tijdbom

Toen ik vier jaar geleden slaagde voor de middelbare school, kreeg ik een laptop. Het was echt een gaaf exemplaar, zo mooi en nieuw en paars en hij had een batterij die langer meeging dan dat ik kon tellen. Mijn vader had die website van Dell helemaal uitgeplozen om ervoor te zorgen dat het ding de juiste onderdelen had om zo lang mogelijk mee te gaan.

En dat is gelukt; hij doet het nog steeds prima. Oké, de linkerknop van mijn touchpad is kapot. Microsoft-bestanden denken altijd dat ze nog geïnstalleerd moeten worden als ik ze open en een paar weken terug waren ineens al mijn bestanden verdwenen – mijn hele schijf was leeg. Gelukkig stond alles weer op zijn plek toen ik de computer opnieuw opstartte (afgezien van een aantal snelkoppelingen, die zijn nooit meer terugekeerd. Maar dat is ook weer niet zo erg, want ik zou bij god niet weten wat voor snelkoppelingen dat waren. Ik weet alleen dat hun plekken leeg ogen).

Computers zijn tijdbommen. Met name laptops staan er om bekend het na een aantal jaar al voor gezien te houden. Hoewel die krengen in theorie een decennium mee moeten kunnen, vallen de exemplaren van vrienden en familie na drie jaar bij bosjes neer. Dat die van mij het na vier jaar nog doet, maakt me nederig. Iedere keer dat hij opstart, zie ik als een cadeautje. Ik maak regelmatig een back-up. En als ik mijn vader eens paniekerig whatsapp dat het ding helemaal naar de klote is, zegt hij dat dat niet kan, en dat ik mijn virusscanner maar eens moet updaten.

Toen hij deze week drie keer achter elkaar zo hard vastliep dat zelfs Ctrl Alt Delete niet werkte, bleef ik dan ook redelijk rustig. Oké Lisa, de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier. Geen paniek. Nou ja, alleen een beetje paniek omdat ik bijna een grote opdracht ik moest leveren, maar goed, niet echt, want hij doet het, en als hij het niet doet kun je het aan.

Sindsdien werkt hij weer vrijwel probleemloos. Het is nog niet zijn tijd, denk ik. Ondertussen probeer ik maar te computeren alsof de bom nooit zal vallen. YOLO geldt immers ook voor laptops.

24 Comments

Filed under de ongemakken des levens

24 Responses to tijdbom

 1. Awel, de mijne is inmiddels ook al +3jaar oud 🙂 hij (of zij?) doet het uitstekend!

 2. De mijne is nu vijf jaar oud en begint steeds meer kuren te vertonen. Tegenwoordig valt ‘ie soms zonder reden uit, al denk ik dat hij dan te warm wordt en het opstarten van dat ding duurt zo’n vier minuten. Ik ben dus nu alvast een beetje aan het rondkijken naar een nieuwe exemplaar en heb afgelopen weekend alles op de externe schijf gezet, gewoon voor de zekerheid 😉

 3. Oei, ik heb de mijne krap een jaar en hij begint al redelijk te haperen. Moet ik er wel bij zeggen dat ik het arme ding werkelijk overal mee naar toe sleep en er niet altijd even voorzichtig mee ben..

  • Het is normaal, volgens mij 🙁 Dat slepen is ook zo’n ding, ik heb het tot een paar maanden geleden zelden gedaan, maar de laatste tijd heb ik ‘m steeds vaker ergens anders nodig. Hoop niet dat dat z’n tol gaat eisen…

 4. Ai, altijd spannend wanneer het einde in zicht komt 😉 hier in huis hebben we twee hele oude, dus de vraag is inmiddels welke het eerste zal gaan. En ondertussen maar dromen over een Macbook!

 5. Hahahaha “Oké Lisa, de dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier”

  Ik heb gelukkig geen tijdbom in de vorm van een laptop. Wel in de vorm van mijn 5 jaar oude telefoon, maar daarvan is de tijdbomfunctie geloof ik als eerste stuk gegaan, hij doet het tenminste nog altijd. Waardoor ik nog stééds niet de moeite neem om iets fatsoenlijks te kopen.

  • Is het een Nokia? Die dingen zijn toch onbreekbaar? Kom je nooit meer vanaf 😉 En anders, ja als het de moeite niet waard is, is het de moeite niet waard!

   • Nee, het is niet ééns een Nokia. Maar toch doet hij het nog. Waarschijnlijk ben ik van nature te voorzichtig met mijn spullen, bij mij gaat alles langer mee dan bij een ander. Wat meestal fijn is, maar niet altijd?

 6. Kan je je überhaupt nog een leven zonder laptop voor te stellen?

 7. Mijn huidige laptop gaat ook al weer 3 jaar mee!

 8. Mady

  Ik heb echt exact hetzelfde dus he, inclusief het examencadeau en vier jaar (wat misschien dus ook wel logisch is)! Ik heb zelfs al een paar keer een blue screen of death gehad (en het politievirus 😉 haha), en hij valt regelmatig uit omdat hij te warm wordt. Maar een paar keer opnieuw opstarten en niks aan de hand. Ook al wordt hij wel steeds slomer. En wil ik misschien binnenkort toch wel een nieuwe snellere. Misschien.

  • Hahaha ojaaa dat politievirus! Dat sloeg echt nergens op. Ik weet nog wel dat ik een keer bij een scan had gezien dat ik een virus had, helemaal drama, denken dat ik nooit meer iets ging downloaden maar dat stelde uiteindelijk ook niet zo veel voor.
   Maar jij hebt ‘m dan toch al vijf jaar? Of kan ik niet rekenen?

 9. Ja, erg jammer dat die laptops van tegenwoordig niet lang meegaan. Ik hoop dat de jouwe het voorlopig nog even volhoudt!

 10. Anouk

  aiaiaiai heeeel bekend verhaal. Mijne is bijna 5 jaar oud nu, en de laatste tijd gaat het inderdaad ook steeds harder achteruit. Zo zijn er bijvoorbeeld in een week of 3 tijd 2 USB poorten uitgevallen (serieus, er zit nu tape overheen zodat ik geen kortsluiting kan maken) en blauwe schermen zijn eerder regel dan uitzondering. Maar hij doet het nog steeds! Hou vol, ouwe rakker!

  • Huh, wat moet ik me voorstellen bij ‘geen kortsluiting kunnen maken’? Je hebt toch geen stekkers in een USB-poort?
   Ik hoop dat-ie het nog even uithoudt! 😀

 11. Wat leuk geschreven haha. Mijne houd het ook nog verbazingwekkend lang vol, hoewel mijn vriend al flink aan het zeuren is dat ik aan een nieuwe toe ben. 😉

 12. Ik had een prehistorische laptop die niet echt als een bom uitging, maar meer als een soort knipperlicht. Hij viel soms letterlijk gewoon uit. Dus nu heb ik een bejaarde, maar nieuwere laptop. Yay! Maar ja, ik ben ook regelmatig bang dat ik al mijn opgeslagen GIFjes vaarwel kan zeggen.

 13. Arnold

  Kleine aanrader is om dropbox te gebruiken voor belangrijke docs. Als je het bestand opslaat en sluit wordt de file automatisch naar internet gesynchroniseerd.

 14. Pingback: de verstopkampioen | vijf koffie graag

 15. Pingback: andere dingen waar ik op zich best wel dankbaar voor ben | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.