zeven rode jaren

schoenenrood

Ik kocht ze toen ik vijftien was. Ik was toen net een paar maanden gestopt met vlees eten en wilde eigenlijk ook geen dode dieren meer aan mijn voeten. Mijn moeder vond het geen goed idee dat ik dag in dag uit op knellend plastic zou lopen en stond erop dat ik zwarte leren laarzen kocht, maar goed, een extra kunststof paar van mijn eigen geld kon ze me moeilijk verbieden.

Ze waren maar vijftig euro en ze waren perfect. Precies de goede kleur rood, precies de goede vorm en precies de goede lengte. En hoewel je het misschien niet zou verwachten, stonden ze bijna overal bij (hoewel dit natuurlijk uit de mond komt van een meisje dat de hele winter met een groene tas en oranje sjaal heeft gelopen). De hak was hoog genoeg om een hak te mogen heten en laag genoeg om er de hele dag op door de stad te kunnen lopen.

Maar ja, plastic hè, dat ga je toch merken. Toen het verflaagje begon te rafelen, heb ik de beige stof die eronder vandaan kwam eerst ingekleurd met rode pen. Jammer alleen dat ik tijdens het inkleuren de laagjes er nog verder afduwde.
En ja, heel lekker zaten ze niet altijd. Als ik ze uit had gedaan en een half uur later weer aan wilde trekken, waren ze nog steeds warm. Wat wel comfortabel was, maar ook een beetje viezig.

(En ze waren spekglad – ik ben vandaag in de keuken nog bijna op mijn bek gegaan – maar dat heeft niets te maken met het feit dat ze van plastic zijn.)

Gisteren concludeerde ik dat het er wel heel zielig uit begon te zien. Voorkant kapot, bovenkant kapot, van binnen helemaal stuk – ze waren één grote ravage, en dan niet eens een ravage die nog wel iets had, het was alleen maar zielig. Zielig voor alle betrokken partijen.
Vandaag mochten ze nog één keer mee naar college.
Het waren zeven goeie jaren.

21 Comments

Filed under kleding en zo

21 Responses to zeven rode jaren

 1. ZEVEN jaar? En dat met kunststof? Wowies.

  (Mijn oudste nog levende nepschoenen zijn vijf ofzo, maar dat zijn van die pumps die nooit kapot gaan omdat je voeten altijd eerder kapot gaan als je ze draagt…)

 2. Zeven! Lisa, queen ‘zuinig op je spullen’ 🙂 ! Alleen mijn suede all stars zijn al zo lang bij me…

 3. Amen! De momenten die jullie samen hebben gehad, kunnen ze niet meer van je wegnemen ;-). Maar even serieus nu: 7 jaar?? Awel, proficiat 😉

  • Nee, die draag ik voor altijd bij me.

   (De schoenen trouwens ook, die liggen nog precies op dezelfde plaats als waar ik ze had gefotografeerd. Kan het toch niet over m’n hart verkrijgen ;))

 4. Auw! dat afscheid moet vast een beetje pijn gedaan hebben..
  Wel een leuk kleurtje..
  Misschien kun je een nieuw paar vinden dat erop lijt, gewoon voor erbij 😉

 5. Oh vreselijk. Ik had een paar blauwe cowboylaarzen met bloemetjes aan de binnenkant. Ook kunststof, zelfde problemen. Twee jaar mee gedaan en dat vond ik al lang! Ze waren zo leuk..

 6. Oké, serieus respect. Ik vind al dat mijn schoenen en laarzen lang meegaan, maar zévén jaar?! Wel gelukkig voor jou, want ik vind ze nog steeds leuk eigenlijk (en dan zie ik ze alleen kapot dus)… maar nu mag je nieuwe!

 7. Respect hoor, ik doe met sommige schoenen niet eens 7 maanden :’)

 8. En dan zwijg je nog verstandelijk over de geur, want schoenen van kunststof, die zullen na een tijdje (lees 7 jaar) wel een bepaalde geur afschijten. (sorry voor de schrijfwijze, maar zo komt het duidelijker over)

  • Haha dat zou je denken, maar deze schoenen ruiken nog steeds naar plastic. Komt door al de gaten die erin zaten, denk ik 😉

 9. Als je nu fantastische nieuwe rode laarzen ziet en je ziet een prijs dat je denkt ‘ja daaag’, bedenk dan dat je door zo lang die eerdere laarzen te dragen eigenlijk al een tegoed hebt opgebouwd en/of dat dat nieuwe paar toch ook zeven jaar mee gaat, bedrag gedeeld door zeven en waar heb je het eigenlijk nog over? Fantastische vrouwenlogica om die (dus eigenlijk niet) te dure laarzen zonder blikken of blozen af te rekenen!

 10. Italië is een prachtig bewijs van de stelling dat een land de vorm van een laars kan hebben.

 11. Ja dit is zielig. Je hebt het wel lang volgehouden om ze te dragen!

 12. Oei die zien er wel heel versleten uit. Plastic schoenen houden het bij mij nooit zo lang uit.

 13. Ik heb een paar luipaardprint vans die helemaal uit elkaar vallen maar ik ben er nog steeds niet klaar voor om ze weg te doen. Ze zijn al een jaar stuk en vorig jaar zou ik ze achterlaten in Ierland maar toen ben ik ze na 5 minute weer uit de container gaan halen. KANHETNIET!!!

 14. Zeven jaar is echt een prestatie 😀 Ze zien er nog relatief best goed uit!

 15. Die 50 eurootjes waren het wel verdomd waard dan!

 16. Néé joh, dat is juist hip!
  Helemaal hipster die versleten laarzen, alsof je ze net uit de Thriftshop (zo heet dat toch?) hebt gekocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.