parijs-amsterdam

IMGP8999Foto: Muh Vadur

Of: even over mijn uitwisseling-die-nu-echt-al-heel-lang-voorbij-is zeuren hoor.

 • Gisteren was ik tijdens het lezen van een Duitse tekst in het Frans aan het whatsappen met een Duitse vriendin die nog steeds in Parijs woont en soms in het Nederlands op mijn blog comment. Nu klinken we echt vet internationaal maar helaas snapte ik niets van die Duitse tekst.
 • Frans spreken gaat me nog steeds bijna net zo ‘makkelijk’ af als toen ik nog in Parijs woonde. Wat wel achteruit is gegaan; mijn vermogen om Frans te luisteren. Zoals jullie weten, praten die lui razendsnel en is het behoorlijk moeilijk om woorden uit zinnen te ontwarren. Na een tijdje in dat land te wonen ontwikkelde ik daar een soort antenne voor en kon ik tenminste taaluitingen uit die brij trekken. Die antennes zijn nu weer verdwenen.
 • Daar kwam ik achter toen ik naar de CAF belde. CAF is een organisatie die mij (schandalig veel) huursubsidie moet geven. In Parijs heb ik keer op keer opnieuw formulieren moeten sturen, omdat ze telkens toch nóg een ander document nodig hadden. Nadat er een hoop brieven heen en weer waren gegaan, werden ze eindelijk stil. Alleen werd er maar niets op mijn bankrekening gestort. Toen ik daarover belde, werd ik drie keer opnieuw doorverbonden want niemand begreep waar het mis ging, en drie keer snapte ik behalve deze boodschap niets van wat ze verder allemaal ratelden, maar uiteindelijk bleek ik nog geen geld gehad te hebben omdat iemand was vergeten een formulier te ondertekenen. Dat is nu geregeld, geloof ik.
 • Ik moet dus op zoek naar een F. kanaal op mijn tv. Die laat ik dan de hele dag aanstaan zodat ik weer gewend raak aan die klanken.
 • Ondertussen luister ik maar veel F. muziek. En sla eens een F. boek open.
 • F. tijdschriften zijn 1000000 keer zo makkelijk als één dun simpel boekje. Ach ja, de inhoud van wijvenbladen is een soort van universeel.
 • Het is te hopen dat jullie het niet irritant vinden dat ik zo veel praat over F. praten – ik probeer mijn taalvaardigheid nog steeds te verbeteren, en verder heb ik nu eenmaal niet zoveel hobby’s.
 • Ik heb best wel een beetje heel erg de behoefte om terug te gaan.
 • Gek genoeg voelde ik dat verlangen niet eens zo zeer bij het kijken van Midnight in Paris (hoewel ik er niet echt met mijn hoofd bij was) maar wel heel erg toen ik vanochtend iemand de naam François Mitterrand hoorde zeggen. Mijn universiteit lag  naast het de bibliothèque François Mitterrand. Ik kwam zo vaak langs het best wel bijzondere bouwwerk, waar ik voorheen overigens nog nooit van gehoord had. Daarom voelt het zo echt, denk ik. Echter dan de bruggen. Hoewel er bij die bibliotheek ook wel een gave brug was.

IMGP8907 IMGP9119Foto’s: Muh Vadur

 

23 Comments

Filed under studie in buitenland

23 Responses to parijs-amsterdam

 1. Ah, op de middelbare school had ik zo’n enorme hekel aan F. maar ik heb wel bewondering voor jou, dat je je uberhaupt verstaanbaar kan maken 🙂 en wat ‘muh vadur’ betekende realiseerde ik me na een minuut was, ik voel me dom.

 2. Volgens mij heb je een beetje heimwee. Is maar een gokje hoor…

 3. Bleh, ik vond Frans echt het allerstomste vak van de hele middelbare school, puur omdat ik er geen drol van begreep. Zodra het kon heb ik het vak dan ook laten vallen. Mede hierdoor heb ik zo ontzettend veel bewondering voor het feit dat jij gewoon (ikweetnietprecieshoelang) in Frankrijk hebt gewoond en er zelfs naar school bent geweest! En nee, je praat zeker niet teveel over Frankrijk, ik vind het juist leuk om te lezen 😀

  • Dat is fijn om te horen 😀 Het zou ook kunnen dat jullie zoiets hebben van hou es op mens ga verder met je leveeeeeeen

 4. Ah, ik vind Frans zo ontzettend mooi 🙂 het is altijd al een van mijn lievelingstalen geweest! Ik kan me voorstellen dat je er nog steeds veel mee bezig bent (al is het alleen al door alle praktische zaken!). Hoelang heb je er gewoond?

 5. Ik vind Frans een mooie taal en als Belg zou ik het ook vloeiend ‘moeten’ spreken. Maar dat is dus zo niet…helaas 🙂

 6. Zelfs ik (mijn langste en eerste en ook enige verblijf ooit in Parijs was 5 dagen), heb de behoefte om terug te gaan. Kan me voorstellen dat dat gevoel voor jou 80000 keer zo groot is!

 7. jammer he, hoe snel je een taal onbewust toch vergeet als je niet meer in dat land bent… maar inderdaad, veel tijdschriften & tv & muziek doen wonderen. ken je Cœur de Pirate? dat is mijn lievelings Franse muziek, misschien wel een aanrader 🙂

 8. Frans is zo’n mooie taal! Wou dat ik het zelf wat beter sprak!

 9. Ik vind die laatste foto zo leuk!

 10. Ik vind het juist super boeiend, ik hou van de Franse taal!

 11. Je vader heeft een kraai op zijn hoofd.

 12. Ik heb nog nooit het vak F. gehad. Vind het daarom ook super knap dat je de taal goed spreekt.

 13. Ik spreek net zo goed Frans als Joey uit Friends.

  Wanneer ga je weer zum Parie?

  • (Ik bedoel natuurlijk nach ipv zum. Dat was een test, ik zweer het je.)

   • Hahaha als je het niet had gezegd had ik het waarschijnlijk niet eens doorgehad :’) Meiner deutsch ist nicht die bester deutsch die du immer gesehen hast. Aber up diesen Maniere kommen wir sehr fern.

    Ik weet nog niet wanneer ik ga. Voorlopig zou de enige optie eind juni zijn, dan kan ik nog bij een vriendin logeren, maar die moet ik eigenlijk vrij houden voor herkansingen. Daarna zijn alle vrienden bij wie ik kan blijven (aan de Fransen die ik ken durf/wil ik dat niet te vragen) weer weg en dan kan het nog lang duren 🙁

 14. Hahah Muh Vadur.. die fotograaf kende ik nog niet. Klinkt een beetje Indonesisch 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.