alleen op de wereld in l’étranger, of niet

Vorige zomer ben ik in mijn eentje naar Praag gegaan. Ik boekte zelfstandig mijn trein en hostel, sjouwde moederziel alleen met mijn loodzware koffer rond en vond helemaal zelf uit welke metrokaart ik moest kopen en hoe ik in het hostel kwam. Dit was allemaal makkelijker dan ik had verwacht.

Dat was zowel een geruststelling als een teleurstelling. Want ik wilde graag alleen op vakantie om een avontuur te beleven, om me Zelfstandig en Volwassen te voelen. Oké, er zijn achttienjarigen die in hun eentje door de bush van Colombia trekken, maar die hebben gewoon onverantwoordelijke ouders. Voor mij was toeristisch Tsjechië een mooi begin.

Het bleek dus bijna te makkelijk. Zowel het regelen als het alleen in de stad zijn. Misschien omdat ik gewend ben om in mijn eentje door Londen te banjeren wanneer ik bij een vriendin logeer die overdag moet studeren; het was in ieder geval absoluut niet raar. Of eng.

Misschien kwam het ook wel doordat ik niet echt alleen was. Direct bij aankomst maakte ik kennis met een Française en drie Engelsen. De eerste avond onweerde het zo hard dat we in onze kamer gekluisterd zaten, waar we kaartspelletjes speelden en popcorn aten en we de Engelsen Nederlandse en Franse woordjes leerden. Toen het onweer voorbij was, zijn we uit gegaan tot de zon opkwam. De volgende dag weer. En dat terwijl ik had gepland heel cultureel en eenzaam te doen en in mijn dagboek te schrijven en tot allemaal geniale inzichten over mijn leven te komen. Eh, nee. Maar het waren fantastische dagen.

Een baanbrekend avontuur was het dus niet. Toch verlang ik naar meer, meer, meer! Daarom twijfelde ik geen moment toen ik hoorde over de mogelijkheid een semester in het buitenland te studeren. Alleen eh, waar dan? Buiten Europa wilde ik liever niet – zo ver durf ik niet bij mijn ouders vandaan. Oh, en dan moest ik wel Engels- of Franstalig college kunnen krijgen, want anders werd het te ingewikkeld. Frankrijk sprak mij het meest aan omdat ik te pas en te onpas Frans wil praten en het graag zou verbeteren. Nu mocht er in Parijs een universiteit zijn die hele interessante literatuurvakken aanbiedt. La douce France lijkt dan wellicht niet zo avontuurlijk als Noord-Korea of Pakistan, ik heb gehoord dat de bureaucratie in Frankrijk behoorlijk uitdagend kan zijn. Hoop eerst maar voor me dat ik überhaupt voor de uitwisseling word geselecteerd.

29 Comments

Filed under op stap

29 Responses to alleen op de wereld in l’étranger, of niet

 1. Wat leuk dat je dat gedaan hebt, helemaal in je eentje! Ik zou het niet durven, al wil ik het wel heel graag, dus misschien komt het er ooit nog van.
  Ik hoop dat je wordt geselecteerd, want het lijkt me een enorm leuke ervaring (:

 2. Dat is het mooie van alleen gaan; je bent nooit alleen. Maar als je met iemand samen was gegaan, had je die andere mensen waarschijnlijk nooit leren kennnen :). Maar aahhhhh trop bien la France, er zitten nu heel veel klasgenoten van me. Het is inderdaad een hoop geregel, maar heel gaaf.

 3. In het buitenland studeren lijkt me echt heel erg vet. Ik heb in ieder geval alleen nog maar positieve verhalen gehoord erover. Laten we hopen dat je aangenomen wordt!

 4. Ja, Praag is een geweldige stad!

 5. Ik heb altijd bewondering voor mensen die alleen op reis gaan. Het is niets voor mij…

 6. Ik ben het helemaal met je laatste alinea’s eens: Europa lijkt niet zo uitdagend omdat wij Nederlanders de hele wereld over gaan maar het is maar net hoe je het zelf doet! Zeker Frankrijk ‘buiten de paden’ lijkt me echt een vet avontuur hoor 🙂 Ik ben zelf naar het meest zuidelijke puntje van Italië gereisd, mensen willen dan ook nog wel eens dat af doen als niks. Ik heb er superveel van geleerd juist… Doen alsof je geen engels kunt helpt trouwens ook! Dan maak je minder internationale vrienden, maar ontmoet je wel meer locals.

