ik voel me rot als in een franse mcdonald’s ben, nee eigenlijk sowieso als ik in een mcdonald’s ben

We stonden in de verkeerde rij.
Dat zegt iedereen altijd, maar wij stonden écht in de verkeerde rij.

Volgens mij zijn alle McDonald’s-en langs snelwegen in Noord-Frankrijk immer gevuld met Nederlanders. Dit is gênant, heel gênant,  al weet ik niet precies waarom. Misschien omdat Nederlanders gewoon gênant zijn.

Het kleine meisje van onze kassa was al een hele tijd weg. Patat scheppen. Ik overwoog om in een andere rij te gaan staan, maar aangezien we hier al zo lang stonden, vond ik het zonde om te wisselen. Achteraan de rij naast ons stond een man die eruitzag als een zwerver. Hij had een bonnetje in z’n hand.

Voor me stond een blonde vrouw in een roze polo. Ze gebaarde naar het patatvulmeisje dat ze hierheen moest komen, en dat terwijl zij zelf nog lang niet aan de beurt was. Ze deed het met een air alsof het haar dagelijks werk was.

Achter me zei een man tegen zijn dochtertje: “Nee lieverd, we rijden door Duitsland. Je weet dat papa een pesthekel heeft aan België.”

In de rij naast me stond en weldoorvoede man met krullen en een trui van kasjmier. Zijn zoontje van vier had lang haar, een kekke streepjespolo en heette Florian.

Allerlei mensen rondom ons begonnen lacherig te zeiken over de medewerkers van de macdo. Ondertussen gingen deze onderbezette kinderen gewoon door met zich uit de naad werken.

Toen de blonde vrouw tien minuten later aan de beurt was, bestelde ze in het Engels. Het kleine meisje aan de kassa vroeg iets in het Frans. Ze herhaalde het drie keer, maar de vrouw begreep haar niet. Het meisje wist echter niet hoe je het in het Engels moest zeggen en wendde zich tot een hamburgerbakker. Zijn Engels was gelukkig beter, maar de boodschap beviel de vrouw niet.

De man die op een zwerver leek was uiteindelijk eerder aan de beurt dan wij. Hij reikte de caissière een bonnetje aan. Ze keek nogal moeilijk en maakte een afwijzend gebaar; de man reageerde hier niet op.

We hebben 35 minuten in de rij gestaan. En daarna was er maar één wc want de andere was tijdelijk buiten gebruik.

34 Comments

Filed under de ongemakken des levens

34 Responses to ik voel me rot als in een franse mcdonald’s ben, nee eigenlijk sowieso als ik in een mcdonald’s ben

 1. Ik vind het nog altijd vreemd dat veel Fransen geen Engels spreken.

  • Ja, ik ook! Hoe doen ze dat dan in het buitenland, je moet toch andere talen spreken? Misschien spreken ze heel goed Spaans? idk

   • In het buitenland spreken ze ook gewoon Frans, net zolang tot ze begrepen worden, behalve degenen die echt veel reizen, die kunnen meestal wel Engels. Het komt door het nasynchroniseren, maar dat wist je vast al.
    Ik vind het trouwens wel iets hebben, landen waar het Engels niet zo goed beheerst wordt. Niet als je met pech langs de weg staat, maar gewoon, Engels hoor je vaak genoeg.

    • Komt niet helemaal door het nasynchroniseren, want in Duitsland gebeurd dat bijna nog meer en daar kan (bijna) iedereen wel Engels. Heeft ook te maken met het nationialisme wat ze hebben en dat ze eigenlijk altijd bijna heel hun leven in hun eigen land op vakantie gaan, waardoor een andere taal niet nodig is.

     • Mm daar heb je een punt Renze, ik dacht eigenlijk ook altijd dat het door het nasynchroniseren kwam. Maar inderdaad, in Duitsland gebeurt het minstens net zo vaak en die Fransen zijn ook behoorlijk nationalistisch. Ik denk niet dat het in Duitsland verplicht is om 40% van de muziek op de radio in eigen taal uit te zenden…

 2. In Moskou was (uiteraard) ook een McDonalds, en we moesten iets eten dus gingen we moedig op weg, tot we de rij zagen en het restaurant ernaast met enorme pizzapunten voor 90 roebels ^^

  Russen kunnen ook geen Engels. Ze vertalen de Mac trouwens lettertje voor lettertje naar het Cyrillisch: МакДоналдс. Net als de Бургер Кинг. Lol.

 3. Hahaha, papa heeft een pesthekel aan België. Die vind ik mooi 😀

 4. Haha, ik zou nog geen vijf minuten in de rij willen staan voor McDonald’s 😛 Nederlanders zijn inderdaad gênant, ik weet niet hoe we het doen.

