lekker je jeugd verpesten

De laatste tijd heb ik ‘m veel aan vriendinnen die zichzelf wel of niet feministisch durven noemen aangeraden, maar omdat dit the most awesome blog you’ll ever see is, hierbij ook voor jullie de link: http://www.feministdisney.tumblr.com.

Juist, een blog die gewijd is aan twee dingen: Disney en het feminisme. Beter gezegd: hoe vrouwvriendelijk Disneyfilms zijn. Of zoals de schrijfster het zelf neerzette: “People used to ask me, as a self-identified feminist, if I knew what “feminist” problems Disney movies had. I sensed there were issues but couldn’t put my finger on exactly what. This blog is all ten of my fingers attempting to discuss how Disney stories and imagery can be both groundbreaking and problematic.”

Een half jaar geleden begon ik met lezen en ik kan alleen maar zeggen: hulde voor de schrijfster. In haar kritieken weet ze keer op keer haarfijn uit te leggen hoe de man-vrouwverhoudingen in Disneyfilms zitten, en daar blijft het niet tot beperkt. Een straaltje filmanalyse waar je u tegen zegt (en waar ik ook nog eens wat aan had voor mijn werkstuk voor Moderne tekstinterpretatie – het internet is niet altijd tijdverspilling!)
Omdat je op de hoofdpagina altijd midden in een discussie valt, raad ik aan om eerst de filmreviews te lezen. Al is het maar om te zien dat ‘een leuke kinderfilm’ nooit zomaar een leuke kinderfilm is.

En nu eindig ik eens met een vraag (dat vind ik normaal echt superlame, maar ik ben wel nieuwsgierig): in hoeverre zien jullie, mijn lieve bloglezers en lezeressen, jezelf als ‘feministisch’? Vind je het overbodig of weet je niet wat het inhoudt? Ben je hardcore feminist of durf je jezelf niet zo te noemen? En wat vinden jullie van bovenstaande blog?

28 Comments

Filed under internet

28 Responses to lekker je jeugd verpesten

 1. Toevallig las ik laatst iets dat we verschillen tussen mannen en vrouwen in stand houden, doordat we ons allemaal onbewust anders gedragen tegen jongens en mannen dan tegen meisjes en vrouwen. Kon ik me wel in vinden: écht feminist kun je volgens mij niet zijn al zou je het willen. En wat geeft het, die klassieke rolverdeling tussen man en vrouw heeft toch wel wat? We zijn in ieder geval redelijk dicht bij een samenleving waar man en vrouw gelijke kansen krijgen. Helemaal gelijk kan het toch nooit worden, want we zíjn gewoon anders.

  • Hmm, ik kan me daar juist niet in vinden. Het is wel zo mensen zich anders gedragen tegenover jongens en mannen dan tegenover meisjes en vrouwen (dat begint al vanaf de babytijd: laat een foto van een willekeurige baby zien en zeg dat het een jongen is, dan vinden mensen de baby ‘stoer’, zeg je dat het een jongen is, is ze ‘schattig’). Kennis is de eerste stap naar het doorbreken van dit soort patronen. Ik zou niet weten waarom je geen echte feminist kan zijn al zou je dat willen. Natuurlijk kun je wel eens iets onbewust anti-feministisch doen, maar is dat niet zo met alles?
   En wat het geeft? Ik zou later op zich wel graag net zo veel willen verdienen als een man in dezelfde functie. En net zo serieus genomen worden. Zeker als je de leeftijd krijgt dat je kinderen krijgt, kan dat wel eens moelijk zijn. ‘Gelijk zijn’ kan niet, maar ‘gelijkwaardig’ vind ik wel een mooie.

   • Nouja kwestie van definitie dan.

    In ieder geval denk ik niet dat we in Nederland te klagen hebben, en die gelijkwaardigheid is iets wat tijd nodig heeft en het proces daar naartoe is volgens mij nog steeds in volle gang! (Cru gezegd, eerst moeten de generaties dood die nog anders opgevoed zijn :P)
    Vandaar dat ik mij niet geroepen voel de feministe uit te hangen.

 2. Debby

  Wat gaaf! Super! Ik denk dat ik redelijk feministisch ben, maar ik heb dan ook geen man in mijn leven :p. Denk graag over mezelf als selfmade woman haha

 3. Gave blog! Daar ga thuis eens goed naar kijken.

 4. Die blog klinkt tof, die ga ik eens lezen 🙂 Ik noem mezelf feministisch, al vind ik dat niet echt de goede term. Zoals het plaatje al zegt, gender stereotypering houdt vrouwen én mannen tegen (en natuurlijk mensen die zich niet echt man of vrouw voelen).

