verslaafd zijn is niet goed, nooit

Toen ik zestien was ging ik een week op uitwisseling naar Tsjechië. Een vriendin klaagde daar dat ze zich niet goed voelde. Het kwam door het gebrek aan fruit, vertelde ze, thuis at ze daar altijd heel veel van, zonder voelde ze zich slap. Ik had nergens last van. Ik at nooit fruit.

Vijf jaar later ben ik veranderd in een heuse vitaminejunkie. Op slechte dagen eet ik drie stuks fruit en tweehonderd gram groente, op betere dagen het dubbele. De naam van mijn blog doe ik weinig eer aan: in plaats van vijfkoffiegraag had-ie beter dertiengroenetheemetcranberrygraag kunnen heten.

Het ging mis toen ik op mezelf ging wonen. Ik ben altijd vaak ziek geweest en ik dacht dat het iets te maken had met de af en toe wat karige hoeveelheid groente die mijn ouders me voerden. Nu ik zelf de regie over mijn voeding kreeg, kon ik transformeren in een soort supermens vol energie – hoopte ik. Helaas vielen de resultaten van mijn nieuwe eetpatroon wat tegen, en toen ik naar de dokter ging was zijn conclusie dat ik minder moest stressen en meer moest sporten.

Dat van die stress is niet echt gelukt en sporten deed ik al genoeg, maar mijn gezondheid lijkt zich na een jaar toch te hebben verbeterd. Misschien doet het ouderdom me goed, misschien had mijn lichaam gewoon wat langer nodig om te begrijpen dat vitamines je weerstand verhogen – ik weet het niet. Ik weet wel dat ik niet meer zonder Gezond Voedsel durf. Doodsbang ben ik om op de eerste de beste dag dat ik geen appel heb gegeten te bezwijken aan de vogelgriep, als ik ergens bij iemand anders eet kijk ik altijd sip naar de scheve koolhydraten/groenteverhouding.

Dit lijkt niet misschien niet zo’n ernstig probleem, zolang ik hieraan toe blijf geven is er immers er niets aan de hand. Toch is er een ding dat me dwars zit: de afhankelijkheid. Verslaafd zijn is afhankelijk zijn. En dat wil ik niet. Inmiddels ben ik weer in Tsjechië geweest en ik heb daar genoeg fruit gekregen, maar stel dat ik ooit met een groep mensen op een bootje midden in de Atlantische Oceaan verzeild raak, of dat er anarchie uitbreekt dankzij een heftige een zombie-epidemie, dan ben ik de eerste die het loodje legt. Lekker is dat, goede gewoontes.

24 Comments

Filed under de ongemakken des levens

24 Responses to verslaafd zijn is niet goed, nooit

 1. Lin

  Dan maar altijd een potje multivitamine mee op neer naar Antartica 😉

 2. Jezusje

  Leuke blog lies, jammer dat je ze vaak ziek bent terwijl je toch het gezzondst eet.

  Xxxx jezusjeopjerug

 3. Ik ken het, sinds ik meer groente en fruit eet ben ik beduidend minder vaak ziek. Aan potjes multivitamine e.d. ga ik echter niet beginnen, dat gaat me te ver 😉

 4. Tsja, vitaminepilletjes altijd maar in je tas doen dan! Zelf heb ik niet echt een probleem want ik eet niet heel vaak fruit omdat ik voor bijna alle soorten allergisch ben, helaas.

 5. Tja, wat is verslaving? Ik heb een tijd gehad dat ik altijd King Pepermunt bij me had, waar ik ook ging. Maar om te zeggen dat ik verslaafd was? Ik ben gewoon gestopt op een gegeven moment.

 6. Ik eet niet eens één keer fruit per dag en ben bijna nooit ziek :’) M’n lichaam zal d’r wel aan gewend zijn ofzo

 7. Overal waar te voor staat is niet goed, behalve tevreden 😉 Te veel fruit en groente dus ook niet, want je raakt verslaafd 😉

  Nu ik een blender op de koelkast staan eet ik veel meer fruit. In shake-vorm, maar toch 😉

 8. Een gezonde verslaving is nog altijd beter dan een ongezonde!
  De dagen dat ik een hele dag gezond eet komen bijna niet voor. En toch ben ik nooit ziek.

  Maar misschien stress je er iets teveel over, daar kan je ook ziek van worden 😉

 9. Óf je bent de laatste die het loodje legt omdat je de grootste inwendige voorraad aan vitaminen hebt!

 10. Oooooooh mi lobi fruit.. echt, ik eet het zo graag! En niet per se omdat het gezond is, maar gewoon voor de lekker (met groenten moet je niet aankomen bij mij). Maar gezond = pluspunt = extra lekker = extra veel fruit = extra genieten, dus gezond = extra genieten!

  Dus. Meest onsamenhangende, nutteloze reactie ooit. Einde.

 11. Des

  ach lieverdje toch. mocht je met mij ooit op een boot zijn, helemaal op zee,dan mag je een stukje van mij eten. ik ben heel gezond, maar ook heel ehh smakelijk. denk ik. dus.

 12. Zo kan gezond eten toch nog iets lastigs opleveren…

 13. Ik eet zelden fruit en eigenlijk te weinig groente… Maar ik vind het op zich wel lekker. Ik ben gewoon te lui om het te pakken denk ik:P

 14. Pingback: creperend schreef zij vlijtig door | vijf koffie graag

 15. Pingback: hoe ik nu ren | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.