ik lees wel eens wat, deel twaalf

Ik zou willen zeggen dat, nu januari ten einde loopt, het ‘ineens’ tot me ‘doordringt’ dat ik nog niets geblogd heb over de boeken die ik in december las. Dat zou echter een leugen zijn. Ik had gewoon geen zin om over dit onderwerp te schrijven. Nou ja, beter gezegd, ik had wel zin om erover te schrijven, maar niet om het te publiceren. Want volgens mij vinden jullie mijn blogs over boeken niet zo leuk, aan de reacties te merken. Of lijkt dat maar zo? Eerlijk zeggen.

Anyway, bij dezen de boeken die ik heb gelezen in de laatste maand van 2014:

robert galbraith cuckoo's calling harry potter steen der wijzen geheime kamer j.k. rowling

The Cuckoo’s Calling – Robert Galbraith

Ik heb echt bizar lang over dit boek gedaan. Maanden geleden begon ik er al in, maar hij leek wel behekst, want ik kreeg ‘m gewoon niet uit. Komt ten eerste doordat hij nogal dik is en ten tweede doordat ik tussendoor veel moest lezen voor mijn studie. Ik vond het niet zo erg: hoe lang je over een Rowling doet hoe beter, toch?

Voor diegenen die onder een steen leven: dit boek is dus onder pseudoniem geschreven door de auteur van Harry Potter. Privédetective Comoran Strike onderzoekt de dood van topmodel Lula Landy. Iedereen denkt dat ze zelfmoord gepleegd heeft, maar haar broer gelooft er niks van en wil weten wie haar heeft vermoord. Laat ik maar beginnen met zeggen dat je alles van Rowling kunt lezen zonder te weten waar het over gaat, want WAT een schrijver is dat. De personages, de plotstwists, de details – deze vrouw is geniaal. Verplichte kanttekening: deze is wel ietsjes langdradig en iets minder fantastisch dan de HP-boeken of A Casual Vacancy (velen vonden die laatstgenoemde wat minder, maar omg, hij is zo mooi! Steek je hand op als je nu ook altijd heel hard moet huilen als je ergens Umbrella van Rihanna hoort!).

Harry Potter en de steen der wijzen – J.K. Rowling

De dag voor Kerstmis besloot ik dat het eindelijk tijd was om Harry Potter te herlezen, iets dat ik al jaren wil, maar nooit durfde omdat ik bang was dat ik het a) minder leuk zou vinden dan vroeger b) het zo leuk zou vinden dat ik mijn dreuzelleven niet meer aankon c) geen tijd zou hebben om alle boeken uit te lezen en/of d) dat ik niets anders meer zou doen dan lezen en daarom zou falen op alle andere gebieden in het leven. Daar was ik toen ik begon met lezen nog steeds een beetje bang voor, maar hoe langer ik nadacht over waar ik spijt van zou hebben als ik op dit moment ineens dood neerviel, hoe duidelijker het werd dat dat toch echt zou zijn dat ik Harry Potter de laatste jaren niet meer herlezen had. Dus ik begon, en ik vond het SUPERLEUK, en ik had geen last van rampscenario’s a, b, c of d (zelfs niet van b, maar dat komt voornamelijk omdat die toverwereldoorlog bij nader inzien toch best creepy is).

Harry Potter en de geheime kamer – J.K. Rowling

Sommige dingen uit die boeken snap ik, in retroperspectief, eigenlijk niet helemaal. Hoe zit dat nou met die scène waarin Lucius dat boek stiekem aan Ginny gaf? Ik zag het niet helemaal voor me. De eerste delen herlezen is voor mij toch vooral opletten of ik hints naar latere delen kan ontdekken, want pas aan het einde van deel 4 is de boel echt aan, om het maar zo te zeggen. Neemt niet weg dat ik deel 1 en 2 op zichzelf ook heerlijke boeken vind. Ik vind het trouwens wel grappig dat ik het personage Hermelien nu veel beter op waarde kan schatten dan toen ik jonger was. Waarom zag ik vroeger niet dat zij zo’n held was? Ze kan praktisch alles. Sneep vind ik nu dan weer wat minder. Ik bedoel, laat het duidelijk zijn, al van jongs af aan was Sneep mijn favoriete personage (ik heb gewoon iets met mannen met grote neuzen en vies haar, oké?), maar hij is ZO GEMEEN! Waarom zag ik dat nooit? Ik was een raar kind.

29 Comments

Filed under boeken

29 Responses to ik lees wel eens wat, deel twaalf

 1. Oooh Harry Potter! Ik ben helemaal fan van de films, maar ik heb de boeken nog nooit gelezen… (shame on me). Toch maar snel doen!

 2. Lonneke

  Jaa over The Cuckoo’s Calling heb ik ook heeel erg lang gedaan. Uiteindelijk toch in een paar dagen wel uitgelezen en hij is inderdaad wel goed :). Vond m wel richting het einde pas spannender worden.

 3. Deel 3 van Harry Potter vond ik goed, die was zo spannend! (De gevangene van Azkaban heet die volgens mij)

 4. Ellen

  Niet stoppen met je boekbesprekingen, ik vind ze juist zo leuk!

 5. Ik was vorig jaar rond september ook opnieuw begonnen aan de HP boeken. Ik heb ze nooit allemaal gelezen, alleen 1 t/m 4. Maar nu ben ik al bij deel 5 en ik vind de boeken echt super leuk! (ik vind Sneep wel nog steeds heel leuk haha, ik heb iets met slechteriken denk ik). Deel 4 is tot nu toe mijn favoriet.

