disneydenken

Op zich ben ik niet meer zo bijzonder geïnteresseerd in Disney. Ik vind het nog steeds wel leuk hoor, een beetje nostalgisch praten over mijn lievelingsfilms van vroeger, en oké, ik ben vorig jaar nog in Disneyland Parijs geweest en het liefst zou ik morgen weer gaan, maar ik zou mezelf niet hardcore Disneyfan noemen (wel hardcore Disneylandfan, trouwens).

Desalniettemin is Feminist Disney nog steeds één van mijn favoriete blogs (voor bijzonder oplettende lezers: ja, ik heb hier in een duister ver verleden al eens over geschreven). Ongeveer twee jaar geleden raakte ik behoorlijk geïnteresseerd in dat hele social justice-gedoe. Voor de leken: discussies over de al dan niet imaginaire onderdrukking van vrouwen, iedereen die niet blank is, mensen met een afwijkende seksuele identiteit, afwijkende lichaamsvormen ennn vast nog een paar die ik vast wel even vergeet. Vroeger had ik daar superveel meningen over en probeerde ik iedereen te overtuigen, maar inmiddels geloof ik dat ik het allemaal niet meer zo weet.

Feminist Disney weet het wél allemaal (vaak) en legt (sterk) uit hoe dit soort onderdrukkingen tot uiting komen in Disneyfilms en in andere populaire cultuur. Nu zijn er nog wel meer mensen die dat kunnen, maar dit is echt mijn favoriete blog omdat ze a) gewoon SUPERGOED is in dingen benoemen/uitleggen en b) Disney een handig handvat is omdat het een weergave van de westerse cultuur is. Oh, en niet te vergeten een multi million dollar business met nogal wat invloed op kinderen.

Ik ben het niet eens met alles wat zij schrijft – sommige van haar punten vind ik wat ver gezocht, of sommige politiek correcte oplossingen voor problematische vertoningen kun je ook op een andere manier weer politiek incorrect vinden – maar het is wel een website die je flink aan het denken zet. Over waarom vrouwelijke protagonisten bijna nooit vriendinnen hebben. Over of het erg is dat Quasimodo de enige hoofdpersoon is die ‘het meisje’ naar een ander ziet gaan. Minder leuk voor mensen die al na een week gek werden van een bepaalde discussie die vooral rondom sinterklaastijd veel media-aandacht krijgt, maar ontzettend interessant voor wanneer je wel geïnteresseerd bent in wat voor effect representaties in populaire cultuur hebben op het echte leven.

Leave a Comment

Filed under internet

Leave a Reply

Your email address will not be published.