ik dacht dat jij kuikentjes zo schattig vond

De laatste tijd wordt me ontzettend vaak gevraagd waarom ik geen vlees eet – het zal wel iets te maken hebben met het feit dat ik mijn keuken tegenwoordig deel en er dus mensen in mijn pan kunnen kijken. Ik ben echter al zo lang vegetariër dat ik bijna was vergeten waarom ik er ooit mee begon. Iets met de bio-industrie, of zo?

Gelukkig zijn mijn beweegredenen voor het geen-vlees-eten niet zo erg naar de diepste krochten van mijn hersenen verbannen dat ik ze niet met een beetje moeite te pakken kan krijgen. Het zit zo: op mijn vijftiende las ik Anders dan jij van Per Nilsson. Op de dag voor Pasen haalden de hoofdpersoon en een vriend van haar, een nogal militant actievoerderig type, drie kleine lieve kuikentjes uit een kippenfabriek. Dat was op zich wel fijn voor ze, want mannetjeskuikens gaan als baby door de shredder, vrouwtjeskuikens worden net zo lang volgepropt met voer en hormonen totdat ze megavet zijn, zodat er zo veel mogelijk geld aan ze verdiend kan worden. Het stel zette de kuikentjes in een aquarium in een druk winkelcentrum, zodat ze goed zichtbaar waren. Boven het aquarium zaten grote bakstenen door een bepaalde constructie bevestigd. Velen kwamen kijken. Kinderen vonden de kuikentjes geweldig. Zo lief, zo zacht, zo schattig.

Maar mensen naar geredde kuikentjes laten kijken was niet het doel van deze onderneming. De kuikentjes moesten namelijk alsnog dood. Snel en pijnloos, door de bakstenen op ze te laten vallen. Ontkwamen ze toch niet aan hun lot. Het mislukte echter – toen omstanders lucht kregen van het plan werd het direct verhinderd. Chaos, inclusief politie en wanhopig huilende kinderen, bleef niet uit.

Die avond aten dezelfde kinderen kip.

Het doden van dieren zonder reden noemt men dierenmishandeling. Geen wonder dat de politie werd gebeld. Tegelijkertijd gebeurt hetzelfde dagelijks op grote schaal. Niet zonder reden: wat moet je in godsnaam met die haantjes, die geen eieren leggen en die je klaarblijkelijk ook niet op kunt eten? Dat begrijp ik. Maar als er in Nederland jaarlijks 30 miljoen haantjes moeten worden vermoord kun je volgens mij wel stellen dat er iets mis is met het systeem. Ik heb ik ieder geval geen trek meer in hun zusjes.

40 Comments

Filed under boeken, rare wereld

40 Responses to ik dacht dat jij kuikentjes zo schattig vond

 1. We zijn allemaal nogal hypocriet als het op vlees aankomt. Wij willen ons lapje vlees en het liefst willen we niet weten hoe het daar terecht komt. En we doen er allemaal aan mee 🙁

  • Of niet dus. Je kunt ook je statement maken door vegetariër te worden, of het in ieder geval te proberen. ‘We’ zijn zeker niet ‘allemaal’ hypocrieter, veel mensen proberen beter te leven. DAT IS SUPERMAKKELIJK EN KAN IEDEREEN! Jammergenoeg proberen veel mensen het toch maar niet. Ik vind dit echt een fantastisch stuk. Per Nilsson is ook een held, uiteraard.
   P.S. Heb je ‘Eating animals’ van Jonathan Safran Foer ook gelezen?

   • Amen! 🙂 Hoewel ik er bij moet zeggen dat het wel echt een mind switch vergt. Als je niet bezig bent om beter te leven en niemand om je heen dat doet, lijkt het net alsof het geen optie is en dan denk je dat je er altijd maar aan mee moet blijven doen. Terwijl je toch een keuze hebt.
    En voor alle twijfelaars: het is inderdaad supermakkelijk 🙂 nou ja, ik ben nog niet echt een milieuheilige, maar het begin is er. Vlees (en vis) laten staan is zo simpel, als je het echt niet wil. Maar dan moet je het ook echt niet willen.
    En nee, ik heb dat boek nog niet gelezen! Wil het wel graag, het staat al tienduizend jaar op mijn te lezen-lijstje, maar ik kom er steeds niet aan toe.

