i’m a wild and an untamed thing

Sommige mensen beweren dat The Rocky Horror Picture Show alleen maar leuk is tijdens participation nights, wanneer er acteurs voor het witte doek meespelen en de film becommentariëren en het publiek met dingen mag gooien. Dat vind ik altijd een beetje beledigend: ik vind het namelijk écht een leuke film!

Voor wie geen idee heeft waar ik het over heb: RHPS is een film uit 1975 en gaat over een jong, braaf stel dat autopech krijgt in een bos. Ze kloppen aan bij een soort Frankensteinkasteel dat geregeerd wordt door een travestiet van de planeet Transylvania. Deze travestiet, tevens wetenschapper, heeft zijn eigen Frankensteinmonster gemaakt. Deze ziet er zo uit:

Eh ja. De film is een parodie op slechte horror- en sciencefictionfilms, vandaar. In de eerste instantie was het geen succes, maar later is het uitgegroeid tot cultfenomeen waarbij bezoekers gillen en water over elkaar heen gooien. Hoe dit zou geëvolueerd is, weet ik niet: ik heb wel eens gelezen dat het kwam omdat de film zo saai was dat het wel moest, maar dat kan ik me dus niet voorstellen. Hij heeft zulke leuke liedjes! Goede kostuums! Grappige grapjes!

Desondanks vond ik het broodnodig om de show eens ‘in het echt’ te zien: en aangezien deze film al jaren (decennia?) twee keer per week in Parijs wordt uitgevoerd, werd het vorige zaterdag eens tijd. Ik had geen idee wat ik moest verwachten: ‘participeren’ klinkt allemaal redelijk vaag, hè? Dingen roepen, met water en rijst gooien, oké?
Het bleek redelijk simpel: bij de twee bruiloften in de film vloog de rijst de lucht in, tijdens de regenscène werden we natter dan bij menig regenbui op straat. Verder riepen we melodieus “ass-hole” wanneer Brad zichzelf voorstelde, en vernietigend “SLUT!!!!” als Janets naam klonk. Soms dansten we. Het meeste werk werd echter gedaan door de acteurs zelf, die zoveel commentaar gaven dat er van de film weinig te horen was. De grapjes die ze maakten snapte ik eigenlijk zelden, omdat het in razendsnel Frans was, maar volgens mij ging het heel vaak over fallussen. De film had nog meer niveau. Echt!

En toch vond ik het leuk. Omdat het ‘mijn’ Rocky Horror was en ik alleen maar breed kon lachen toen ik mensen verkleed als mijn favoriete personages zag. En deze vrijdag ga ik weer, omdat Babet hier is en ik het haar niet kan onthouden (zelfs al spreekt ze geen woord Frans, ZOVEEL houden wij nou van RHPS). Ik moet wel nog even de Time Warp oefenen – dat ging vorige keer nog niet al te vloeiend…

10 Comments

Filed under film en teevee, op stap

10 Responses to i’m a wild and an untamed thing

 1. Mady

  Haha het klinkt heel hysterisch en overdreven maar volgens mij is het daarom juist superleuk! Vooral als iedereen meedoet. Echt leuk dat er zoiets te vinden is. Veel plezier tijdens je tweede keer 🙂

 2. Het klinkt echt geweldig

 3. Haha, als iedereen idd meedoet lijkt me dit echt hilarisch… een beetje zo’n sing-a-long gevoel (wat ik overigens nog steeds eens moet doen); supertof!

  • Jaaa! Hierbij werd ook wel veel meegezongen, maar niet continu; is is 1x per maand wel een speciale karaoke-editie, misschien is het dan nog erger 😉

 4. De Rocky Horror Picture Show is geniaal!

 5. Hahaha, klinkt hilarisch!

 6. Hahahaha, met water en rijst gooien, nog erger dan Rowwen Hèze dit 😛 (Ik heb nog ergens een bioscoopbon liggen, maar die kan ik voor zulk een gebeuren niet gebruiken zeker?)

  • Jaaa, en je mocht van tevoren geen alcohol hebben gedronken/alcohol mee hebben, anders werd je eruit gegooid. Dat is nog eens andere koek!
   En nee, kaartjes kun je alleen aan de deur kopen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.