mannen, vrouwen en de rest

Toen ik op de middelbare school zat ben ik een keer naar een voorstelling van Marc-Marie Huijbregts geweest. Daarmee sloeg ik twee vliegen in één klap: het was vet leuk én ik kon het af laten tekenen voor CKV. De leraar bij wie ik dat moest laten doen was achteraf gezien best knap, maar braaf als ik was, zag ik dat toen niet. Hij had ook een geweldige stem, zo’n hele zware die overal doorheen galmt. Dat is nog eens iets anders dan de stem van Marc-Marie, ja.

Kennelijk vond de CKV-leraar dat ook. “Marc-Marie Huijbrechts,” galmde hij, “vind je zoiets nou echt leuk? Dat is toch geen echte man!” Hij zei het op een grappende toon, maar het klonk toch alsof het hem oprecht verbaasde dat mensen vrijwillig geld voor neerlegden om naar een ‘neppe man’ te kijken. Ik weet niet meer wat ik antwoordde. “Dat maakt toch niet uit”, of iets dergelijks nietszeggends. Ik weet nog wel dat ik pissig was om het  statische man-vrouwonderscheid dat hij kennelijk zo hoog in de vaandel had staan. In ieder geval lukte het niet om hem te overtuigen van het idee dat niet alle mannen zo macho als hij hoefden te zijn, want hij tekende hoofdschuddend mijn opdracht af.

Gisteren zag ik Marc-Marie weer op de tv. Ditmaal vond ik zijn show niet zo leuk, maar dat was niet omdat hij ‘niet mannelijk genoeg’ was (overigens vind ik hem niet eens zo vrouwelijk). Ik moest weer denken aan mijn leraar en aan hoeveel ik sindsdien nog over dat onderwerp heb gelezen. Als ik nu met hem had moeten praten had ik hopelijk beter kunnen uitleggen wat er allemaal mis is met de genderconstructies. Maar goed, als ik het gesprek nu had moeten voeren had ik waarschijnlijk alleen maar kunnen giechelen om alles wat mijn knappe leraar met zijn mooie stem beweerde.

Tot zover de emancipatie.

13 Comments

Filed under rare wereld

13 Responses to mannen, vrouwen en de rest

 1. Ja, diepe zware stemmen for the win!

 2. Haha leuk geschreven. En inderdaad, zware mannenstemmen….

 3. Marc-Marie Huijbregts. Weet nooit wat ik van de goede man moet vinden. Bij DWDD vind ik ‘m verschrikkelijk, maar zijn programma’s zijn dan weer vrij aardig…!

 4. Marc-Marie Huijbregts is een bijzonder geval inderdaad. Ik leerde hem kennen door Wie is de mol geloof ik ;). Hij kan wel grappig zijn, maar alles wat uit zijn mond komt klinkt ook al grappig eigenlijk.

 5. Oeh, zware stemmen! Dat is altijd mooi. Marc-Marie vond ik vroeger altijd wel grappig, tot ik erachter kwam dat hij toen een tijdlang bij DWDD een pruik of iets op had. Daarna vond ik hem stom.

 6. ‘Tot zover de emancipatie’ haha! Herkenbaar!

 7. Hell yeah! Zware stemmen!

 8. Hahahaha, zo zie je maar weer dat volledige emancipatie onmogelijk is zolang vrouwen mannen aantrekkelijk vinden en andersom.

 9. Ik heb precies hetzelfde (behalve dan die docent en dat ik Marc-Marie heb zien optreden) in de zin dat ik nu veel beter had kunnen reageren op zulke opmerkingen dan eerst. Ik vind Marc-Marie trouwens ook heel leuk 😛

 10. Ik heb me een tijdlang afgevraagd of Marc-Marie nu een man / vrouw / hermafrodiet was, want het ziet eruit als een man en klinkt als een vrouw. Zijn naam helpt ook niet echt. Ik ga er nu maar vanuit dat hij een man is.

 11. (zeg met een zware stem) ik ken die man niet.

 12. Mannenstemmen sowieso zijn gewoon heel erg leuk haha. In mijn muzieklijst staan bijna alleen maar mannen, omdat ik meer van mannenstemmen houd 😛

 13. Des

  Je had tegen de leraar moeten zeggen: niets mis met mannen en hamsters op hun hoofden.

  zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.