 2. Ik weet nooit zo goed hoe ik op zulke verhalen moet reageren. Omdat het eigenlijk gewoon waar is, maar ik veel te veel van vlees houd om er echt over na te denken. Een goed puntje van mezelf: sinds ik op kamers zit eet ik niet meer elke dag vlees.

 3. Ik ben ook al vegetariër sinds mensenheugnis! En steeds die ‘waarom’-vraag.

  • Ha! Nice 🙂 Vind het nooit zo erg als ze het vragen hoor, ik vind het wel leuk, maar het is altijd zo’n awkward momentje als mensen dan zeggen “Ja je hebt helemaal gelijk… maar ik kan er niet mee stoppen” en dat het gesprek dan afgelopen is. Het was niet je bedoeling is om ze over te halen maar gewoon om het uit te leggen, maar het blijft zo… awkward

 4. Hypocriet inderdaad. Ik hou het op biologisch vlees (:

 5. Ik weet het, maar waarom zou ik mijn kippetje er voor laten liggen, als het er in de natuur nog tien keer zo wreed aan toe gaat?

  Ik ben trouwens voor weefselkweek, maar zo ver is het helaas nog niet.

  • Omdat de dieren in de natuur het nodig hebben om te overleven, mensen niet. Wij hebben allang tig andere producten uitgevonden waar precies hetzelfde in zit als vlees. En anders zijn er nog vitaminepillen!

   Zelf eet ik heeeel af en toe een tosti (met ham), maar daar blijft het ook bij.

  • Denk je echt dat het er in de natuur tien keer zo wreed aan toe gaat? Hoe dan? Natuurlijk heb je wel katten en andere roofdieren die met hun prooi spelen en bruut uit elkaar trekken en zo, maar ik zou dat niet erger noemen dan het op grote schaal fokken van dieren, de mannelijke helft letterlijk weggooien, de vrouwelijke helft hun leven in minuscule hokjes laten zitten en volproppen met hormonen om ze vervolgens alsnog niet altijd even ethisch af te maken. Rot voor die verscheurde muizen, maar die hadden ten minste nog een kans.

   • Sorry dat ik nog een keer reageer :p Maar inderdaad, in de natuur gaat het er echt niet 10x zo wreed aan toe. Welke ‘natuurlijke’ vogel ziet bij zijn geboorte een versnipperaar? Nouja, zie hierboven.

   • Nou okee, niet 10x dan. Maar wel minstens even wreed. Trouwens, misschien worden die kippen wel heel vrolijk van hormonen, als je mij de goeie hormonen geeft word ik ook blijer (!).

    • Ik ben het niet met je eens dat het er in de natuur minstens even wreed aan toe gaat. In de natuur worden ook dieren vermoord, maar zelden voor niets, zoals de haantjes. Bovendien hebben die dieren voor hun dood een behoorlijk leven kunnen leiden. Ze hebben niet altijd onder slechte omstandigheden (geen bewegingsvrijheid, soms fysieke beperkingen zoals het afknippen van snavels en staarten) moeten leven.
     En ik denk niet dat ze het soort hormonen krijgen waar ze vrolijk van worden 😛

     • Waarom denk je dat? Waar baseer je dat op?

      Ik eet wel biologisch vlees trouwens, dus met die slechte omstandigheden valt het nogal mee. Ik zou alleen niet durven zeggen hoe het met die haantjes gaat, in de biologische sector.

