de wasserette-blues

Vroeger dacht ik altijd dat een wasserette leuk zou zijn. Een soort hippe ontmoetingsplaats, net zoals in Beugelbekkie (weten jullie dat nog? Die ging er altijd met haar vrienden heen om felgekleurde drankjes te drinken en coole jongeren uit te checken. Voor de vorm stopte ze dan één sok in een wasmachine). Maar jullie voelen ‘m al aankomen: dat was voordat ik ooit in een wasserette geweest was.

Inmiddels kom ik er redelijk vaak en ik verveel me er altijd kapot. Die waar ik heen ga, is klein en ranzig. Er staat maar één bankje, een raar wit plastic ding dat zich direct naast de altijd openstaande deur bevindt.
Toen ik er voor het eerst kwam, had ik hulp nodig van een medewerker. Ik vond haar achterin het gebouw, in een gigantische maar bijna lege kamer, met haar blote voeten op tafel. Zonder iets te vragen, zette ze ‘mijn’ wasmachine om 45 graden en deed het deurtje dicht. Een uur lang (hoewel de wasmachine zelf belooft er maar drie kwartier over te doen) heb ik mijn vingertoppen afgekloven, uit angst dat alles twee keer zo klein en kleurloos zou worden. Toen ik mijn jurkjes en T-shirts voorzichtig uit de wasmachine trok, vielen mijn sokken op de niet al te propere vloer.

Ik weet niet wat er hier in Parijs in de lucht zit, maar het duurde twee dagen voordat de was droog was. Gelukkig bleken mijn kleren (onder het mom: onkruid vergaat niet) een uur lang tropische temperaturen te hebben overleefd. Minder leuk was dat alle haren en stofjes dat ook hadden. Als in: die haren en stofjes waren niet met het afvalwater mee gestroomd, maar bleven lekker aan al mijn truien hangen. Geeft een fris gevoel!

Concluderend kan wel gezegd worden dat ik niets, maar dan ook helemaal niets fijn vind aan deze wasserette. En toch kom ik er telkens weer terug. Niet omdat er geen andere opties zijn, of om een of ander romantisch sloeberig ditisnueenmaalmijnhotspot-gevoel, maar omdat bovenstaand verhaal zo ontmoedigend is dat ik het niet aankan om me opnieuw teleur te laten stellen.

21 Comments

Filed under de ongemakken des levens

21 Responses to de wasserette-blues

 1. Wauw, Beugelbekkie! Dat was ook zo, met die wasserette! Jammer dat ‘jouw’ wasserette er niks op lijkt, haha. Komen er wel eens coole jongeren om te checken..?

 2. Beugelbekkie! Die goede oude tijd. Waar een wasserette cool leek te zijn. Maar zoals ik het hoor ietsje minder.. Maar vervelen moet toch geen probleem zijn? Lekker een boekje of tijdschriftje lezen ofzo?

  • Ik probeer altijd te studeren, maar dat gaat altijd vrij slecht in deze ambiance. Misschien moet ik voortaan iets doen waarbij het minder moeite kost om me te concentreren, sommige dingen kun je zelfs in een orkaan 😛

 3. Na je eerste horror verhaal had ik direct een andere wasserette uitgezocht. Gatverdamme. Kan je je laptop niet meenemen of een boek om je in die tijd te vermaken?

 4. Ja, maar ik dacht door Beugelbekkie en andere programma’s ook dat de middelbare school heel cool en spannend zou zijn 🙁

 5. http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=873QAI05
  Dit kwam ik laatst tegen in Gent: ‘k vind het ‘n geniaal concept! 🙂 Maar aangezien ‘k nog elk weekend naar huis gaat, doet de mama nog steeds de was en ben ‘k daar eigenlijk nog niet geweest…

  • Ah, dat klinkt heel goed! Maar Gent is een beetje ver weg. Ik ging vroeger ook wel met de was naar huis, alleen dat vond ik ook niets, dat gesjouw de hele tijd. Gelukkig is er bij mijn kamer in Amsterdam wel een wasmachine 🙂

 6. Minder! 🙁 Dat lijkt me dan wel weer een minpuntje van het wonen in een ander land.

 7. Ahhhh… Beugelbekkie.
  Ja de eerste keer dat ik naar een wasserette ging – gewoon in Nederland – viel het ook een beetje tegen.

 8. Ik vond het altijd wel leuk! Kon er altijd hele gesprekken voeren met mensen.

 9. Oei, dat klinkt wel heel zielig…

  Wat dacht je van handwas? Alleen dan duurt het misschien nog wel langer voor het droog is (centrifugeren scheelt uren, zoniet dagen, maar dat doen die wasmachines in de wasserette blijkbaar ook niet al te best)

 10. Is er geen wifi aanwezig zodat je die uren wat kunnen surfen.

 11. Oh wat ben ik blij dat ik mijn eigen wasmachine heb en niet naar de wasserette hoef. Tijdens onze wereldreis moesten we telkens naar een wasserette, mijn kleding is er nooit echt schoon geworden en zat, inderdaad, onder de pluisjes 🙁

 12. Ah nee, zoals jij het beschrijft is een wasserette echt niets.. Ik ga denk ik maar sparen voor een wasmachine haha.

 13. In het gebouw waar ik woon moet ik twee wasmachines en twee drogers delen met 12 verdiepingen.

 14. Hahaha, dat idee had ik ook altijd van een wasserette. Ik ben er nog nooit geweest, een hele tijd had ik geen wasmachine dus moest ik steeds met een volle koffer op en neer naar m’n ouders, pff. Blij dat ik nu gewoon een eigen wasmachine heb!

 15. Pingback: souvenirs (deel II) | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.