iedereen varkensmishandelaar

varkens eten dierenmishandeling

Ik wilde vandaag eigenlijk een ouderwets gezellig blogje waarin ik mezelf belachelijk maak schrijven (iets over mijn niet al te hoge studieschuld die me desondanks slapeloze nachten bezorgt), maar ik moet het toch even ergens anders over hebben. Het is niet leuk, het is niet gezellig, het is niet grappig, maar goed, je kunt niet iedereen te vriend houden, en zeker niet in deze bizarre fucked up wereld van ons.

Het onderwerp van vandaag: het horrorslachthuis in Tielt. Je weet wel, waar varkens aan hun oren werden getrokken en zo. Afijn, ik hoef het niet te herhalen het was overal in het nieuws en op iedereens Facebook. Allemaal weer even lekker boos, en gechoqueerd, en verdrietig dat dit soort dingen Echt Gebeuren. Ik heb er tot nu toe niet echt woorden aan vuil gemaakt – gewoon, omdat ik er niets over te zeggen had wat ik nog niet eerder had gezegd. Het is een beetje als de zoveelste weirde uitspraak van Trump: je kunt wel roepen “omg wat een idioot dit kan echt niet”, maar dat is toch een beetje preaching to the choir. Ik weet dat dit soort dingen gebeuren (daarom ben ik ook zo’n militante veganist), jij weet dat dit soort dingen gebeuren. Iedereen die niet totaal losgeslagen is van de werkelijkheid, weet dat dit soort dingen gebeuren.

Feit is alleen dat mensen dit soort dingen voor zichzelf ontkennen, wegmaken, negeren. Want da’s makkelijk, en wel zo gezellig. En ja, echt supererg man van dit slachthuis, maar ja dat gebeurt natuurlijk niet overal hoor. Ech nie. Bovendien … B A C O N !!!

Wellicht gebeurt dit niet OVERAL, maar dit slachthuis is niet de enige. Stiekem opgenomen filmpjes bewijzen keer op keer dat mensen in slachthuizen weinig geven om de gesteldheid van de dieren die ze doodmaken. Daarnaast: is ‘net wat minder erg’ niet net zo verschrikkelijk? Het blijft mij verbazen dat mensen dit soort ‘normale’ beelden van bijvoorbeeld Boer zoekt vrouw gewoon slikken. Varkens op een betonvloer die zich niet eens kunnen omdraaien – waarom zou je doen alsof dat gewoon ‘een beetje vervelend is’ en verdergaan met vlees kopen alsof er niks aan de hand is, terwijl je ook gewoon fatsoenlijk kan leren koken met tofu?

Zoals ik al zei, ik wilde er eigenlijk niets meer over zeggen want ik had het al te vaak gedaan, maar toen las ik dit artikel van 925, wat het Woedende Vuur weer opnieuw in mij aanwakkerde (echt, jammer dat jullie niet bij mij in de kamer zitten, dan hadden jullie me wild met mijn ogen zien draaien terwijl ik witheet werd, dat was echt grappig geweest). Lees het artikel even; hierin wordt berekend dat er bij dit slachthuis zo weinig geld wordt verdiend dat de situatie voor het personeel gekmakend is – letterlijk dus. Geen excuus om maar meteen Saw‘tje te spelen, maar het laat wel weer eens zien dat onze geest onder erbarmelijke omstandigheden niet al te lekker werkt. Iets dat we eigenlijk al wisten van al die gruwelijke mishandelingen/slachtingen van mens op mens in oorlogstijden.

Het slachthuis een boeman? Natuurlijk. Maar het slachthuis is niet de enige schuldige uit dit rijtje.

Zolang supermarkten tegen iedere morele prijs winst willen maken en daarom eisen dat ze vlees kunnen inkopen voor bijna gratis, gebeurt dit.
Zolang consumenten (jij en ik dus) een bodemprijsje willen betalen voor hun vlees, gebeurt dit.
Denk er volgende keer alsjeblieft eens ff aan als je een stuk vlees eet. Jij betaalt immers voor deze mishandeling. Niet veel, maar toch.

