maar die táál

Inmiddels zit ik alweer dik drie maanden in Parijs, dus ik dacht, misschien moet ik maar weer eens vertellen hoe het met me gaat. Dus bij dezen: goed hoor.

Ik ben alleen een beetje moe. Niet letterlijk moe, maar Frans-moe. Franse taal-moe, vooral. Ik ben echt dringend toe aan een pauze want ik kan die langue niet meer áánhoren. Misschien komt het door het onverdiend lage cijfer dat ik kreeg (mijn eerst onvoldoende hier, huilie huilie), misschien komt het doordat serveersters in het Engels terugpraten zodra ik één lullig lelijk uitgesproken woordje van hun kant niet direct begrijp, misschien komt het doordat ik al maandenlang met een beperkt vocabulaire door het leven ga: mag ik even iets anders? Gelukkig heb ik de afgelopen week Nederlands gezelschap gehad van Nora en komt Babet maandag alweer (en die blijft tot de dag dat ik voor kerst naar huis ga), dus ik heb Nederlands antigif. Alleen nog een paar colleges uitzitten.

(En daarna kom ik overigens fris & fruitig en met envie de parler français weer terug, hoor. Ik vond Frans praten tot vorige week nog steeds leuk en spannend. Alleen nu even niet.)

Vorige week realiseerde ik me trouwens dat ik al drie maanden Parijs niet uit ben geweest. Drie! Maanden! Zolang heb ik nog nooit in één stad doorgebracht! Waar diverse uitwisselingsvrienden al een bezoekje (of meer dan één…) aan hun thuisland hebben gebracht, waar mijn Turkse vriendin praktisch ieder weekend een nieuwe Europese stad ontdekt, ben ik niet veel verder gekomen dan Bois de Vincennes. Op de fiets. Of misschien La Défense. En dat terwijl ik toch zoveel, maar niet genoeg, gezien heb. Maar goed, het is dan ook Parijs – waarom zou je die stad verlaten als het eigenlijk niet hoeft?

25 Comments

Filed under leven, studie in buitenland

25 Responses to maar die táál

 1. Aww ik kan het me voorstellen! Maar hé, je hebt wel straks mooie verhalen, die je in het Nederlands én het Frans kan vertellen 😉

 2. Frans ik volgens mij ook niet de meest ideale taal en daarbij de persoonlijkheid van de mensen ook niet. ( Heb ik van horen zeggen ;))

  Fijn weekend!

  Liefs

 3. Ja je zit natuurlijk al behoorlijk op ‘the place to be.’ Maar, is het semester niet bijna afgelopen dan? Want hoelang ga je dan nog terug na de kerst?

 4. Kan begrijpen dat je die taal soms even zat bent. Hoe lang ‘moet’ je eigenlijk nog?

  • Nog anderhalve maand (aangezien ik hier eigenlijk al 3,5 maanden zit). Maar volgende week ga ik voor iets meer dan een week naar huis, en daarna ben ik hier nog een maand!

 5. Ik vind het knap dat je het ueberhaupt zo lang volgehouden hebt, volgens mij was ik elk uur wel een keer in huilen uitgebarsten als ik zoveel Frans moest spreken, en erger nog, begrijpen.

  Maar het is natuurlijk wel ontzettend tof dat je nu zoveel van die stad gezien hebt 🙂

 6. Oei, ik kan het me echt helemaal voorstellen… Frans lezen gaat altijd wel, maar dat praten; in mijn ervaring gaan Fransen echt direct over op Engels! (niet dat ik dat erg vind, maar…) Nog eventjes, en dan weer lekker au Pays-Bas! (of zoiets, het is ook alweer 3 jaar geleden)

 7. Het is wel even investering, voordat je jezelf een Parisienne kan noemen! (Maar dan heb je ook wat!)

 8. Drie maanden alweer! Wat een geluk heb jij om in Parijs te wonen. Ik herken dit wel, na drie maanden in Berlijn was ik die taal ook helemaal zat, leuk dat je bijna weer even naar huis komt, helemaal voor kerst! Fijn weekend 🙂

 9. Stug blijven doen alsof je geen Engels kan! 😀 Doen de Franstalige Belgen soms ook, hihi.

  • Bedoel je nou dat Fransen Engels gaat praten tegen Franstalige Belgen? Of huh?

   • Haha, verwarring alom! Ik schreef géén Engels kunnen hè. Daarmee bedoelde ik: Franstalige Belgen (en misschien Fransen ook wel) doen vaak (op een stugge manier) alsof zij geen Engels kunnen. Oftewel: ik, Frans-noob, spreek ze aan het Engels, waarop zij een stug Frans antwoord geven.

    Die tactiek zou jij ook kunnen toepassen, maar dan dus om je verworven Frans te oefenen 😉

 10. Ellen

  De break in NL zal je goed doen, en daarna maak je een sprong voorwaarts, dan realiseer je je ineens hoeveel je ongemerkt hebt bijgeleerd. En ik verbeeld me dat ik goed Frans spreek, maar ook ik krijg steeds vaker antwoord in het Engels….

 11. Ik zou het niet erg vinden om 3 maanden non stop in Parijs te zitten. Het is inderdaad Parijs, waarom zou je ergens anders heen gaan (behalve dan misschien even naar huis)?!

 12. Ik kan me goed voorstellen dat je het Frans een beetje zat bent!

 13. Het klinkt heel begrijpelijk, ik werd al moe na een lesuur Frans 😛

 14. hihi, begrijpelijk hoor dat je die taal zat ben. Nu is het niet mijn favoriete taal. Maar wat maakt het uit dat je nog niet Parijs uit bent geweest? 😉 Als het bevalt, is het goed toch!

 15. Die laatste zin, precies dat! En soms kun je even klaar zijn met een taal. Is niet erg. Soms mag dat. 😉

 16. Wat lijkt me dat tof zeg!

 17. Haha, het is zo groot! Volgens mij merk je niet eens dat je in dezelfde stad rondt loopt. Maar ik snap best dat je even Frans moe bent!

Leave a Reply

Your email address will not be published.