     • Bedoel je het eerste of het tweede?
      Over het eerste: het is voor dieren niet logisch om andere dieren te doden als ze ze niet op willen weten. Ik denk dat je het wel ziet bij verveelde huiskatten, maar de meeste dieren in het wild zijn de hele bezig met eten zoeken. Dieren kunnen elkaar in ieder geval niet gevangen houden.
      Wat betreft die hormonen: ik heb hier geen harde bewijzen voor, maar het lijkt me erg onwaarschijnlijk dat ze vrolijk worden van die groeihormonen. Anders zou het er wel bij vermeld worden, toch? Overigens krijgen ze wel vaak antibiotica tegen de stress. Maar goed…

     • Maar goed: antibiotica werken niet tegen de stress. Antibiotica werken tegen gezonde darmbacteriën, waardoor die kippen een raar soort ‘schone’ darmen krijgen, om vervolgens al van de zwakste bacterie ziek te worden, waardoor ze nog meer antibiotica moeten krijgen.
      Daarnaast zitten de kippen dag en nacht in fel TL-licht, zodat ze denken dat ze groeien moeten. Het groeihormoon helpt daar natuurlijk bij.
      Doordat ze zo dicht op elkaar zitten, ontstaat er veel stress: cortisol, het stresshormoon gaat omhoog en maakt het beest zeker niet blij. Sterker nog: 90% procent van de kippen kan niet goed lopen. Gelukkig hoeft dat ook niet: er is geen ruimte voor. (Bron: Affected Ignorance And Animal Suffering: Why Our Failure To Debate Factory Farming Puts Us At Moral Risk –
      Nancy M. Williams)
      Onder de kippen komt ook regelmatig cholera voor trouwens…

      Biologisch vlees is leuk, omdat de dieren dan inderdaad ‘beter’ leven: nog steeds hartstikke dicht op elkaar, maar staarten mogen bijvoorbeeld niet afgeknipt worden. Echter: dat hun korte levensduur wat beter is, wil niet zeggen dat de slacht meteen ook diervriendelijk is. Dat is ze niet: slachten gaat met 400 dieren per uur, en als er eentje overleeft is dat jammer.

      Bron: Dieren Eten – Jonathan Safran Foer

     • Ah, dit ga ik in copy-pasten naar mijn hoofd 😉 Dankjewel voor het neerpennen! Wat een horror allemaal…
      “Dat is ze niet: slachten gaat met 400 dieren per uur, en als er eentje overleeft is dat jammer.” :/

     • Hmm ja dat antibioticagedoe is schandelijk. Ik snap niet dat dat gekloot niet allang verboden is, want dit gaat op heel veel fronten gruwelijk mis (niet alleen in de veehouderij), zijn ze blind in Den Haag ofzo?

      By the way, dieren maken elkaar echt niet altijd dood om te eten, vooral mannetjes kunnen er wat van bij heel veel diersoorten, die vechten door tot er ene het loodje legt.

 6. Vegetariër ben ik niet. Maar vlees eet ik eigenlijk amper. Als ik dan wel vlees eet, zorg ik er altijd voor dat ik geïnformeerd ben over waar het vandaan komt.
  Onzin dat mensen het vlees niet kunnen laten liggen of dat vegetariër worden niet lukt, ze willen het gewoon niet. Dat mogen ze ook best zeggen vind ik.

 7. Ik eet ook geen vlees (en geen vis, trouwens). Natuurlijk zijn er wel allerlei argumenten voor vegetarisme, maar ik ging gewoon op mijn gevoel af. Mensen zeggen altijd “je bent toch geen vegetariër omdat je het zielig vindt voor de diertjes, hè?”, maar eigenlijk is dat wel zo (en ik snap niet waarom dat stom zou zijn).
  Aan de andere kant zou ik niemand overhalen om geen vlees meer te eten. Het is een persoonlijke keuze en ook al laat je mensen zien wat er met dieren gebeurt, er zullen altijd mensen bij zijn die gewoon vlees blijven kopen.

