groenteverkiezingen

Vanavond heb ik uren naar mijn beeldscherm gestaard, wachtend op bloginspiratie. Of beter gezegd: op de juiste bloginspiratie. Ik heb zat blogs over Boy George, Interview with the vampire of Zwarte Piet in mijn hoofd zitten, maar met de eerste twee heb ik jullie al genoeg lastig gevallen en met de laatste wil ik nog even wachten. Gelukkig is daar Dionne, die mij best wel een blogonderwerp wilde toespelen, als ik maar beloofde dat ik er dan ook écht over ging schrijven. Even twijfelde ik, uit angst voor onderwerpen als ‘de top vijf rotste eigenschappen van je top vier beste vrienden’, maar gelukkig kwam ze met twee top drie’s die mijn sociale leven niet zullen verwoesten: mijn favoriete en minst favoriete groenten. Bij dezen!

Top drie favoriete groenten
3. Tomaten aka ‘levenselixer’. Als ik zo’n ding in mijn mond stop, voel ik de vitamines door mijn lichaam strómen. Daarnaast zien ze er altijd leuk uit in salades.
2. Spinazie. Omdat de smaak en om de vitamines, maar de beste eigenschap van spinazie is toch wel de multifunctionaliteit waar geen andere slasoort tegenop kan. Hoewel ik groenvoer vreet als een malle, moet ik het laatste restje vaak weggooien omdat de zak te lang open is. Behalve bij spinazie, want als de kwaliteit daarvan tegen z’n einde loopt, gooi ik de rest gewoon in een pan. En dat krimpt dan zo dat je nooit teveel spinazie kunt hebben. Handig!
1. Paprika. Paprika is echt mijn allerfavorietste groente ooit. Niets is zo lekker knapperig en sapperig en heeft zo’n fijne textuur en of snijdt zo lekker als een paprika. That’s all.

Top drie minst favoriete groenten
3. Aubergine. Soms denk ik ineens: ah, ik ga pasta met aubergine maken, dat is weer eens wat anders! Die dikke paarse aubergine ziet er ook zo gezellig uit, dat kan gewoon niet misgaan. Hoop ik dan. Maar vervolgens smaakt het helemaal nergens naar.
2. Spruitjes. Ja sorry dat deze clichéviezegroente in het lijstje moet, maar ik heb het laatst nog gegeten en geloof me, dit cliché is zo terecht.
1. Bleekselderij. Ik kom het zelden tegen, maar soms stopt iemand het in een onschuldige salade en dan is het altijd huilen met de pet op, want dat ‘frisse’ smaakje bederft alles. Overigens koop ik hier in Parijs altijd een groentepakket voor om een stoofpot mee te maken (niet dat ik ooit echt een stoofpot maak), daar zit superveel in: wortel, bosui, gewone ui, knolraap, hartstikke fijne dingen en je kunt er minstens drie dagen van eten. Het was al me opgevallen dat er ook altijd één zielig groen stronkje bijzit. Ik vermoedde eerst dat het gewoon een mislukte bosui was en ik gooide hem altijd weg, totdat ik een keer dacht: nou, laat ik hem eens in de pan gooien, misschien smaakt hij nog niet zo slecht. Was het dus bleekselderij. Huilen met de pet op, ja.

28 Comments

Filed under dit past echt nergens in

28 Responses to groenteverkiezingen

 1. Je favorieten top 3 kan ik beamen, maar de minst favoriete! Aaachh wat een deceptie! Hoewel aubergine geloof ik wel een hele ondergewaardeerde groente in het algemeen is. Maar het is echt lekker! Een van mijn favorieten. Maar je moet hem inderdaad wel zelf op smaak brengen. Ik doe dat meestal met gefruite uitjes, ketjap en honing. Of aanbakken in olijfolie (en dan goed olie laten intrekken) en dan met crème fraîche en tomatenpuree pastasaus maken.

  En Marijn bakt ze met ketjap, stroop en basterdsuiker zodat ze licht karamelliseren. ZOOOO lekker! En m’n moeder maakt de beste auberginesoep.

  Bleekselderij snap ik beter dat je daar niet van houdt, ook al mag ik die ook graag eten. Met appel, walnootjes en een beetje jus d’orange. Zoals m’n oma het maakt. Lekker joh. Maargoed, als die smaak je niet aanstaat, vind je dat natuurlijk ook niets.

  • Ja maar als je dat doet gaat het toch niet meer om de aubergine? Dan kun je als dat spul net zo goed over een komkommer of schoenzool gooien, alles smaakt dan goed 😛 Ik ben sowieso niet zo goed in koken (die ingrediënten die jij noemt heb ik niet eens in huis!), ik gooi alles gewoon in een pan met olijfolie. Ik vind het al zo knap van mezelf dat ik tegenwoordig mijn groente zelf snij en dat ik er soms uien en knoflook bij doe.
   Hoe zouden jouw lijstjes eruit zien?