 5. Wat een leukerd, die site! En feministisch.. ja, ik weet niet. Ik ben absoluut tegen dingen als ‘het enige recht van een vrouw is het aanrecht’ en bladiebla, ik vind ook dat vrouwen zelfstandig moeten zijn en zo. Maar ik ben geen mannenhater. Dus. Redelijk feministisch, denk ik.

 6. Ik zou mezelf niet feministisch noemen. Ik weet ook niet echt wat een feminist nu echt is, maar ik ben niet zo’n ‘vrouwen hoog!’-type (dat is dus wat ik voor me zie bij een feministe).

 7. Wow, zo heb ik eerlijk gezegd nooit echt over Disneyfilms nagedacht! Wel interessant, over dat vrouwen daardoor het gevoel krijgen dat ze man altijd moeten ‘veranderen’ enzo. Ik heb geen idee of ik feministisch ben; vind het achterstellen van de vrouwen (vooral in) Oosterse landen verschrikkelijk, maar ik zou er niet voor de straat opgaan o.i.d. Bovendien is een beetje verschil best leuk! Zolang het maar niet te veel wordt…

  RE: Haha neee! Vroeger maakte mijn vader wel eens popcorn van die maïs, maar toch prefereer ik de popcorn van de supermarkt :p

 8. Klinkt als een interessante blog die ik zeker eens op mijn gemak door ga lezen. Ik ben (denk ik) aardig feministisch 😉

 9. Zo heb ik er ook nog nooit over nagedacht.

  Ik ben niet zo feministisch, krijg er een beetje de kriebels van als feministen het al erg vinden als een jongen de deur voor een meisje open houdt (wat overigens niet alle feministen hoeven te denken, daar ga ik ook niet vanuit).

 10. Elke zichzelf respecterende vrouw is tot op zekere hoogte feministisch toch? Ik zie zelden vrouwen die helemaal voor mannen in total control zijn eigenlijk. Op het moment dat je vind dat je als (vrouw)mens rechten hebt, ben je al feministisch aan het denken. Ik ben dus wel tot op zekere hoogte feministisch, maar hoffelijkheid vind ik bijvoorbeeld wel leuk.

  • Dat zou je denken, maar sommige vrouwen roepen altijd nadat ze iets wat enigszins met emancipatie te maken hebben er direct achteraan dat ze ‘verder niet zo van dat feministische gedoe zijn’, dus ik vroeg me af hoe jullie erover dachten 😉

 11. Hm, goed blogje! Ik ben opzich geen feminist maar ik vind wel dat vrouwen dingen zelf moeten kunnen doen en ondernemen en niet te afhankelijk moeten zijn van een man!

 12. Des

  leuk blogje (deze en de link naar de tumblr). ik til niet te zwaar aan het hele disney principe. goed, het heeft alles wat niet met de moderne tijd te maken heeft, maar ergens is het ook heel romantisch, toch, die disney films? en ik ben juist heel romantisch?

  ben ik feministisch? ik weet niet wat je daaronder verstaat. ik kan voor mezelf zorgen en ben niet afhankelijk van een man: financieel niet maar ook niet qua ehh liefde. Als je dat feministisch noemt, dan ben ik dat.

  Maar fulltime werken en de man maar achter het aanrecht? nee dat hoeft niet, en dat wil ik zelf niet eens. we moeten de keuze hebben, dat vind ik een fijner idee

 13. Ik kan moeilijk feministisch zijn als ik van de goede heer een brandslangetje toebedeeld heb gekregen.. sorry! 🙂

 14. Kim

  Ik ga die website eens even goed bekijken, houd wel van een beetje filmanalyse!