 6. Noezz niet stoppen, ik vind je blog over boeken juist heel fijn 🙂 En ik denk dat meer mensen het lezen dan je denkt (ofja je kan het gewoon checken hulde voor google analytics), maar dan nog. Benieuwd naar het pseudoniem boek van mevrouw Harry. Ik dacht altijd dat het pseudoniem boek ”Een goede raad” was maar toen kwam ik erachter dat haar naam daar in koeienletters op staat dus ok.

  • Oké, ik stop niet! Ik blog de laatste tijd niet meer zo veel, dus ik durf niet meer in Google analytics haha. Maar ooit, ooit ga ik het checken 😉

 7. Ik wil zeker ook nog eens iets anders van Rowling lezen, je motiveert me ha! Ook ik ben Harry Potter aan het herlezen, in het Engels dit keer. Ik heb een prachtige box met alle delen gekregen, woah. Het gaat wel heel sloom, maar dat geeft niet! Nu al een heel eind op weg in boek 2, het enige boek dat ik niet vaker dan 1x heb gelezen. En I love it :D.

 8. Harry Potter kan ik blijven herlezen! Heerlijke boeken 🙂

 9. Ik vind je blogjes over boeken leuk! 😀

  Maar ik merk op mijn eigen blog ook dat daar ook veel minder op gereageerd wordt. Bestaan er nog mensen die regelmatig een boek lezen? 😉

 10. Jente

  Ben heel benieuwd of je ze allemaal achter elkaar kunt uitlezen zonder aan een nieuw boek te beginnen! Ik blijf altijd haken bij boek 4, want 1-3 vind ik superleuk, maar 4 niet echt. Dus nu heb ik de eerste al 4 keer gelezen ofzo, maar de rest nog maar 1 keer (en nu weet ik dus niet meer of 4 echt zo erg is, of dat ik 5 wel heel leuk vind)… gewoon doorbloggen hoor!

  • Nee, ik moest voor mijn studie andere boeken lezen nu lig ik even stil… ik vind het wel stom dat ik het nu ‘verbroken’ heb, maar ik noem het gewoon een pauze. En hehe, grappig dat je het zo doet, ik zou gewoon vier laten liggen en lekker verder gaan in vijf!

 11. Ik vond A Casual Vacancy geweldig, dus ik ga absoluut ook het boek van Robert Galbraith (ook al is het minder goed) lezen. Ik had helemaal gemist dat J.K. Rowling onder dat pseudoniem schrijft.

 12. Ik vind het altijd lastig om op blogs over boeken te reageren. Misschien dat andere mensen dat ook hebben? (En je daarom minder reacties krijgt.)
  Anyway… misschien moet ik Harry Potter ook maar eens gaan herlezen!!! 🙂

 13. Mmh Harry Potter <3 En was het niet zo dat Lucius dat boek gewoon bij zich droeg -wat idd op zich al een beetje gek is- en toen de boeken van Ginny tijdens de vechtpartij uit de ketel vielen, hij het snel tussen een van die boeken moffelde en de boeken in de ketel smeet? Zo herinner ik het me tenminste…

  • Ja zoiets heeft hij gedaan, maar ik vond het zo raar in elkaar zitten (en om een of andere reden ben ik een beetje vergeten waarom ik het zo raar vond, lekker slim)

 14. Oh ik moet ze ook echt weer is opnieuw gaan lezen maar ik wil nog zoveeeeeel en er zitten nog steeds maar 24 uur in een dag.. irritant..

 15. Ik vond The Cuckoo’s Calling juist veel beter dan A Casual Vacancy! Trouwens, ook Cormoran Strike #2; The Silkworm is een aanrader!

 16. Oké ik ga het eerlijk zeggen: ik lees bijna nooit dus ben ik meestal ook niet zo geïnteresseerd, laat staan dat ik er nog wat op te zeggen heb…

  • Dus jij bent niet geïnteresseerd in de literatuuropvattingen van een neerlandicus?!?

   • Eh, als je dit zo zou zeggen tegen mijn docent Nederlands en tevens mentor van mijn laatste twee middelbareschooljaren, dan zou ik hem niet meer onder ogen durven komen… *schaamt zich diep*

 17. Sas

  Och ik heb een heel ander boeken genre.. Geef mij maar een goede thriller

 18. Een boek is altijd beter dan de film maar bij de hp-films heb ik zelfs de behoefte niet om de boeken te gaan lezen.

 19. Lin

  Yes, ik ben net ook weer alles gaan lezen van HP en ben gisteravond weer begonnen met deel 7. Heerlijk.

 20. Waaat, ik zie net op je twitter dat je ook reisadviezen googelt, ben er dinsdag per toeval op gekomen en ik dacht dat ik de enige was met deze zieke hobby. Verder ben ik groot fan van Harry en lijkt het me geweldig geen dreuzel meer te zijn! Casual Vacancy was echt een goed boek, al die verschillende ‘klassen’ in Engeland zijn ook interessant om kennis van te nemen;)

  • Haha, verslavend hè! Ik ben erachter gekomen dat wat van mijn buren het ook doen, dus kennelijk zijn we supermainstream.
   Over die klassen in Groot-Brittannië gesproken, een vriendin van me merkte op dat Nederlanders daardoor misschien soms wat negatiever over het boek zijn: omdat ze zich geen voorstelling kunnen maken van die klassenverschillen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.