pleidooi tegen het veganisme

Doe nou maar gewoon normaal, gezellig. Verpest de sfeer nou niet door te zeggen dat je geen ei wilt. Herinner ons er niet aan dat er mannetjeskuikens zijn gedood zodat jij dit ei kunt eten, dat de hen die dit ei heeft gelegd wordt gehouden in onnatuurlijke, pijnlijke en stressvolle omstandigheden. Hier moeten we niet bij stilstaan. Een ei hoort erbij. Neem er nou gewoon eentje, doe gezellig mee.

Maak het nou niet zo ingewikkeld. Ons leven is al zo moeilijk, als we nou ook nepgehakt moeten kopen in plaats van echt gehakt, of een groentecurry moeten bestellen in plaats van eentje met kip, dan is er al helemaal niets meer aan. Wij werken hard, we hebben récht op ons eigen stukje smaakvolle dierenleed. De buren mogen het toch ook gewoon?

Doe nou even niet zo vervelend. We willen niet herinnerd worden aan hoe dieren lijden en aan het feit dat wij hieraan bijdragen door dierlijke producten te kopen. Weet je wat jij bent? IRRITANT. We willen doen alsof de waarheid niet bestaat. We weten heus wel dat we dieren die een rotleven hebben gehad in onze monden stoppen, maar we zijn heel goed in vergeten. Op die momenten geloven we oprecht dat we dierenvrienden zijn.

Doe nou niet zo achterlijk. Vissen hebben helemaal geen gevoel, joh. Ook al is al lang bewezen dat ze wel degelijk pijn kunnen lijden. Ook al is het niet alleen de vis op ons  bord die sterft als je ‘m vangt, maar ook vele andere vissen en andere dieren die per ongeluk in netten verstrikt raken. Zoveel andere dat de zeeën in 2048 waarschijnlijk helemaal leeg zijn. Maar daar hebben we nu niets mee te maken hoor! Wij blijven lekker dooreten! Het is niet onze schuld!

Wees nou niet zo lastig. In China geven ze niets om dierenrechten, en daar wonen veel meer mensen dan hier, dus dan kun jij ook gewoon gezellig zielige varkens eten. Er zullen altijd wel dieren zijn met pijn, en dan kun jij er net zo goed je steentje aan bijdragen.

Doe nou niet zo radicaal. Geen roomboter en geen slagroom: wat is de volgende stap, Pim Fortuyn neerschieten of zo? Niet meedoen aan het consumeren van dierenleed is zó extremistisch. Wees maar gewoon medeplichtig, net zoals wij. Want da’s makkelijk. En lekker. En gezellig.

Foto komt van http://overfishingisnogood.weebly.com/the-impact-of-overfishing.html

28 Comments

Filed under rare wereld, vegashizzle

28 Responses to pleidooi tegen het veganisme

 1. Sommige vegatariërs eten vis, en dat vind ik misschien wel erger, dan ben je vegetarisch omdat je het zielig vind voor de dieren, maar je eet wel vis? Dat is dan weer niet zielig :O…

  • Hoezo is dat erger? Het is toch goed om wat minder dieren te laten lijden?

   Zelf ben ik heel erg tegen het eten van vis en andere zeedieren, maar ik snap de redenering wel. Veel mensen denken dat vissen vangen minder erg is omdat ze eerst vrij zijn, ze weten niet hoeveel pijn vissen lijden als ze worden gevangen en gedood en hoeveel schade het toebrengt aan de oceaan (en dat heel veel vis trouwens ook kweekvis is en onder erbarmelijke omstandigheden moet leven).

   Maar vlees laten staan en vis blijven eten lijkt me toch een betere stap dan maar gewoon alles blijven eten (ervan uitgaande dat iemand niet bij alle maaltijden vis gaat nemen en vaker vega eet, anders schiet het inderdaad niet op :’))

   Het valt me trouwens op dat het bijna altijd vleeseters zijn die schande spreken van mensen die vlees laten staan maar vis niet. Dit is niet aan jou gericht want ik weet dus niet of je ook alles eet of een vegetarische uitzondering bent, maar het is in ieder geval interessant om over na te denken 🙂

  • Lauradenkt

   Niet alle vegetariërs eten vegetarisch, omdat ze het zielig vinden voor de dieren.

