Analyseer Mijn Dromen En Win Niets

In de categorie ‘blij dat ik mij ben’: ik onthou al mijn dromen. Vooruit, allemaal is misschien wat overdreven, maar bij het ontwaken kan ik er meestal wel meerdere navertellen. Naarmate de uren verstrijken, vervliegen ze gedeeltelijk of helemaal, zelfs al heb ik er tijdens het ontbijt vrij intensief over nagedacht.
En of ik met zoveel nachtelijke hersenactiviteit ook terugkerende dromen heb? Jazeker, heel vaak zelfs! Nooit het klassieke rennen maar niet vooruit komen, uitvallende tanden of naakt rondlopen (oké, ik droom wel eens dat ik ben vergeten een rok aan te trekken, maar dan heb ik wel altijd gewoon een maillot uit. Wat zou dat betekenen?), en oké, dromen dat je zwanger bent of in de trein zit is ook weinig zeldzaam, maar de meeste van mijn terugkerende dromen zijn iets moeilijker te ontrafelen. Misschien hebben jullie een idee?

Terugkerende droom 1: een schrikmoment in de Efteling
Vroeger droomde ik altijd dat ik naar de Efteling ging en daar verdwaald raakte in het huis van Hans en Grietje, tegenwoordig droom ik altijd dat ik in het Sprookjesbos sta te kijken naar zo’n verhaal als Het meisje met de zwavelstokjes of De Chinese nachtegaal, en dat ik wéét dat het verhaal eindigt met een ontzettend eng horrorfilmachtig schrikmoment, maar ik blijf toch kijken. En dan schrik ik me altijd te pletter.

Terugkerende droom 2: vooraan staan bij concerten (meestal bij Placebo)
Inmiddels luister ik helemaal niet meer zo vaak naar deze band, maar ik droom regelmatig dat ik naar concerten van ze ga. Soms sta ik al uren van tevoren te queuen om vooraan te kunnen staan, soms kom ik veel te laat binnen; het lukt me echter altijd om een perfect plekje te bemachtigen. Waarom is dat in het echt niet zo?

Terugkerende droom 3: kijken naar een kamer
Ik maak kans op een woning in een groot studentencomplex, maar voordat ik heb gehoord of ik de kamer ook echt krijg ga ik even checken of die kamers me wel aanstaan. Ik denk dat deze droom het makkelijkst te analyseren is: de pijnlijke zoektocht naar een woonruimte in Amsterdam laat me nooit meer los. Maar toch, waarom droom ik alleen maar woningen in grote studentencomplexen ver buiten het centrum, en nooit dat ik moet hospiteren voor een klein zolderkamertje in de Jordaan?

20 Comments

Filed under dit past echt nergens in

20 Responses to Analyseer Mijn Dromen En Win Niets

 1. Haha! Ik heb een schrikmoment in het Land van Ooit-droom die jaarlijks terugkeert!

  Tenminste, vroeger dan. Al jaren niet meer eigenlijk. Het ging erover dat ik ontvoerd werd door de schildknaap van de Zwarte Ridder, en pas na jaren, toen ik ontdekte hoe ik hem om de tuin kon leiden, stopte de droom. We namen ook ineens heel emotioneel afscheid, Stockholm Syndroom all over the place. Dus misschien moet je het oplossen en dan verdwijnt het? Ofzo?

  Droom twee herken ik ook, maar dan omgekeerd. Ik droom heel vaak dat ik op wintersport ga, maar altijd íets vergeet waardoor ik terug moet (handschoenen, snowboardbroek, snowboard..) en helemaal niet aan snowboarden toekom.

  Droom drie: geen idee.

  Sowieso weet ik niet wat je ermee moet. Ik heb wel een dromenboek, dus ik kan ze voor je opzoeken, maar dan heb ik meer details nodig 😛

  • Haha dat is echt bizar! Het klinkt heel therapeutisch, iets dat in een film of boek zou gebeuren om te laten zien dat je van alles verwerkt!
   Maar wat voor details heb je nodig? Van die concert- en kamerzoekdromen kan ik wel verhaallijnen vertellen, maar van die Efteling (en die vind ik nou juist het interessantst) niet echt.

   • Dat boek werkt met trefwoorden. Dus ‘man,’ ‘paard,’ etc., maar ook ‘etniciteit’, ‘horloge’, ‘gracht’, etc. Alle elementen uit je droom dus.

    • Mm okee. Ik droomde gisteren (en vandaag, maar die van gisteren heb ik beter onthouden) dat ik naar een concert van Patrick Wolf ging. Ik was veel te laat, maar het was nog niet begonnen en er was nog bijna niemand. Het podium was heel klein en er stonden allemaal dranghekken omheen, in een halve cirkel. Ik ging erg aan de linkerkant staan, zodat ik bijna achter hem zou staan eigenlijk, omdat ik daar een vrije plaats zag en dacht dat ik toch niets beters kon krijgen. Nog linkser van me stond een jongen van een jaar of vijftien met een Marylin Manson shirt aan (???) die me eerst niet aardig leek want hij keek me heel boos aan, maar uiteindelijk bleek hij toch heel vriendelijk te zijn. Toen zag ik ineens dat ik ook vooraan in het midden kon gaan staan. Rechts van me stond een meisje, ook jonger dan ik, met een blonde paardenstaart en een blauw shirt en ze leek me eerst saai en bitchy, maar zij bleek ook heel aardig! Intussen gooiden mensen die ik kenden alvast slaapmatjes op de grond, want ze moesten na het concert in die zaal slapen. Ik dacht nog: nou, dadelijk struikelt er iemand over! Maar toen bleek dat er in de kamer tegenover de concertzaal geslapen moest worden. Omdat het toch nog lang niet zou beginnen, ging ik met ze mee om de matjes uit te leggen en op te blazen en zo.