14 Comments

Filed under vegashizzle

14 Responses to iedereen varkensmishandelaar

 1. “je kunt niet iedereen te vriend houden, en zeker niet in deze bizarre fucked up wereld van ons.” Zeg dat wel, zelfs niet als de boodschap is dat het fijn zou zijn als iedereen elkaar (en dieren) te vriend houdt…

  Ik ben het geheel met je eens in ieder geval. Nou oké, klein puntje van commentaar: tofu vind ik echt waardeloos. Alle andere vormen van vleesvervanging vind ik vele malen lekkerder. Dat er echt super veel mogelijkheden zijn is iets wat veel vleesetenden volgens mij niet beseffen.

  • Haha, daarom staat er ook ‘fatsoenlijk kan leren koken met tofu’: het kán heel lekker zijn, je moet alleen weten hoe 😉 Maar goed hè, er zijn tegenwoordig idd ook heeel veel andere lekkere vleesvervangers 😀 (die niet zoveel moeite nodig hebben)

 2. Leuk geschreven (ik zoek nog steeds naar een beter en bruikbaar synoniem voor leuk, ook handig voor tijdens sollicitaties – dat het werk je magistraal lijkt, past gewoon niet). Maar goed, dat vind ik dus. Grappig stuk over een verrot onderwerp!

  • Thanks 😀 Haha, misschien moet je het woord ‘magistraal’ eens gebruiken in een sollicitatie, wie weet wat dat oplevert … 😉

 3. Mirthe

  Ik moet eerlijk zeggen dat hoewel ik wéét hoe slecht vlees eten is, dat ik toch moeite heb met het afkeuren van de veeteelt als geheel. Ik kom uit een boerenfamilie en kreeg als kind altijd mee hoe mijn opa en oom het beste voor hadden met de koeien etc. en dat nostalgische beeld blijft toch hangen. Wat dat betreft zijn dit soort beelden toch wel goed om te zien, omdat je anders in zo’n geromantiseerd beeld blijft hangen oid. Hoewel ik nog niet volledig vega ben kook ik in elk geval zelf geen vlees en heb ik alleen maar vrienden die geen vlees eten dus het gaat in elk geval de goede kant op, maar ik heb inderdaad ook steeds meer moeite met het verantwoorden van dat vlees dat ik wel eet in sociale gelegenheden en bij familie terwijl ik gewoon op mijn 15e lid werd van de jongerenorganisatie van Milieudefensie en heel goed weet hoe inconsequent het is van mezelf. Stom eigenlijk.

  • Ooh ja, dat lijkt me ook best moeilijk. Voor mensen uit niet-boerenfamilies is het al zo moeilijk om die geromantiseerde beelden los te laten … vind het daarom wel heel goed dat je er toch mee bezig bent. Dat is al een stap 🙂

 4. Ik dacht eerst dat je Tiel meerdere keren verkeerd geschreven had. Maar Tielt schijnt dus in België (West-Vlaanderen) te liggen. Dus ja. Hoe meer je weet en zo.

 5. Amen sister!

  Ik heb eventjes gekeken, misschien een halve minuut, om mezelf aan de gruwelijkheden te herinneren, maar eigenlijk was het niet eens nodig. Het deed me denken aan een filmpje dat een half jaar terug trending item was, over hoe snoep gemaakt wordt. Horrible.

 6. Mooi beschreven, precies mijn gedachten hier over!

 7. Ellen

  Ja Lisa, je hebt helemaal gelijk, er valt geen speld tussen te krijgen – ik ben zo’n vleeseter en voel me schuldig. En toch bak ik morgen weer mijn kipfilet waarom waarom waarom? Er komt een dag dat ik er mee stop, dat voel ik wel aankomen, maar hoe lang het nog duurt? Dit blogje van jou heeft die dag wel weer een stuk dichterbij gebracht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.