vast zoals een katholiek

Vanochtend had ik een deadline. Een echte hè, zo eentje die je per se moet halen omdat je anders van je opleiding wordt afgegooid en nooit meer een fatsoenlijke baan kan krijgen. Enfin. Een uur voor de deadline zat ik in mijn pyjama achter mijn laptop, te wachten tot ik vanzelf zou beginnen.

Terwijl ik dat deed keek ik op Twitter. Daar las ik dat de vastenperiode gisteren was begonnen.
Ik heb nog nooit eerder gevast en en ik ken ook niemand die dat doet (nou ja, wel met de Ramadan, maar niet nu). De enige ervaring die ik met vasten heb, is dat ik op de basisschool tussen carnaval en Pasen aan iedereen geld mocht vragen om in mijn papieren spaarpotje te stoppen – voor de arme kindjes in Afrika. Eenmaal semi-volwassen wil ik graag eens serieus vasten: ik hou wel van een beetje bezinning, en ik hou er ook wel van om mezelf doelen op te leggen.

Er schijnen regels voor het vasten te zijn, maar tegenwoordig bedenken de meeste deelnemers hun eigen methode: geen tv meer kijken, geen vlees eten, niet meer snoepen of whatever. Daar valt bij mij niet zo veel te winnen – ik kijk zelden tv, eet nooit vlees en ik probeer altijd om niet te snoepen maar dat lukt nooit. Ik moest dus iets anders verzinnen.
De tijd die ik nog had tot mijn deadline tikte voort en ik tikte ‘vastenperiode’ in op Twitter, in de hoop inspiratie op te doen. Maar ik vond niets. Dus ik wendde mij tot Facebook: ook niets. Na een half uur stopte ik met zoeken en begon ik als een razende te tikken voor mijn schoolopdracht.

Later drong het pas tot me door wat mijn persoonlijke vastenopdracht moest worden: niet. meer. nutteloos. internetten. Ook iets wat ik altijd probeer maar wat niet lukt, alleen een veel groter en relevanter probleem dan ‘niet snoepen’. Als ik niet zo veel tijd besteedde aan het lezen van, ik zeg maar wat, comments op YouTube, zouden mijn cijfers zo veel hoger worden en mijn eigen leven zo veel interessanter. Dus dat wordt ‘m. Hierbij verklaar ik plechtig dat ik mijn laptop voorlopig niet meer ga gebruiken voor niet studie- of bloggerelateerde doeleinden. Of voor het enigszins bijhouden van mijn Facebookaccount. Net zoals de katholieken: ik stop niet, ik matig.

31 Comments

Filed under internet, leven

31 Responses to vast zoals een katholiek

 1. Hmm, in dat geval ben je vrij actief aan het twitteren 😛

  Mijn aswoensdag was dus ook een beetje mislukt (vooral omdat ik geen zin had om erover na te denken toen ik ‘s avonds na twaalven van de vasteloavend thuiskwam en honger had) maar toen bedacht ik me dat het eigenlijk heel raar is om wel carnaval te vieren en dan niet te vasten. En tenslotte bén ik katholiek. Al geloof ik dan niet in God haha. Vandaag heb ik (nog) geen snoep, geen toetje en maar een ministukje vlees gehad. Op schema dus 🙂

  • Ja maar twitteren kun je met je telefoon en duurt maar drie seconden (tenzij je heel perfectionistisch bent) dus dat telt niet. Bovendien valt het ook onder bloggerelateerde zaken want mijn tweets verschijnen op mijn blog. DUS.

   Ik denk dat de meeste mensen carnaval vieren zonder te vasten, en ik vast zonder carnaval te vieren! Goed dat je het toch doet, het kan nooit kwaad lijkt me. Veel succes ermee!

   • Nou, vooruit dan maar weer 😉
    Inderdaad, veruit de meeste mensen die carnaval vieren vasten niet. Ik zou zelfs niemand kunnen noemen die wel vast. Maar toch vond ik het ineens heel raar, een beetje ondankbaar ofzo. Niet geven en wel nemen.

    • En jij ook succes natuurlijk! (Zullen we elkaar elke dag op de hoogte twitteren hoe het gaat? Volgens mij helpt dat!)

     • Ja, laten we dat doen! Alleen van mijn kant niet te veel. Want je had in je eerste comment toch wel een beetje gelijk. 😉
      En van die ondankbaarheid, ik snap wel wat je bedoelt. Want het hoort toch bij elkaar. Maar ik denk dat veel mensen niet eens weten dat vasten erbij hoort haha (net als dat ik het even niet doorhad toen carnaval over was :P)

 2. Debby

  Ik wou dat ik het kon! Succes!