     Kun je hier wat mee? 😛
     Ik zou zeggen, trefwoorden: laat, vroeg, rustig, halve cirkel, dranghekken, verkeerde eerste indruk, jonge mensen, gothic’s, mensen die er saai uitzien, logeren, behulpzaamheid (:P), tijd over, stress-om-niks

 2. Verdwaald geraken in het huis van Hans en Grietje is toch helemaal niet erg, ik zal dan onmiddellijk koffie voor je maken. 🙂

 3. Ik kan mijn dromen meestal ook behoorlijk goed onthouden, maar ‘k schenk er liever niet al te veel aandacht aan – zeker omdat ik af en toe heel verschrikkelijke (en realistische) nachtmerries heb.

  Ik heb overigens ook min of meer terugkerende dromen, maar één ervan is gelukkig wel een plezante :p
  Ik ben al meerdere keren in de Harry Potter wereld beland – op Zweinstein met een paar vrienden. Een andere is dat ik in een soort computerspelletje terechtkom (zoals bijvoorbeeld de wereld van Mario) en me ‘n beetje gevangen voel in zo’n soort labyrint.

  Als ik een droomspecialiste was, zou ik je kunnen aanraden om komaf te maken met een jeugdtrauma en om te oefenen op lucide dromen, zodat je je dromen kunt sturen en datgene dat je aan het schrikken maakt, terug kan laten schrikken :p

  • Oh, dat is jammer, van die nachtmerries. :/ Daar heb ik de laatste tijd gelukkig niet meer zoveel last van… droom wel dingen die gewoon niet leuk zijn, maar niets dat me heeel bang/verdrietig maakt.
   Over die Zweinstein-droom: word je daar niet juist heel verdrietig van, als het blijkt dat het niet echt is? 😛
   Vroeger kon ik trouwens best goed lucide dromen, maar dat is ook vanzelf weer over gegaan. Maar haha, idk, datgene dat me aan het schrikken maakt, is niet per se heel negatief. Ik weet dat het komt en ik onderga het, of zo?

 4. Alle mensen om mij heen lachen zich altijd kapot om mijn dromen… en om het feit dat ik ze altijd lijk te onthouden (ik weet zelf ook niet waarom?!). Ik droom wel heel wat anders dan jij 😉 Ik droomde bijvoorbeeld dat ik met ontbijtkoek aan het twirlen was 😛 Ik heb echt geen idee wat dat betekent, dus die van jou kan ik al helemaal niet verklaren… sorry!

 5. Die tweede is interessant, ik droom juist heel vaak dat ik ergens heen wil of op tijd moet zijn ofzo, iets wat in het echte leven doodsimpel is maar wat me in die droom absoluut niet lukt waardoor ik zwaar gestresst wakker word 😛

  Ik droom niet over de Efteling, maar wel bijvoorbeeld over Walibi, en meestal is het bijna sluitingstijd en kom ik erachter dat ik nog in geen enkele achtbaan ben geweest of zijn alle achtbanen ineens stuk. Ik droomde ook een keer dat ik op een stomme draaimolen zat in Bobbejaanland en dat er naast mij een hoog hek was en daarachter Walibi. Dat was ook uiterst zielig.

  • Haha ja, dat is echt sneu voor je. Die dingen die in je tweede alinea staan zijn trouwens echt dingen die ik ook zou kunnen dromen, raar is dat!

 6. Toen ik jonger was droomde ik regelmatig dat ik als enigste naakt in de klas zat en dat iedereen me aanstaarde. Dit was in een periode dat ik “vrouw’ begon te worden en erg onzeker was over me lichaam.

  Nu droom ik heel vaak dat ik iets gewonnen heb; geldbedrag, een reis, een auto, kleding.. Geen idee wat dat te betekenen heeft..

  Lastig wat dromen nu eigenlijk willen zeggen, al geloof ik wel dat het iets met verwerking te maken heeft.

  Liefs!!

 7. hihihi, ik vind de titels van jouw blogjes altijd zo leuk!

 8. Ik heb een terugkerend personage in mijn dromen: een creepy man die van alles tegen mij heeft. Het begon met een droom waarin hij me vermoordde en daarna heeft hij meerdere keren dingen gestolen. Ja, niet echt tof. Gelukkig heb ik verder heel veel leuke dromen, haha! En over dat je weet dat er iets gaat gebeuren: de grootste mindfuck is dat je, door te denken dat er iets gaat gebeuren, zelf ervoor zorgt dat er iets gebeurt, want het is jouw droom 😛

 9. Heel apart die dromen. Ik heb ook de meest wazige dromen die er bestaan alleen weet ik de eerste vijf minuten na mijn droom wat er is gebeurt daarna is het uit mijn hoofd.

Leave a Reply

Your email address will not be published.