een nieuw tijdperk begint

Geld is iets waar ik liever niet over nadenk. In het verleden heb ik wel eens geprobeerd een kasboekje bij te houden, maar omdat ik er voornamelijk koppen koffie van 1,80 inschreef, ben ik daar maar weer mee gestopt. Zoveel maakte het verder immers niet uit: ik hoefde voor een aankoop toch nooit te kijken of het al de 24ste van de maand was, omdat mijn banksaldo altijd wel hoog genoeg was. Ook als ik moest werken dacht ik nooit “YES GELD VERDIENEN”; ik werkte altijd meer uit een soort combinatie van plezier, om ervaring om te doen, uit een soort calvinistisch plichtsgevoel dat niets leek op hoe ik met geld omging en omdat ik ergens in mijn achterhoofd heus wel wist dat ik minder hoefde te lenen als ik werkte.

(Ja, lenen deed ik dan weer wel, in periodes. Maar dat doet iederéén, jongens. En ik leende echt niet zo veel!)

En tsja, ik kocht altijd al weinig spullen, maar dat is omdat het beter is voor zowel mens als planeet, en ik ging niet zo vaak uit omdat ik saai en slaperig ben. Als je zo leeft, kan er af en toe best wel een weekend Londen of Parijs vanaf zonder dat je je al te druk hoeft te maken om een lege bankrekening.

Ik vond mijn geldzaken regelen gewoon niet zo belangrijk. En bovendien, niet om bonnetjes vragen is beter voor het milieu, pasta met een blikje tomatenpuree maakt je écht niet gezond of gelukkig, vriendschappen worden er niet beter op als je niet af en toe vergeet dat je nog geld van ze tegoed hebt en mijn leningschuld is een lachertje vergeleken met die van sommige anderen.

Het liefst was ik nog lang op deze voet doorgegaan, maar helaas moet ik melden dat er een nieuw tijdperk in mijn leven is aangebroken. Dit tijdperk heet: Geen Studiefinanciering Meer. Niet omdat ik ben afgestudeerd, maar omdat ik naast een financiële nitwit ook nog eens een luie langstudeerder ben. In principe zou ik best nog een jaar lang mijn voormalige stufi bij elkaar kunnen  lenen, maar zelfs ik word toch wel een beetje huiverig van het idee dat er dan in één jaar ongeveer 4000 euro schuld bijkomt. Daarom moet ik mijn inkomsten maar op andere wijze drastisch verhogen. En, oké, oké: iets minder geld uitgeven.

In de eerste instantie dacht ik dat besparen gemakkelijk zou zijn omdat ik nooit nadenk tijdens het boodschappen doen, maar toen ik eenmaal in de supermarkt was, viel dat vies tegen. Waar kan ik nou op bezuinigen? Van mijn bietensap blijf je af. Ik ga echt geen goedkopere eieren kopen. Die ene fles Holy Soda die ik per maand aanschaf vervangen door iets vies met suiker of aspartaam schiet ook niet op. En voor de rest koop ik al vrijwel alles onbewust op zijn goedkoopst. Dachten jullie nou echt dat ik Fred & Ed snoeptomaatjes kocht omdat ik die zo lachen vind? Nee, omdat ze goedkoper zijn dan de andere minitomaten. Het enige dat ik in mijn laatste boodschappensessie heb kunnen vervangen, is de witte kaas. In plaats van lekkere Apetina-blokjes met een handige uitdruipverpakking kocht ik een enorme bak Hanne-kaasblokjes. Ze breken af als je ze uit de pot probeert te halen en ze druipen van de olie, maar per kilo waren ze half zo duur, dus als ik flink door eet tikt het lekker aan.

Het is een beginnetje, toch?

Nooit meer naar de Starbucks

Nooit meer naar de Starbucks dus. Oh wacht, dat deed ik al lang niet meer, deze foto is drie jaar oud en ik zat in mijn eentje in Praag dus het mocht wel. Ik ga tegenwoordig nooit meer naar de Starbucks. Bijna nooit dan.

21 Comments

Filed under de ongemakken des levens

21 Responses to een nieuw tijdperk begint

 1. Herkenbaar. Ik ben deze zomer eerst drie weken weg (voor mijn studie) en daarna nog een week. Thuis tikt de huur gewoon door en in die vier weken wil ik ook lekker kunnen eten en iets leuks kunnen doen. Dus dan zit er nu niets anders op dan dure dingen te laten staan, niet meer naar de bioscoop en mijn maandelijkse concert- en theaterbezoekjes staan ook op een laag pitje…
  Succes!

 2. Groente kopen bij een Turks winkeltje in de buurt helpt! Daar zijn de tomaten nog weer de helft goedkoper dan Fred&Ed. Niet meer biologisch & 100% goed enzo. Maar ja, dat is het de helft van de tijd bij AH ook niet.

  Verder: het lukt mij ook maar niet om nog meer te besparen. “Ik koop al niks!” denk ik steeds – heel irritant, en heel waar. Meer werken lukt ook al niet. Dus ik ben maar weer fanatiek aan het marktplaats’en :’)

  • Ik heb wel zo’n winkeltje in de buurt, ik zal eens kijken! Hoop wel dat de kwaliteit een beetje goed is 🙂
   Succes met marktplaatsen!