 7. Leuk zeg! Ik wil ook nog eens heel graag alleen op reis. Of inderdaad studeren in het buitenland. Zodra ik de gelegenheid krijg, pak ik ‘m!

 8. Wow! Cool dat je dat gedurfd hebt 🙂 Praag mag dan al een redelijk gemakkelijke stad zijn, alleen is toch maar alleen…
  Vroeger wou ik naar Santiago de Compostela trekken, om mijn gedachten op een rijtje te zetten en omdat ik denk dat zo’n reis een mens echt wel kan veranderen, maar ondertussen heb ik dat plan al wel laten varen, ik ben niet zo avontuurlijk aangelegd. Ik had me overigens ook kandidaat gesteld voor een semester in Frankrijk, in Lilles, dat ligt op een klein half uurtje van waar ik woon. Absoluut niet ver en niet gewaagd en toch heb ik mijn kandidatuur terug ingetrokken. Zo heldhaftig ben ik dus…
  In elk geval ga ik met je mee hopen dat je geselecteerd wordt, want als je dat wil, moet dat een fantastische ervaring zijn 🙂

 9. Anouk

  Jaaaa moet je doen! Ben zelf ook aan het kijken of ik een tijdje in het buitenland kan studeren 🙂 Veel succes met zoeken!

 10. Gewoon doen, hoewel ik Frankrijk zeer waardeer zou ik er niet wonen willen, aleens over Lissabon gedacht?

 11. Mocht je wel naar Parijs gaan: breng echt echt echt een bezoekje aan boekwinkel Shakespeare & co in de buurt van de Notre Dame. De mooiste boekwinkel die ik ooit heb gezien!

 12. Pariiisss, was zou dat vet zijn! Ik hoop het echt voor je. Heel tof dat je gewoon bent gaan reizen in je eentje.

 13. J’aime Vijfkoffiegraag <3

  (Ik weet dat dit niet de goede plek is voor deze reactie, maarja. 🙂 )

 14. Tof en als je daar dan studeert hebben je vrienden (of blogvrienden) al onmiddellijk een plaats om te overnachten als ze eens langskomen.

 15. Jeetje wat is mijn leven saai als ik dit lees. Ik wil ook!

  • Is dat bij jouw opleiding niet mogelijk dan? Enneh, een paar maanden in het buitenland wonen is niet het enige interessante wat je in je leven kan doen!

 16. Ah cool zeg! Bij ons kan dat niet, wij kunnen alleen naar Istanboel en laat ik daar nou niet naar toe willen.

  Ik hoop echt voor je dat het gaat lukken 😀

 17. des

  hihi. Ik ging in 2007 1 maand alleen naar Parijs om daar frans te leren, en ik hoopte stiekem ook op een hele uitdaging. Maar het was verdorie vet leuk&makkelijk&goed te doen. Dus ik was ook lichtelijk teleurgesteld.

  maar wat ik dus eigenlijk gewoon wil zeggen: je moet naar Parijs gaan en daar dan studeren, want ja, parijs is gewoon de mooista stad van da world

  • Nou, dat is dan goed om te horen, want ik moet er ook nog eens college in krijgen en dan ben ik er wel gebaat bij als ik snap wat ze zeggen 😉
   En ik doe mijn best, ik doe mijn best!

 18. Ow Frankrijk, ik moet er niet aan denken, mijn Frans is echt waardeloos. Maar ik duim voor je!

 19. Ik vind het knap dat je alleen naar Praag durfde!
  Hopelijk kan je in het buitenland gaan studeren.

 20. Ik vind het al stoer dat je alleen een reis ging maken, laat staan dat je alleen gaat studeren! Blijft toch niks voor mij..

 21. Ik wil dat ook nog eens doen lekker in m’n eentje, maar ik neem dan wel voorzorgsmaatregelen mee hoor haha ;p
  En ik duim voor je dat jij daar mag studeren 😀

 22. Doen. Het is heel gaaf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.