn – het is moeilijk, jongens.
Gelukkig maar dat ons eten zo lekker is.

Vegan bitterballennnnnnn

P.S. Vandaag werd dit artikel massaal gedeeld op mijn Facebook-timeline. Misschien wel interessant voor jullie BZV-lovers.

14 Comments

Filed under film en teevee, vegashizzle

14 Responses to veganist kijkt boer zoekt vrouw

 1. Gulpener Bier! Lekker heur.

  • S.

   Het zou ook lekker zijn als jij een keer zou kappen met die achterlijke, niets toevoegende reacties altijd. Word je er zelf nou nooit moe van?

 2. Ik snap het wel. Het programma draait er niet om, maar je krijgt wel dingen te zien waar je als veganist niet op zit te wachten – anders was je geen veganist geworden. Maar het programma zelf is wel superleuk.

  Die expat die in Zambia zit schoot al he-le-maal in de stress van zijn brieven, en had zijn hoofd na twee brieven al vol zitten xD Ik had echt iets van ‘awwwwww die gaat het nog zo moeilijk krijgen!’

 3. Ik hoop toch altijd dat er zo’n meisje bij zit dat pas in de logeerweek laat weten het niet met zijn bedrijfsvoering eens te zijn. En dat hij dan denkt “verrek, ja, waarom zou ik honderdduizend van die varkens op elkaar stapelen??” Maar dat is geloof ik nog nooit gebeurd. Ja, er was een vegetariër een keer ergens, maar dat was ook direct reden om haar naar huis te sturen. Misschien kun jij volgend seizoen een poging wagen?
  Wel een interessante vraag eigenlijk: kun je als veganist (of vegetarier) een relatie hebben met iemand die daar zo fundamenteel anders in staat? En maakt het dan uit of dat een boer is die actief een megastal heeft, of is een geliefde die dagelijks kiloknallers wegwerkt eigenlijk niet heel erg anders?

  • Hahaha ja, die vegetariër weet ik nog wel, dat was toen best awkward. Ik wil ook altijd dat dit gebeurt, wie weet dit seizoen 😉 Ik ben al bezet dus ik ga het niet op me nemen, en ik kan na deze blog denk ik ook niet meer als een soort mol het programma infiltreren denk ik…
   Wat betreft je vraag: mijn vriend is wel een vleeseter, en dat vind ik best wel vervelend, maar goed, je raakt eraan gewend dat veel belangrijke mensen in je leven vlees eten. Ik denk wel dat het verschil maakt of diegene ‘gewoon’ vlees eet of een boer is, want als je boer bent ben je heel bewust bezig in die industrie, en als vleeseter kun je je altijd nog verschuilen onder ‘conventie’ en ‘onwetendheid’ …

 4. Ik kijk het al jaren niet meer, en vond het als vegetariër soms inderdaad vervelend om te zien!

 5. Pingback: Boer Zoekt Vrouw 2017: dagdates

 6. Vicky

  Ik ben ook een veganist en kijk ook naar Boer Zoekt Vrouw. Niet omdat ik het super leuk vind, maar meer om mijn ogen te houden. De opmerkingen van de boeren over hun dieren bijvoorbeeld – dat laat veel zien over de algemene mentaliteit onder de mensen.

  ‘een koe was slecht ter benen, ik heb er dus gehakt van gemaakt’ is blijkbaar een opmerking waar niemand van schrikt. Echt ongelooflijk….geeft ons meer redenen om te vechten voor de dieren!

  • Ja, dat was echt heel naar 🙁 Bizar ook dat iedereen dat zo voor ‘normaal’ aannam. Of misschien leek het maar zo, maar durfden ze gewoon niets te zeggen.
   Doe je iets met wat je ziet? Een lijstje maken met freaky gebeurtenissen/uitspraken? Ik heb er niet op die manier naar gekeken, maar nu ik je comment lees bedenk ik dat dat best wel interessant zou zijn!

 7. Pingback: februari, oh februari | vijf koffie graag

 8. Juna

  Helaas kan ik niet meer kijken naar BZV.
  vorige week en gister was het dierenleed zo overdadig aanwezig.
  Ik heb weer slecht geslapen van het kijken naar BZV.
  Ik stem op de partij voor de dieren, waarom? Misschien is Marianne niet de beste politica maar ze is oprecht begaan met de aarde en alle schepselen, en neemt dat als uitgangspunt in haar beleid.

  Amen!

  • Ja, die laatste aflevering was echt heel erg. Wat ik aan de ene kant heel naar vind, maar aan de andere kant WIST ik wel dat dit gebeurde en daarom vind ik het wel interessant dat ze dit lieten zien – hopelijk helpt het mensen de ogen te openen. (Goed, ik heb niet ál te hoge verwachtingen …)

   Ik heb ook PvdD gestemd, om precies dezelfde redenen. Ik hoop dat ze de komende vier jaar weer met veel goede moties komen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.