   • Ja, hallo, alle groente is saai en smakeloos als je er niks mee doet. En nee, niet alle ingrediënten die ik net noemde bij aubergine werken ook bij andere groente. Is gewoon niet zo.

    Bij mij zou de aubergine zeker wel in de positieve top 3 staan. Met uhmmm…. ja weetikveel. Wat een moeilijke vragen stel jij zeg. Komkommer en tomaat misschien? Maar dat is allebei meer om tussendoor te knagen, en niet om echt mee te koken. Witlof vind ik ook erg lekker. Oh oh, venkel! Dat is superlekker in groentelasagne! En heel makkelijk om te maken – die lasagne.

    • Oh en spruiten moet je eventjes licht koken en daarna roerbakken met spekjes, uitjes en op het laatst walnoten erbij gooien. Superlekker!

    • Dat is zo niet waar. Paprika is heerlijk en de verder eet ik ook alles zonder saus! Nou ja, het zou natuurlijk leuker zijn met een beetje tomatenpuree maar ik kan hier geen kleine blikjes met ingebouwd blikopener kopen 🙁

     • Dan koop je toch een blikopener? En wat is zo niet waar?

     • Ja nee, een blikopener gaat ‘m niet worden. Kan het aan mijn linkshandigheid wijten maar ik kan ECHT niet met die dingen opgaan. Uiteindelijk vermink ik het potje, maar komt er niets uit 😛
      En dat alle groente saai en smakeloos is als je er niets mee doet, dat is niet waar!

 2. Gekookte witlof… ah jakkie! Ik ben het wel helemaal eens met paprika, en met spinazie 😀 Lekkerrrr!

 3. Ah nee, aubergine en bleekselderij vind ik zó lekker! Ik ben sowieso wel een groenteliefhebber. Volgens mij vind ik alles spruitjes en boerenkool niet echt te eten. Toch jammer, want als er één groente mega gezond is dan is het wel boerenkool! Mijn all time favo groente blijft zuurkool, kan je me ‘s nachts voor wakker maken <3

 4. Aubergine en bleekselderij, daar houd ik ook totaal niet van.

 5. Obergine is het doorgefokte hillbilly-neefje van de komkommer. NASCAR-fan, blikje zelfgebrouwen bier en stemt op Mitt Romney 😛

 6. EVA ENGELAND

  JA ALLEMAAL LEUK ENZO DIT HE (en ik ben het er ook nog eens best mee eens behalve met de spruitjes dan want die vind ik lekker) MAAR IK WIL TOCH WEL EVEN IEDEREEN ATTENDEREN OP HET FEIT DAT DIE PHOTOCHALLENGE WEL ERG IS MISLUKT HE TERWIJL IK HET WEL EIGENLIJK HEEL LEUK VOND ENZO.

  dus.

 7. Aaaaah ik vind bleekselderij ook zó vies! Ik ken niet zoveel mensen die dat ook hebben, maar ik krijg het gewoon niet doorgeslikt. En als er één flinter in een gerecht zit, smaakt alles naar sok met komkommer. Bleh.

 8. Spruitjes vind ik juist lekker. Maar bleekselderij, zoooo terecht!

  P.s. Niet om je in de war te maken, maar technisch gezien zijn tomaat, paprika en aubergine fruit!

 9. Bleekselderij is inderdaad echt niet lekker. Van paprika en spinazie houd ik ook erg maar bij mij zou toch de courgette op de eerste plek komen.

 10. Tomaten; ja. Spinazie; JA. (Heel lekker in combinatie met kikkererwten.) Paprika; meh.

  Aubergine; hoezo smaakt het nergens naar? Niet dat het niet vies is, het is niet te vreten, maar het smaakt zo tergend naar zweet! Spruitjes vind ik stiekem heel lekker en bleekselderij lijkt vies, maar het hangt er gewoon vanaf wat je ermee doet! Het hoort namelijk helemaal niet in een salade, en je moet hem ook niet in stengels gaan eten bij wijze van “gezonde snack”, want hallo, gezonde snacks bestaan niet. Maar als je hem in heel erg kleine stukjes hakt en meebakt met ui of zo voor in een saus dan proef je het eigenlijk niet eens maar voegt het wel iets toe!

 11. Ann

  Hear hear wat de tomaten en paprika betreft, en al helemaal die uit de groententuin van mijn papa.

  Maar selder is toch superlekker joh, zeker rauw!

Leave a Reply

Your email address will not be published.