 8. Ik weet precies waar mijn vleesch vandaan komt, en ik lig er verder niet wakker van. Mensen zijn vanaf de oertijd gewoon vleeseters. Als dat niet zo was zaten we wel massaal op stukken prei te knagen 🙂

  • Ik ben het met je eens dat mensen van nature vleeseters zijn, maar goed, er zijn wel meer dingen die we van nature zouden willen doen en die we in alle redelijkheid maar laten 😛

 9. Ik ben ook vegetariër en ik blijf me verbazen over hoe agressief mensen kunnen reageren als je dat zegt. En maar waarom en altijd ‘Maar ze zijn toch al dood?’. Bah.

 10. Ik eet vlees, maar niet in grote hoeveelheden. Ik denk op zich niet dat het verkeerd is om vlees te eten: inderdaad, er sterven dieren voor mijn buikje, maar ergens vind ik dat een natuurlijk proces, ook al zijn er ondertussen vervangmiddelen beschikbaar…
  Ik ben wel van plan om in de toekomst (als mijn kookkunsten ‘n beetje verbeterd zijn) toch minstens één à twee keer per week echt vegetarisch te eten en meer te letten op het soort vlees dat ik koop.

 11. Debby

  Amen! Ik doe al jaren mee

 12. Ik zou graag vegatier willen zijn, maar vind het zo verdomd moeilijk 🙁
  Ik probeer het wel steeds meer en meer te minderen om op den duur helemaal vlees vrij te eten!

 13. Dus.. Als je kip eet eten we alleen de vrouwtjes?.. wtf.. Naja ik hou heel erg van vlees, maar sinds ik op mezelf woon (sinds 2 jaar) eet ik het eigenlijk amper nog (waarschijnlijk meer omdat ik lui ben ;p maar ik mis het ook niet heel erg ofzo 🙂

 14. Ik eet wel vlees, maar ik kijk wel bewust waar het vandaan komt. Geen kilo kipknaller of zo. Maar ben het zeker met je eens!

 15. Ik eet niet zoveel vlees, maar wel af en toe. Ik vind het wel vreemd als sterk overtuigde vegetariërs producten met gelatine (dierenbotten) eten. En dat sommige sterk overtuigde vleeseters geen rekening willen houden met vegetariërs. Ik heb een keer drop meegenomen naar school. In mijn klas zaten veganisten. Dus die drop was ook veganistenproof (de natuurwinkel verkoopt gelatinevrije drop). ^^

  • Hmm, ik moet toegeven dat ik me wel schuldig maak aan het eten van gelatine. Het is wellicht een beetje hypocriet, maar eerlijk is eerlijk: het is vrij moeilijk om te weten waar nou wel en waar nou geen dierenbotten inzitten. Het lijkt me best wel rot om o-ver-al na te moeten vragen of dat er nou inzit. Denk ook dat ik geen vrienden over hou :’)
   Maar ik zou niet zeggen dat ik het zonder schuldgevoel doe.

 16. Ik zou geen vegetariër kunnen worden, omdat ik het niet wil en je kan jezelf wel gaan dwingen, maar dan houd je het niet vol. Flexitariër lijkt me wel wat. Het is natuurlijk niet hetzelfde, maar wel beter dan elke dag vlees/vis eten.

  • Mm ja, goed dat je het toegeeft, want zo denken de meeste mensen 😛 Als je het niet wil, kan het gewoon niet. Voor mijn vijftiende had ik het ook niet gekund omdat ik het niet wilde. (Omdat ik me niet genoeg BEWUST was van alle ongein, hoewel ik het wel WIST)

 17. Ik vind dit zo gaaf om te lezen! Ik ben sinds mijn 10e vegetariër, en ik ben nu 15. Vroeger kon ik alleen denken aan lieve diertjes en had ik besloten om geen vlees en vis meer te eten omdat ‘het zielig was’. Als iemand nu aan me vraagt waarom ik heb besloten vegetarisch te eten, weet ik eigenlijk niet meer zo goed wat ik moet zeggen. Toen ik 10 was, kon ik nog wegkomen met ‘het is zielig’. Nu zal ik toch een wat intelligenter antwoord moeten geven, haha… Dit stukje is echt goed geschreven, amen!

