mn stalen (nederlandse) allesie

Volgens mij was het mijn vaders idee om een fiets mee te nemen naar Parijs. Of was ik het toch het mijne? In mijn dagdromen zag ik mezelf de hele stad doorkruisen op dat ding, vrij en mobiel en in control. Hier aangekomen bleek het fietsen heel wat minder ongecompliceerd te zijn, maar ik fietste en ik leefde.

En wat was ik er blij mee. Al was het maar omdat het naar de universiteit gaan zoveel sneller ging dan lopend en zoveel goedkoper was dan met het openbaar vervoer. Daar bij de uni, waar ik dagelijks ongeveer vijf andere fietsen geparkeerd zag, veroorzaakte ik veel oh-jij-bent-zo-Nederlands-glimlachjes.

Daarom is het zo zo zo irritant dat er gebeurde wat er gebeurde

Het was maandagochtend. Ik was er net achtergekomen dat ik me de volgende dag in zou moeten schrijven voor mijn vakken van volgend semester, terwijl ik nog geen idee had van hoe of wat. Gestrest als ik was, besloot ik mijn banden op te pompen in de rustieke binnentuin van onze studentenflat. Ja, een binnentuin. Met bomen en zo. Bomen die bijna kaal waren, omdat alle herfstbladeren inmiddels al op de grond waren beland.

Nu ben ik nooit zo’n ster geweest in banden oppompen. Ik vergeet altijd hoe het werkt en zodra ik heb uitgevonden wat ik moet doen, ben ik het alweer vergeten. Iedere keer is het een totaal nieuwe ervaring.

Maar goed. Ik draaide het ventiel los, klaar om een beetje lekker aan te klungelen, en legde het dopje op de grond.

Alleen toen, toen schoot ineens een ander onderdeel van het ventiel los, stuitte tegen een spaak en vloog weg. Waarheen kon ik niet zien; het ging te snel. Waar het dan lag kon ik ook niet zien; de hele tuin was bedekt met een dikke laag bladeren. Ik heb verschoven, gewroet, verplaatst, maar het ventiel was nergens te vinden. Mijn band was inmiddels leger dan leeg.

Omdat ik een Zelfstandige en Vindingrijke Meid ben, wist ik meteen een oplossing voor het missende ventiel: ik ging gewoon naar de Decatlon. Waarschijnlijk zouden ze die dingen niet los verkopen, maar als ik er om zou vragen, kreeg ik er vast eentje mee van de reparatieafdeling. Toch?
Bij de Decatlon deden ze echter niet aan losse ventielen; ik moest maar een nieuwe binnenband kopen. Die kon ik er zelf opzetten, of, voor een paar euro, er door een medewerker laten opzetten.

Vol goede moed nam ik de nieuwe binnenband mee naar huis, ook al had ik geen flauw idee hoe mijn oude binnenband er überhaupt af moest.
“Kan ik dit?” vroeg ik op Skype aan mijn vader.
“Neem je fiets maar mee naar de Decatlon,” antwoordde hij.

De volgende dag sleepte ik mijn fiets naar de Decatlon.
“Sorry, dit kan ik niet doen,” zei de jongen met een een schroevendraaier in zijn hand, “Wij maken geen Nederlandse fietsen. Die zijn te moeilijk.”

Hij zei dat richting Place d’Italie wel een kleine fietsenmaker moest zitten. Ik vroeg hem, nog net niet schuimbekkend/huilend naar de straatnaam. Die wist hij niet.
Ik ben met mijn fiets aan mijn hand richting Place d’Italie gelopen, maar ik vond niets dan bakkerijen. Als ik op de fiets was geweest, had ik ook meteen alle zijstraten kunnen zoeken, maar zonder fiets duurt dat een eeuwigheid. Ik heb me zelden zo ontmanteld gevoeld.

Mijn vader stuurt me een nieuw ventiel, per post.

21 Comments

Filed under de ongemakken des levens

21 Responses to mn stalen (nederlandse) allesie

 1. Jaap

  Ik vind die laatste zin zo zielig, op een bepaalde manier, omdat het heel raar uitdrukt dat het niet geluk is! Fietsen is fijn!

 2. Als het je voorwiel is, dan is een poging die binnenband te wisselen nog wel een optie hoor! (er zijn vast youtube filmpjes om je nog een beetje op weg te helpen)

 3. “we repareren geen Nederlandse fietsen” Hilarisch, als jij er niet zo’n last van zou hebben… wat een onzin ook eigenlijk 😉

 4. Saskia R

  Oooooooh wat sneu.. 🙁 Maar stiekem wel leuk om te lezen 🙂

 5. Hoewel het een sneu verhaal is, moest ik toch wel lachen. En wat stom dat ze geen Nederlandse fietsen repareren..

 6. Huh, wat gek! Hoe kan het dat Nederlandse fietsen zo ingewikkeld zijn? Wat is het verschil? Daar ben ik nu wel benieuwd naar! Wel vervelend hoor, ik hoop dat je snel weer mobiel bent! 😀

  • Ja, ik heb geeen idee! Toen ik even snel keek naar die fiets waar ik mee bezig was dacht ik dat het iets te maken had met het ventiel zelf, die Franse leek er anders uit te zien, maar ja het ging nu om het verwisselen van een hele binnenband… en bedankt!

 7. Het zit je ook niet mee. Een échte Nederlander is geen Nederlander zonder fiets. Hopelijk is de post snel.

 8. Anouk

  Dit verhaal heeft wel een beetje mijn dag gemaakt. Ongelofelijk dat de oplossing nu toch weer uit Nederland moet komen. Best wel sneu ook. Maar stiekem is het wel een heel goed verhaal, waar je waarschijnlijk later nog vaak op terugkomt als je vertelt over de tijd dat je in Parijs woonde.
  Succes! Ik hoop dat de reddende envelop snel komt.

 9. Ik vind het ergens wel stoer dat Nederlandse fietsen te moeilijk zijn!

 10. Ik dacht juist dat zo’n ingewikkeld en ouderwets ventiel heel toevallig een Frans ventiel heette? Hoe dan ook, het klinkt erg frustrerend. En toch vind ik het erg dapper 🙂

 11. Gelukkig geen pepernoot in je band!

 12. Fietsenmaker worden in Parijs, dat klinkt naar aanleiding van de tweede alinea behoorlijk dapper. Nederlandse fietsen weigeren dan weer niet 😛

 13. Waar zouden we zijn zonder vaders

 14. Wat een sukkel bij die Decathlon! Wat nou TE MOEILIJK? Doe je werk gewoon joh!

 15. Ik wist dat Nederland een fietsland was, maar als ik kijk naar mijn fiets snap ik niet hoe die zo ontzettend veel moeilijker kan zijn dan een… internationale fiets? Wel lullig! En fijn dat je een nieuw ventiel krijgt opgestuurd!

 16. Pingback: het zijn de nederlandse fietsen | vijf koffie graag

 17. Pingback: dag parijs | vijf koffie graag

 18. Pingback: een beetje van alles, een beetje van niets | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.