 15. Jeetje ik kan me geen wegwijs maken op die website 🙁
  Ik weet eigenlijk niet of ik erg feministisch ben, ik vind ‘t wel fijn als een jongen de deur openhoudt en dergelijke. Hoewel meiden dat ook doen..
  Ik vind ‘t gewoon leuk als mensen deuren voor me open houden, doe ik namelijk ook voor iedereen (:

  • Ik hou de deur ook altijd open voor iedereen! 😉 En ik laat altijd iedereen voor met uitstappen en zo, maar het valt me op dat het wel altijd de mannen zijn die mij vervolgens voor laten gaan 😛
   Als je naar de hoofdwebsite gaat val je middenin een discussies, op deze pagina feministdisney.tumblr.com/post/9279916826/movie-critique-roundup kun je reviews lezen en op deze http://feministdisney.tumblr.com/post/9491756108/feminist-disney-opinions pagina staan andere feministische meningen 🙂 Snap je?

 16. Eef

  Ha Lisa, ik kwam op je blog terecht nadat je een leuke reactie op de mijne had achtergelaten (via #realeren) waarvoor dank! :).
  Over het ‘feminisme’ in Disney films: weet je, kinder- cq. tekenfilms bouwen nu eenmaal op dit soort cliché’s. En dat ligt niet zozeer aan de filmmakers, maar meer aan hoe onze samenleving omgaat met man-vrouw verhoudingen. In de tijd dat Disney begon, waren de rollen nu eenmaal vrij strikt verdeeld. Een (teken)film die door kinderen instant begrepen dient te worden, heeft dan herkenbare types als hoofdpersoon nodig; het zou voor kinderen destijds niet echt logisch zijn geweest als Sneeuwwitje de prins die haar wakkerkust als dank een klap in z’n gezicht zou hebben gegeven wegens sexuele intimidatie ;-). Ik chargeer natuurlijk, maar je begrijpt vast wat ik wil zeggen. Tegenwoordig vind ik dat Disney (vooral in combinatie met Pixar) juist hele feministische karakters neerzet. Kijk naar The Incredibles (Elastigirl is echt een powervrouw!) en ook het liefje van Woody (Toy Story) is een stoere cowgirl. Het is nu eenmaal zo dat films een produkt zijn van de tijd waarin je leeft, dus ik til er niet zo zwaar aan.
  Net als aan het feminisme op zich trouwens. Natuurlijk vind ik het niet oké dat vrouwen op hogere posities nog steeds minder verdienen dan mannen, maar verder hebben we hier in NL toch echt niks te klagen. Dat was ‘vroeger’ misschien anders en daarom snap ik waarom het feminisme ooit is ontstaan, maar vandaag de dag vind ik alle evt. ophef daaromtrent wel enigszins passé.
  Maar… goed blog, want: je zet aan tot discussie en dat is altijd leuk! 🙂

  • Dank je voor je uitgebreide reactie (en graag gedaan! Bedenk me ineens dat ik er nog eentje moest, haha).
   Wat je nu zegt is eigenlijk precies hetzelfde als wat die website stelt. Het gaat niet zozeer om de Disneyfilms, maar over hoe de man-vrouwverhoudingen in elkaar zitten. De films zijn meer een object om te bestuderen – het is eerder een doel dan een middel.
   Sneeuwwitje en Doornoosje zijn nu wel erg gedateerd, ik denk niet meer dat deze ooit gemaakt zullen worden, en die films die jij noemt zijn wel een verbetering, maar ik vind het persoonlijk nog steeds niet echt een feministisch walhalla. Jessie is dan wel stoer (dat mag ook wel, in deel één was de enige vrouw een herderinnetje dat niets kon) maar goed, dat is dan één meisje dat er even tussendoor komt – verder zijn er alleeeen maar mannelijke personages.

 17. Leuke site! Wel onhandig om te lezen inderdaad. Het staat voor mijn gevoel nog wat doorelkaar.

  Ik vind dat het woord feminist trouwens een beetje een nare bijsmaak heeft, dus ik zou mezelf niet zo snel in die term beschrijven. Maar ik kan me wel erg boos maken over de ongelijkheid die er nog steeds is. Bv. dat mannen in dezelfde positie meer verdienen dan een vrouw. Of dat vrouwen niet gelijke kansen hebben op een hoge functie.

 18. Anouk

  O ik ben wel een beetje ouderwets! Ik hou wel een beetje van die ouderwetse man-vrouw verhoudingen. Zou het ook denk ik niet erg vinden om een huisvrouw te moeten zijn, kindjes opvoeden, achter de naaimachine zitten, etc. 🙂 Zolang de man me dan goed behandelt, en er niet per definitie vanuit gaat dat ik alles doe wat hij zegt, en ook mijn werk kan waarderen, zou ik er echt geen moeite mee hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published.