op vakantie in een wereldkaart

Tijdens de eerste les aardrijkskunde van de brugklas vertelde mijn leraar over zijn liefde voor atlassen. “Ik kan helemaal verdwijnen in een atlas. Ik kan op vakantie gaan in een atlas. Heeft iemand van jullie een cavia? Als jij met een stanleymesje in mijn atlas zou snijden, zou dat voor mij hetzelfde voelen als wanneer ik met een stanleymesje in jouw cavia sneed.”

Nu had ik geen cavia en kon ik me dus ook niet voorstellen wat hij zou voelen als er in zijn atlas gesneden werd, maar ik denk dat het best heftig moet  zijn. Atlassen zijn geweldig. Ik heb er op de middelbare school ook uren in doorgebracht, de vormen van landen bestuderend, hun ligging onderzocht en naar bekende steden gespeurd. In de brugklas zocht ik nog vooral naar het Draculakasteel, later werd mijn blik iets breder. Ik ontdekte landen waar ik kon wonen, welke mooi lagen en hoe het daar zat met de werkeloosheid, het geboortecijfer en het BNP.

Tegenwoordig ben ik vooral geïnteresseerd in de plattegrond van de USA. Dat mag eigenlijk niet van mezelf omdat ik van zo verschrikkelijk veel landen die meedoen aan het Eurovisie Songfestival nog nooit heb gehoord, maar hè, I can’t help myself. Zien waar al die films en series die ik heb gezien precies plaatsvinden, is eindeloos interessant. Daarnaast: ik hoef dit eigenlijk niet te weten, dus als ik het wel doe is het goed voor mijn zelfvertrouwen. Als ik Oklahoma kan aanwijzen, ben ik slim en als ik niet dat kan, maakt het niets uit; als ik Servië aanzie voor Bosnië, faal ik gewoon.

Om het leerproces wat te versnellen speel ik regelmatig dit spelletje, waarin ik drie beurten krijg om de juiste Amerikaanse staat aan te wijzen. Ik heb ze nog nooit allemaal in één keer goed gehad, maar dat maakt niet uit. Liever niet eigenlijk. Ik heb mezelf namelijk beloofd dat ik, zodra ik alles goed heb, al deze staten maar moet bezoeken. En ja, daar heb ik het geld niet voor. Beter maar dat ik voorlopig in mijn atlas op reis ga.

24 Comments

Filed under op stap

24 Responses to op vakantie in een wereldkaart

 1. Maar eerst naar Parijs, uiteraard! En daarvoor nog op vakantie. Hè, een mens mag toch wel meer dan één droom hebben 😉

  (Ik dek me alvast in voor jullie comments :P)

 2. Hhaha wat een vergelijking ook, met die cavia 😛

 3. Met het eurovisie songfestival was ik vorig jaar heel verontwaardigd omdat er een land had gewonnen waar ik nog nooit van had gehoord. En ken je deze al? http://www.sporcle.com/games/ Daar kun je spelletjes doen waar je zo snel mogelijk alle landen op een kaart moet opnoemen en zo!

 4. Jaaaaa ik doe ook altijd purposegames!! Maar niet alleen de staten van de VS hoor, ook landen en hoofdsteden van alle werelddelen. En ik ga trouwens wel altijd door tot ik ze allemaal in één keer goed heb 😛

  Toen ik mijn propedeuse haalde heb ik van mijn ouders een supermooie atlas gekregen, ik houd ook van vakantie in de atlas 🙂

  • Kun jij dan onderhand alle staten van de VS in één keer aanwijzen? Mij lukt het dat niet hoor, al die staten met een i vind ik veel te moeilijk 🙁
   En wat een tof cadeau! Mijn atlas wordt inmiddels gebruikt door mijn zusje denk ik , die heeft nu verplicht aardrijkskunde 😛

   • Ja die staten met een i zijn moeilijk. Altijd als ik het een tijdje niet gedaan heb doe ik er wel weer een paar fout 😛 maar ooit leer ik het wel!

 5. Ik moet even bijkomen van die cavia-vergelijking. Maar ik vind USA ook vet interessant, alleen die staten: Ik begrijp er niks van. Ik weet waar California, Texas en de staat New York liggen. Tot zover.

 6. des

  hahahaha. geweldig. waar mensen al geen liefde voor hebben.
  ik heb niet zo’n grote liefde voor een atlas, maar wat ik wel merk wat ik ALTIJD doe: als ik ergens een atlas/wereldkaart/wereldbol zie is het eerste wat ik doe Indonesie opzoeken.

 7. Vreemde vogel, die aardrijkskundeleraar van je.

  Ik vind USA HEEEEEEL interessant, maar ik raak altijd in de war als ik moet kijken wat waar ligt haha!

 8. Ik heb net even een poging gedaan tot je spelletje.. maar ik wist helemaal niks. En wat een wrede vergelijking zeg, haha.

 9. Jaaaa, ik ga dat spelletje ook spelen!

 10. Dat spel is gaaf!!! Ik ben een enorme USA fan; in 33 staten geweest, dus ik ben al een aardig end op weg!

  • Zo zo, lekker bezig! Ben je in Montana geweest? Als ik naar Amerika ga wil ik als eerst naar Montana, denk ik, al weet ik nog niet zo goed wat ik daar dan ga doen. Natuurparken bezoeken, of zo 😛

 11. Oeh, leuk dat spelletje met die staten. Ga ik eens proberen!
  Ik heb wel een cavia gehad trouwens. Hij heeft wel in mijn vinger gebeten ooit, tot bloedens toe, maar om nou iemand met een mes hem te laten toetakelen, dat niet nee. Denk ik toch. Maar ja, hij is nu toch al lang dood.

 12. Anouk

  hahaa ik faal heel hard in dit spelletje, heb maar 36% goed 😛 Maar ik ga het iedere dag doen vanaf nu, want ik wil het weteeen (ken je dat liedje nog?). Er is ook zo’n spelletje dat je zo snel mogelijk het alfabet moet typen. Dat is ook heel verslavend :p

 13. Ik had maar 32% op dat spelletje… Mijn aardrijkskundige kennis is dan ook echt verschrikkelijk! ‘k Zal nog wat gaan oefenen :p

 14. Ik was vroeger goed in aardrijkskunde! Nu wat minder 😉

  Liefs

 15. Haha leuk spelletje 😛 Ik zou waarschijnlijk alleen New York, Florida, Texas en Californië weten. En van Europa weet ik ook niet veel, terwijl ik wel altijd goed was in topografie.

 16. Uh, hallo? Dit is de perfecte tool voor één van de dingen op mijn bucketlist? OMG? Intens?

Leave a Reply

Your email address will not be published.