insert hier een edith piaf liedje

“Maar spreek je dan zo goed Frans?” wordt mij telkens haast verbijsterd gevraagd als ik vertel dat ik een half jaar in Parijs wil studeren.
“Ja,” zeg ik dan, aarzel even, en vervolg: “Nee. Ja. Nee. JA! Wat is goed Frans?”

Hoe dan ook, ik ga er vanuit dat ik het zal leren. Ik moet het wel leren. Want ik ga naar Parijs. IK GA NAAR PARIJS. Vandaag heb ik een e-mail gekregen waarin staat dat ik ben geselecteerd voor het Erasmusprogramma en ik – wat de UvA betreft – naar de universiteit van mijn keuze mag. Deze universiteit moet me officieel nog toelaten, maar dat is volgens mij slechts een formaliteit.

Sinds vandaag is Het Grote Fantaseren begonnen. Het visualiseren van het lopen door de straten met hoge huizen, van prachtige uitzichten vanaf de vele hoge gebouwen (lekker cliché, boeiaah). Terugdenken aan de vorige keer in deze stad, toen ik met mijn moeder naar een concert ging, we buslijn 30 namen en cappuccino dronken en macarons aten bij… de McDonalds. En ja, lopen vooral, in mijn fantasieën doe ik weinig meer dan lopen en kijken en lopen en kijken. En ja, studeren. Zowel over de vakken als de universiteit ben ik zeer enthousiast en ik kijk er naar uit om daar van alles te leren.

Bang dat het niet gaat lukken met de taalbeheersing ben ik in ieder geval niet. Je leert het ter plaatse snel en bovendien heb ik nog een half jaar om me voor te bereiden: genoeg tijd om Franse boeken te lezen en heel veel TV 5 Monde (zo’n beetje de enige zender die het op mijn tv doet) te kijken. Wellicht volg ik nog een cursus. Daarnaast weet ik vrij zeker dat ik me kan redden: pas vandaag kwam ik erachter dat de website van de betreffende universiteit speciaal voor uitwisselingsstudenten ook in het Engels beschikbaar was.

33 Comments

Filed under op stap, studie/werk

33 Responses to insert hier een edith piaf liedje

 1. Wat gaaaaaf! 😀 En natuurlijk neem je ons mee op je tour de Paris! De taal leren komt echt wel goed. Mijn nicht en haar man zijn verhuisd naar Frankrijk en hij kon echt allen ‘bonsjoer’ zeggen. Nu runt hij een bedrijf in Frankrijk en lult met iedereen. Komt allemaal goed!

 2. Ow wat gaaf! Frans kunnen is wel een voorwaarde inderdaad (eentje waar ik nadrukkelijk niet aan voldoe) maar dan is het ook wel echt speciaal. Parijs is toch… Parijs 😀

 3. Aaaahhhh wat leuk :D. Ik heb vorig jaar een minor Frans gedaan en daar deden ook veel studenten aan mee die dus in Frankrijk hun Erasmus gingen doen. Met niveau B1 red je je maaakkkelijk! Eitje, komt goed! Ik zit al de hele avond Carla Bruni te luisteren :’)

 4. Ellen

  Bonsoir Lisa,
  Quelle bonne nouvelle! Je ne savais pas que tu étais toujours “en route” pour réaliser ton rêve. On en avait parlé, mais toi tu vas le FAIRE et je suis fière de toi!
  Je vais essayer de faire mes poèmes en francais! Noblesse oblige…..

  • Bonsoir Ellen,
   Oui oui, peut-être ce n’est pas toujours visible, mais je suis tous les temps en route 😉 En tout cas, je l’essaye… Oh, et j’ai choisi pour une autre université que la que nous avons vu en Noël! L’université de ma choice est plus petite et moins hautain. Hahaha.
   Tu doit écrire tes poèmes en français! Ainsi tu me peut apprendre quelque chose! 😉

 5. Studeren in Parijs! *sigh* Ik ga anders ook wel graag in jouw plaats hoor, als je het niet meer zou zien zitten…

 6. Wat leuk! Als je terug bent spreek je natuurlijk vloeiend Frans! 🙂

 7. Mmmm, Paris…zwijmeldezwijmel. Wat leuk! Bon voyage 😀

 8. Ik ben stiekem wat jaloers 🙂
  ‘k Heb die kans gekregen, maar laten varen – ‘k ben vrees ik niet zo avontuurlijk…
  Maar ‘k ben echt wel heel blij voor jou! Maak er het beste van en amuseer je daar maar 😀

 9. Echt supercool, ik denk dat je daar een hele leuke tijd gaat hebben 😀

 10. Ik las het op twitter, erg leuk! 😀 Neem me een stokbrood mee als je terugkomt.

 11. Wat ontzettend tof! Ik houd van Parijs; de sfeer, liedjes, taal, alles! En hier dan mijn Edith Piaf-liedje 😉 -> http://www.youtube.com/watch?v=0g4NiHef4Ks

 12. “Het Grote Fantaseren” = “ Het Grote Fransaseren”! 😉

 13. Woah, wat ontzettend ONTZETTEND superleuk! Gefeliciteerd! Ik kan me je blogje over dit project nog herinneren, leuk dat je hebt doorgezet. Je houdt ons toch wel op de hoogte van wat je daar allemaal gaat meemaken he? 🙂

 14. In het buitenland studeren. Lijkt me ook wel awesome!

 15. Wat gaaf zeg! Ik heb er even over na gedacht om m’n hele studie in Parijs te gaan doen, maar dat vond ik toch iets te veel van het goede. Gefeliciteerd!

 16. Antwoord op je vraag: stiekem ben ik mannelijk. Nee, grapje, de school is voor jongens én meisjes maar het internaat alleen voor jongens. Ik zit dus niet op internaat :p

 17. Wat ontzettend tof zeg! Ik zou me ook helemaal kapot fantaseren 😛 En die voorbereiding zit wel goed hoor, die Fransen moeten maar gewoon een keer Nederlands leren, haha.

 18. Hoewel ik absoluut een hekel heb aan de Franse taal (na 6 jaar les kon ik mijn eerste vakantie alleen niet eens op het woord voor “auto” komen, haha) lijkt deze ervaring me wel heel gaaf! Echt super leuk!

 19. Wauw! Proficiat seg! Als jij er in gelooft dan is alles toch in orde? Ik wens je er veel succes mee!

 20. SUPER super leuk!! Je hebt dan GeNoEg om over te schrijven =D

 21. Supergaaf!
  Veel succes!

 22. Ik ga ook naar Parijs! Niet voor zolang, (drie dagen zelfs maar), maar hé, PARIJS! En gelukkig is mijn Frans de afgelopen jaren zo gedrild dat ik me wel een beetje zal kunnen redden. Als die Fransen nou ook nog effetjes wat slomer praten. Veel succes!

 23. des

  hoi ik kom graag langs he!

 24. Kom in Brussel werken, is je Frans zo in orde.

Leave a Reply

Your email address will not be published.