kamperen als een echte nomade (grapje)

camping la franqui

Dit was onze plek (en de tent, en mijn vriend, die wil graag anoniem blijven ja)

Afgelopen zaterdag kwam ik terug in Nederland na twee weken kamperen in Zuid-Frankrijk met mon amour. Hoewel veel mensen zich ongetwijfeld zullen afvragen waarom je in godsnaam vrijwillig twee weken op een lek luchtbed gaat liggen, hebben wij het onszelf nog ingewikkelder gemaakt: wij gingen zonder auto.

We wilden namelijk graag naar de Middellandse Zee en het oorspronkelijke plan was om daar zelf heen te rijden, maar uiteindelijk zag mijn vriend het toch niet zo zitten om vijftien uur lang een geleende auto te besturen. Ja, daar kon ik wel inkomen. Ik kan niet eens de straat uitrijden. Dus gingen we maar met de trein. Hadden we verder niet echt over nagedacht.

Het einde van het verhaal is bekend: we hebben het overleefd, hebben zelfs genoten, vinden elkaar nog leuk en zijn niet meer kwijtgeraakt dan een plastic lepel. Maar, kamperen zonder auto is niet echt handig, jongens. Vooral niet wanneer:

 • Je bepakt en bezakt van het dichtstbijzijnde treinstation naar de camping moet lopen, en eigenlijk niet zo goed weet waar die is
 • Je boodschappen wilt doen en ‘jouw’ dorp geen enkele behoorlijke supermarkt telt
 • Je  heel even pauze wilt hebben van die wind die al dagenlang om je oren raast. Zeker als het in de tent harder waait dan buiten
 • Of als je je auto wilt gebruiken als windblokker of schaduwmaker
 • Of als het regent en je een beetje afwisseling wilt van dat alsmaar in de tent zitten
 • Je ruimte wilt creëren in de tent door wat spullen te lozen op een plek waar ze niet kunnen wegwaaien
 • Je door je contanten heen bent en de enige pinautomaat in het dorp hors service is. En je ook geen geld meer hebt om de bus naar het volgende dorp te nemen
 • Je wilt voorkomen dat de rest van je campingplek als een opslagplaats van derden gebruikt. Dat er een lege ruimte is waar een auto had kunnen staan, betekent niet dat de betreffende kampeerders volledig zen en vrij van territoriumdrift zijn. In tegendeel, wij compenseren het gebrek aan auto met eindeloze arrogantie.

12 Comments

Filed under de ongemakken des levens

12 Responses to kamperen als een echte nomade (grapje)

 1. Respect. Ik moet er niet aan denken om te kamperen (met of zonder auto), maar volgende week ga ik me er voor het eerst aan wagen. Yay voor de intro! Heb je ook algemene kampeertips?

  • Mm, even denken! Best moeilijk, ik ben een waardeloze kampeerder. Zorg ervoor dat je tent op een plek staat waar er ‘s ochtends schaduw is, en niet in een kuil. 😉 Enne… vergeet de vuilniszakken niet!

 2. Mijn vriend wil ook super graag een keer gaan kamperen, maar ik laat ‘m dan wel eerst even dit lezen zodat we dus wél met de auto gaan. Want anders ben ik bang dat we elkaar daarna niet meer zo leuk vinden, haha.

 3. Haha, mooi paintwerk xD
  Slepen met alle bepakking – memories. Trein is idd niet ideaal. Ik snap ook niet waarom vrienden van me heel Europa per trein hebben doorgereist en dat weer willen doen.
  Heb je wel kunnen genieten van het strand en de natuur daar?

  • Ja, dat wel! Want het strand lag aan de camping, en de natuur eromheen was ook supermooi. Plus, mijn ouders zijn één dag langsgekomen om met ons door de bergen te rijden, haha.

 4. Ojeetje. Knap hoor! Zo zonder auto. Maar t lukte! Zo zie je maar weer dat een auto echt een luxe product is. Twee jaar geleden ben ik met mijn vriend in onze oude eend naar Denemarken geweest. Na een week waren we terug. We misten de hond. Haha.

 5. Wow. Respect dat je dit gedaan hebt. Misschien de volgende keer toch kiezen voor een volledig ingerichte bungalowtent? Dan hoef je alleen nog je eigen kleren en boeken mee te nemen… en dan is het goed te doen met de trein.

 6. Knap hoor. Als ik ergens een teringhekel aan heb, dan is dat aan kamperen.

 7. Pingback: wat ik heb geleerd van 10 jaar bloggen | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.