 3. Zoals bij de comments al genoemd is: bij de turkse groentewinkeltjes langs gaan, of de Aldi. En proberen grote porties (voor 2 avonden) in 1 keer te koken en de helft invriezen, dat scheelt ook. Verder zou je toch weer voor 2 weken kunnen opschrijven wat je precies koop en dan kijken of er iets tussen zit waar je op kan besparen. Maar het lijkt er op dat je al best zuinig doet, en er komt natuurlijk een punt dat het bijna niet goedkoper kan… Succes in ieder geval!
  Groetjes,
  Anna

  • Dankjewel voor je tips! 🙂 Ik ga inderdaad maar weer eens opschrijven wat ik allemaal uitgeef, ik moet als mijn stage afgelopen is ook echt weer eens naar de markt!

 4. Wow, vooral dat over die kasboekjes is heel herkenbaar.
  Alle tips die ik had zijn hierboven al gegeven, maar misschien kan je proberen om voor je groenten naar de markt te gaan (als je dat niet zelf al had bedacht).
  Als je een goede groentekraam hebt gevonden, dan koop je groenten die vaak langer dan een week goed blijven. Hetzelfde met fruit. En het scheelt echt gigantisch qua prijs. Succes!

 5. Dat is enorm fijn, ja -als je alleen maar hoeft te werken om ervaring op te doen of gewoon omdat het gezellig is!

  • Nou, ik hoef niet alleen maar daarom te werken. Ik moet wel echt werken om het geld. Alleen zo voelt het niet, omdat ik liever niet over geld nadenk 😉

 6. Volgens mij ben je inderdaad (onbewust) al zuinig bezig. Lastig om dan te bedenken waar je nog meer op kan bezuinigen! Gelukkig zie ik hierboven al een aantal tips. 🙂

 7. Hihi die omschrijving van waarom je gaat werken is echt superherkenbaar. En tja. Aangezien jij veel om het milieu geeft verbaast het me weinig dat er niet veel te beknibbelen valt. Maar alle beetjes helpen! Succes 😉

 8. Succes!
  Die starbucks op de foto ziet er echt té lekker uit. Maar het is dan ook wel ontzettend duur…

 9. Oef, succes. En herkenbaar, hier ook sinds oktober geen stufi meer 😉 al heb ik er wel voor gekozen om mijn lening omhoog te gooien, ook met oog op straks Geen Studie Meer (en wellicht Nog Geen Baan). Dan is het toch een fijn idee als ik in elk geval een paar maanden de huur kan betalen…

  Wat besparen betreft: ik keek een aantal maanden geleden eens heel kritisch naar mijn bestedingspatroon, en zo kon ik ook al een hoop besparen/terugverdienen door (a) een andere telefoonprovider te nemen en over te schakelen op prepaid ipv abonnement –> ca. 20 euro per maand goedkoper, (b) oude studieboeken te verkopen op Marktplaats en Bol.com, (c) meer volgens het seizoen te eten, groenten zijn dan aanmerkelijk goedkoper, (d) zorgen dat ik altijd iets te eten in mijn tas heb ipv het op het station te moeten kopen als ik trek heb. Tot slot, wellicht ten overvloede maar: soepen (linzensoep, tomatensoep, preisoep, wortelsoep etc.) zijn voedzaam, lekker en goedkoop om te maken ^^ en ook nog eens makkelijk in te vriezen.

  Liefs!

  • Oh ja, ik vind dat ook wel slim van je! Misschien moet ik dat gaan doen vlak voordat ik klaar ben met studeren, want anders geef ik het toch alleen maar uit aan chiazaadjes of zoiets stoms :’)

   Bedankt voor al je tips! Mijn telefoonabo kan niet veel lager, maar ik heb nog wel veel studieboeken die ik al jaren niet meer nodig heb…

   Jij veel succes gewenst! Hopelijk zal toch blijken dat je de lening niet nodig had en snel een baan vindt 🙂

 10. Meh, moeten besparen is stom, ik weet er alles van. De meeste tips zijn eigenlijk al gegeven: bij de Lidl/Aldi/andere goedkope supermarkt boodschappen doen, voor meerdere dagen boodschappen doen en verder. Tja, volgens mij leef je al vrij zuinig dus dan valt er weinig te besparen.

 11. Lotte

  Rare vraag misschien, maar bij welke winkel doe jij je boodschappen? Ik ben op zoek naar Hanne kaas (om de naam) en de AH om de hoek verkoopt dit merk niet meer.
  Succes met bezuinigen!

  • Oh wat stom zeg, ik kreeg helemaal geen mailtje binnen over deze comment, dus ik zie hem nu pas. Maar, als je dit nog leest: ik koop de Hanne kaas bij de Jumbo! Hopelijk heb jij er ook eentje in de buurt, want het scheelt echt ontzettend.

   • Lotte

    Thanks! We hebben sinds kort een Jumbo vlakbij, ik ga morgen even kijken of ze Hanne-kaas hebben. 🙂

 12. Pingback: voor het laatst voor het eerst | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.