  • Ismae

   Ik snap wel dat je dit zegt, maar ik ben het niet met je eens. Waarschijnlijk omdat ik zelf zo’n vegetariër ben die wel vis eet en dat is niet omdat ik het voor vis niet zielig vind. Ik was 11 jaar toen ik besloot geen vlees meer te eten, omdat ik nog in de groei was wilden mijn ouders dat ik wel vis bleef eten in verband met belangrijke vetten en mineralen. Ik was als kind vrij eigenwijs maar soms luisterde ik wel naar mijn ouders, dus ook op het gebied van het eten van vis. Ik eet vis tegenwoordig heel beperkt en ik let altijd op waar de vis gevangen is omdat ik vooral overbevissing heel erg vind. Ik ben dus nooit gestopt met het eten van vis. Sommige mensen vinden dat hypocriet, dat mogen ze vinden. Ik heb daar zelf ook nog wel een tijdje mee geworsteld. Tegenwoordig denk ik zolang ik van mezelf weet dat ik het eten van vis zoveel mogelijk beperk en oplet waar de vis die ik al aanschaf wordt gevangen kan ik met mijn besluit leven. Bewust zijn van wat je aanschaft en wat je uiteindelijk eet vind ik heel belangrijk en ik denk dat de mensen die hier niet bij stilstaan en zowel vis als vlees eten dus echt wel een graadje erger zijn.

 2. Andrea

  Zo waar en herkenbaar…

 3. Pluim! Herkenbaar!

  Helaas.

 4. Ik ben zelf geenveganist, maar vegetarier, maar probeer wel mijn ‘dierlijke’ producten goed uit te kiezen. Blije kip-eitjes enzo (en dan hoop ik maar dat ze gelijk hebben :’)

 5. Hahah geweldig stuk! Kan ik weer met een gerust hart barbecuen! 😛

 6. Oh nee ik ben absoluut geen vegetariër. Maar ik geef wel een klein fortuin uit aan biologisch eten zoals kip enzo. En dan maar hopen dat het echt een verschilletje maakt en ik niet alleen maar mijn schuldgevoel aan het afkopen ben…

  • Het ligt eraan waar je het koopt! Het keurmerk ‘biologisch’ zegt vaak niet zo veel, biologisch supermarktvlees is in ieder geval niet zo gezellig als ze je willen doen geloven. Indien je zeker wilt weten dat je ‘goed’ vlees eet, op deze pagina staan wat linkjes naar bedrijven/winkels die dit verkopen: http://www.groenevrouw.nl/online-vleesch/

   • Pff, en ik maar denken dat ik het goed deed met mijn biologische vlees :'(
    Gelukkig heb ik vandaag veganistisch gegeten.

    • Ik ben trots op je 🙂
     En het is alsnog beter om biologisch vlees te kopen dan een kiloknaller, natuurlijk, het is niet alsof er nul verschil is. Maar in praktijk zijn die dieren toch niet zo blij als je hoopt…

   • … en de Appie staat zo niet in die lijst… :’) Had ik ook kunnen weten. Bedankt voor de lijst!

    • Graag gedaan! Hopelijk heb je er wat aan. (En alsnog is het biovlees van Appie natuurlijk beter dan een kiloknapper, maar het is waarschijnlijk niet het blije vlees dat je wilt hebben)

 7. Amen to that. Het is zo frustrerend om mensen uit te moeten leggen waarom ik geen vlees eet en dat ze dan gaan vragen of ik leren schoenen heb en vertellen dat “het toch gewoon de natuur” is en “wij” niet voor niets deze tanden hebben en meer. Ik voel me altijd zó ongemakkelijk. Bah. Goede blog!

 8. Hah goed stuk is dit zeg! Iedereen moet gewoon doen wat hij zelf wilt en andere met rust laten. Zo vermoeiend soms mensen die overal iets achter zoeken en zich met dingen gaan bemoeien #frustraties.

 9. Pingback: veganistische praktijken (ja ik ben dus om) | vijf koffie graag

 10. Pingback: een jaar veganist: de balans | vijf koffie graag

 11. Pingback: iedereen varkensmishandelaar | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.