 3. Vasten is onzin, vind ik. Niet, of heel weinig eten is heel slecht voor je. Daarom helpt ‘lijnen’ ook nooit. Je moet gewoon gezond eten en veel sporten.
  En dat het ‘zuiverend’ werkt is gewoon weer zo iets dat zo’n sprookjesboek als bijvoorbeeld de bijbel je probeert wijs te maken.

  • Maar mij is nooit geleerd dat ‘diëten’ de bedoeling is van vasten. Eerder om eens stil te staan bij het luxeleventje dat je leidt. En vanuit dat oogpunt probeer ik mee te doen en minder ik mijn vleesconsumptie door een paar keer in de week vegetarisch te eten (en nu echt doen, niet gewoon meer een voornemen) en ook de (gevulde) koekjes zijn momenteel nog uit mijn leven gebannen – cracottejes en droge wafeltjes zijn nog net toegelaten!
   Per vastendag kan ik dan een bedrag opzij leggen en dat aan het eind aan een goed doel schenken, dus nee, ik vind vasten alleszins geen onzin 🙂

   • Eh, ja, wat Lilith zegt. ‘Vasten’ is in alle culturen een periode waarin je stil staat bij wat je hebt. Bovendien doen we het al eeuwen, en mensen hebben niet altijd aan overgewicht geleden (al geloof ik best dat het voor de moderne mens kan meespelen).

    Succes Lilith – dat laatste is ook een goed idee zeg! Heb je al een doel in gedachten?

    • Precies. En om de Bijbel nou een sprookjesboek te noemen vind ik nogal oneerbiedwaardig. Bedenk wel dat ongeveer de gehele Nederlandse cultuur, en óók het bijbehorende gedachtegoed (normen, waarden) op de Bijbel gebaseerd is, zou je dat zomaar overboord willen gooien als een sprookje? Ik niet.

    • In de lagere school kregen we een “sponsorpotje” mee om te vasten, waarin de mama’s en papa’s geld konden steken voor het goede doel als hun kindje goed gevast had. Dat geld ging dan naar Broederlijk delen. Eigenlijk was ik gewoon van plan om mijn deeltje, hoe klein dan ook, te geven aan mijn ouders zodat zij dat met hun deel konden wegschenken.

 4. Oh dit zou ik eigenlijk ook moeten doen.. Ik verspil zoveel tijd met Facebook/Twitter refreshen in de hoop dat er weer wat interessants is gepost, dat is eigenlijk best wel zonde.

 5. Ja, herkenbaar. Dan surf je wat rond en kijk je weer eensop de klok en dan denk je ‘waar is de tijd gebleven?’ Maar waar ik nieuwsgieriger naar ben; hoe is het met de opdracht afgelopen?

 6. Ik vind het knap hoor! Ik probeer sowieso al redelijk bewust te leven; niet te veel vlees per week, niet te veel internetten, rust nemen. Ik zou ook niet weten waarin ik zou kunnen ‘vasten’, misschien het snoepen. Maar ook dat is maar een enkele keer. Lastig!

 7. des

  ja HALLO
  je komt toch wel weer terug
  hoelang duurt je vastenperiode
  weekje of 1 toch

 8. Succes!! Ik heb wel Carnaval gevierd, maar vasten doe ik eigenlijk niet echt.
  Al probeer ik dit jaar wel steeds meer mijn tijd nuttiger te besteden.
  In mijn omgeving ken ik eigenlijk ook niemand die echt vast na Carnaval.

  Liefs!!

 9. Mijn amerikaanse vrienden, die ook katholiek zijn, geven in de vastenperiode vaak facebook op, haha! 🙂 Succes ermee!

 10. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet wist dat dat er ook bij hoorde. Mijn excuus is dat ik in Zuid-Holland woon 😛

 11. Maar… Youtube comments zijn gewoon heel erg leuk om te lezen! Succes met je vastenperiode, ik verwacht dat je volgende week alleen maar torenhoge cijfers meldt 😛

 12. Ja maar… nutteloos internetten is zooooo leuk. Nee hoor, goed dat je dit gaat doen. Succes!

 13. Oh, hey, fijn, je schaart bloggen onder nuttig internetgebruik! 🙂 Good luck met de (meestal inderdaad nutteloze) rest dan!

 14. Succes!
  Nutteloos internetten is iets wat zo makkelijk gebeurd, dus ben benieuwd of het gaat lukken!

 15. Pingback: hoe het afliep met dat gevast | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.