  • Dank je! 🙂 En haha, dit roept herinneringen op. Toen ik tien was besloot ik namelijk ook vegetariër te worden toen ik op het journaal hoorde hoe zeehondjes doodgeknuppeld werden (logica was mij destijds vreemd). Ik hield dat ook niet zo lang vol.
   Hoop dat je iets aan mijn antwoord over dubbele standaarden kan 😉

 18. En mijn laatste antwoord! 😀 Ik heb er mijn best op gedaan, dus Carmen, misschien het iets om terug te zeggen.

  Overigens moet ik zeggen dat ik vaste, goede vrienden mijn mening niet probeer op te dringen. Probeer.

  • Ik zal het even bij haar commenten zodat ze zeker weten ziet 🙂 Dank je wel!

   Tsja, wat is je mening opdringen? Ik probeer het nu ook niet echt, volgens mij. Of misschien een beetje. ‘Je mening opdringen’ klinkt zo negatief, ik denk meer aan ‘proberen te overtuigen met redelijkheid’. 😉 Helaas heeft vak maar weinig effect.

 19. Patrick

  Ik eet al niet elke dag vlees, maar nu is het echt helemaal afgelopen. Schokkend dit allemaal 🙁
  STOP die geldwolven in de bioindustrie. Diertjes hebben ook een zenuwstelsel, zij hebben ook gevoel. Stop het slachten van dieren voor hun bont, leer en shredderen. Dieren lijden onnodig. De primitieve tijd is allang voorbij. Al die overbodige luxe is niet eens nodig, er zijn zat alternatieven. Weten ze anno 2013 nog steeds niet beter? En dan die arme kindertjes verdomme confronteren door het plan te hebben kuikentjes te pletten onder bakstenen, gatverdamme! :,(In wat voor wereld leven we toch? Soms wou ik dat ik iemand had ie me troosten kon om deze dingen want het shockeert me. En ik krijg het maar niet uit m’n hoofd, ik wil het idee kwijt al die nare dingen. Mensen zijn gek in hun kop geworden want geld schijnt bij deze imbecielen belangrijker te zijn dan het lijden wat de dieren doen. En dan hebben ze allerlei slechte smoezen en ideeën die ze zich wijsmaken en verspreiden dat dieren er niets van zouden voelen: Allemaal verzonnen lariekoek, dieren voelen wel degelijk pijn. Je gooit je eigen baby toch ook niet in een shredder?Bah! :,(

  • Patrick

   En zo ook vlees om te eten. Denk alleen al aan de plofkip, maar sowieso moet het maar voro eens en voor altijd afgelopen zijn met vlees. Mensen kunnen blijkbaar niet omgaan met levende wezens, wat is de wereld toch wreed 🙁

   • Ja, het is inderdaad belachelijk hoe mensen met dieren omgaan. Goed om te horen dat steeds meer mensen hier niet meer aan meedoen. (Toevallig zat ik me vandaag nog af te vragen waarom er eigenlijk in godsnaam nog mensen waren die nog steeds vlees willen, maar goed). Ik denk dat het stoppen met vlees eten wel impact maakt – als iedereen het doet, móet het systeem wel veranderen. Maar het gaat allemaal zo langzaam 🙁

    Wat betreft die bakstenen en de shredder en die kinderen, dat was in een boek hè, dat is niet echt! En het was bedoeld om mensen in te zien hoe hypocriet ze zijn. Bij mij heeft het gewerkt, al was het niet echt, want dit is wel de reden waarom ik ben gestopt met vlees eten. Lang leve de provocatie 😉

    • Patrick

     Ja, toen ik las dat kuikentjes in een shredder gingen kon ik m;n tranen niet meer bedwingen. Ze moeten gewoon van dieren afblijven.
     Dan is dat boek een geluk bj een ongeluk maar het gebeurd in het echt helaas wel. Op boererijen schijnen ze ook te worden doodgegooid tegen de muren 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published.