 5. Lekker verslagje dit :p Beetje jammer dat je in een wegmcdonalds niet eens een beetje Engels kan, lijkt me toch wel een vereiste (aangezien het overschot aan Nederlanders).

 6. Grappig hoe we altijd en masse de McDonalds opzoeken.

 7. Idioot; ben je in Frankrijk, bestel je in het engels…

  • Ja, als je de taal echt niet spreekt? Alhoewel, in de mac kun je moeilijk de fout in gaan… “Un Big Mac, deux coca…”

 8. In Frankrijk is dat idd wel erg veel ja, dat ze geen Engels spreken. Net als in het voormalig Oostblok, trouwens. Daar spreken ze ook alleen maar hun eigen taal (Pools, Tjechisch etc..) en een beetje Duits. Maar Engels, hoo maar!

  • Haha ja klopt. Herinner me nu ineens dat ik vijf jaar geleden op uitwisseling naar Tsjechië ook wat moeilijkheden ondervond in de McDonalds in Praag :’)

 9. Ik heb een pest hekel aan Frankrijk. Wij moeten wel hun taal leren, maar zelf vertikken ze het om een andere taal te spreken.

 10. Leuk geschreven! Wel jammer dat ze in Frankrijk niet gewoon wat beter Engels spreken, zou het een stuk makkelijker maken.

 11. Stugge Fransen. Ze spreken wel Engels, maar ze verrekken het.

 12. DES

  maar wat ik me dan afvraag: wat heb je dan uiteindelijk genomen qua eten 🙂

  • De grap is: het duurde ongeveer vijfentwintig minuten voordat ik erachter kwam dat ze een salade zonder kip hadden, vergat m’n moeder ‘m te bestellen. Het werd dus alleen patat en een frappé (soort milkshake) met noten!

 13. Eva

  Haha, “papa heeft een pesthekel aan België” – Je beschrijft de sfeer treffend!

 14. Gek hoe je altijd alleen maar Nederlanders tegenkomt in een buitenlandse McDonalds. En ja, Nederlanders houden over het algemeen nogal van gênant gedrag :p

  • Joshy

   ?? He lieve Annemijn ga jij op deze site enkel negatief doen over NL, andere volkeren hebben net zo goed hun trekken hoor, we hadden het bv over de franse taal..Nedrlanders passen zich bv qua taal behoorlijk aan vaak.

 15. Ann

  Haha zo sta ik ook altijd in de rij. Kijkend naar andere mensen en stiekem luisteren wat men zegt. Ondertussen ben ik al weg gauw weg gegaan, want k ga echt geen half uur in de rij staan hoor zoveel geduld heb ik niet :’ )
  Maar het blijft raar dat fransen en polen kunnen er ook wat van dat ze geen Engels kunnen -ik denk zelf- willen spreken.

  • Ik heb in Polen eigenlijk best goede ervaringen, maar misschien komt dat omdat Krakau de meest toeristische stad in het land is. Daar kon ik me best goed redden. Het scheelde trouwens wel (qua eten) dat ik op reis was met iemand die half Pools was. Die wist echt precies wat er lekker was en wat niet. En vooral ook wat ik lekker zou vinden en wat niet. Service!

   Nu begin ik trouwens zelf te twijfelen of ik me daar goed kon redden in het engels, of dat hij stiekem gewoon alles in het Pools afhandelde en ik nooit een Pool gesproken heb. De moraal van het verhaal is denk ik een tweetalig iemand meenemen, bijvoorbeeld een Belg naar Frankrijk.

   • Nu ik erover nadenk, toen ik in Krakau was, had ik daar ook weinig tot geen problemen mee. In ieder geval… ik kan me er niets van herinneren :’) Er was in ieder geval niemand die Pools sprak, dus ik denk dat Krakau wel een toeristvriendelijke stad is!

 16. Klinkt verschrikkelijk, haha. Lompe fransen 😉

 17. Gewoon nooit meer naar de McDonald’s gaan (om heel veel redenen). Dat is het beste advies dat ik je kan geven.

 18. 35 minuten in de rij staan bij de Mac… dat had ik echt niet volgehouden, hoeveel honger of dorst ik ook zou hebben…

 19. Vreselijk altijd zeg!! Altijd achteraan gaan staan, bij de laatste persoon. Mensen [Nederlanders] gaan altijd zodra ze binnen komen in de eerste beste rij staan. Maar je moet echt doorlopen =]. Dat helpt bij mij ten minste… haha

  • Wij zijn echt geen beginners hoor, natuurlijk stonden we in een andere rij 😉 Alleen dat het kassameisje tegelijkertijd patat moest scheppen, dat had ik nog nooit meegemaakt…

Leave a Reply

Your email address will not be published.