geruststellingen voor wannabe-vegetariërs

Zeven jaar geleden ben ik gestopt met het eten van vlees en vis. Mensen vragen mij regelmatig of ik dit lastig vind, maar dat is niet zo: een dierloos voedingspatroon gaat me inmiddels zo makkelijk af dat ik er nauwelijks meer over na hoef te denken. Daarom wat geruststellingen voor iedereen die denkt geen vegetariër te kunnen zijn:

  • Je kunt je eetpatroon zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Niet zo’n sterrenkok? Supermarkten liggen tegenwoordig vol met allerlei verschillende soorten vleesvervangers. Vind je vleesvervangers te ‘nep’, dan zijn er genoeg andere manieren om je smaakpapillen en de rest van je lichaam blij te houden. Het internet staat vol met eettips. Google jezelf gelukkig, jij foodie.
  • Vlees* afslaan wordt steeds makkelijker. Zelf droomde ik in het begin nog van kipnuggets en rundervink, maar nu moet ik er niet aan denken om een stuk beest in mijn mond te stoppen.
  • Als je per ongeluk toch een keertje vlees eet, is echt niet alles verpest. Ik heb vorige maand bijvoorbeeld nog een half frietei gegeten omdat ik was vergeten dat er vlees in zat. Daar kun je wel om gaan huilen terwijl je een bucket van de KFC naar binnen werkt, maar je kunt ook gewoon denken aan al die dieren die je in de tussentijd níet hebt gegeten en gewoon doorgaan met waar je mee bezig was.
  • Buiten de deur eten is geen enkel probleem. Je hebt wat minder keus, maar dat scheelt meteen keuzestress. In restaurants hebben ze ALTIJD wel iets vegetarisch – ook in het buitenland (en ik heb in Frankrijk gewoond, kun je nagaan). Mocht dat eens niet zo zijn, dan kun je er gewoon om vragen (“Mag ik deze hamsalade zonder ham?”). Ook goed voor je assertiviteit. Ik ben nog nooit in een situatie gekomen waarin het erger dan ‘een klein beetje lastig’ was om geen vlees te eten. En ik kan me ook niet voorstellen dat het ooit zal gebeuren, tenzij ik verdwaald raak in de Sahara en ik terecht kom bij een nomadenfamilie die niets anders te bikken heeft dat een geslacht schaap. Nou, DAN zal ik wel een hapje nemen.
  • Andere mensen doen nooit moeilijk. Oké, er zijn een paar van die types die, als het over stoppen met vlees eten gaat, “Lol biefstuk is lekker” moeten roepen, maar dat soort personen moet je toch al vermijden. Er zijn tegenwoordig zoveel vegetariërs dat iedereen het wel snapt.
  • Met andere mensen eten is ook niet heel lastig. Iedere vleeseter die ik heb ontmoet bereid om, als we samen gaan eten, het vlees een keertje te laten staan. En anders kook je jullie proteïne in aparte pannetjes. Big deal.
  • Nu stoppen met vlees eten betekent niet per se dat je nooit meer vlees zult eten. De wereld verandert, net zoals de vleesindustrie (een kweekburger, anyone?) en jijzelf. Dus als je het ECHT niet aankunt om geen dode dieren te eten, is er niemand die zegt dat je niet op je keuze om vegetarisch te eten terug mag komen.

 

* Of vis. Denk iedere keer dat ik ‘vlees’ schrijf er maar even ‘of vis’ achter. Er zijn overigens ook veel mensen die alleen vlees laten staan maar wel vis eten, wat jij wilt.

Leave a Comment

Filed under tips en tricks, vegashizzle

Leave a Reply

Your email address will not be published.