spijkerbroekenblues

Ik heb geen spijkerbroek. Dat is best wel bijzonder, geloof ik, want de spijkerbroek is toch wel de basic der basics, naast het witte T-shirt (heb ik trouwens ook niet). Het valt andere mensen ook altijd op, want bijna iedereen die ik ken heeft ooit wel eens tegen mij het zinnetje “Jij draagt eigenlijk nooit spijkerbroeken hè…” uitgesproken. Ik hoop nu niet dat ik overkom alsof ik cool wil zijn (net zoals die mensen die maar opscheppen over het feit dat ze geen tv hebben maar dan alsnog de hele dag doelloos op internet zitten) (ik heb wel een tv maar hij is niet eens aangesloten) (ik zit ook de hele dag doelloos op internet), want dat is niet mijn bedoeling.

Dat ik geen spijkerbroek heb, is (net zoals het feit dat mijn tv niet aangesloten is) geen kwestie van stijl of principe, maar meer een kwestie van luiheid en perfectionisme. Jaja, jullie verwachten het misschien niet, maar deze twee eigenschappen gaan hand in hand. Het zit namelijk zo: ik wil alleen maar de perfecte spijkerbroek (die niet afzakt en niet gemaakt is door kinderen) en anders niets, maar ik heb geen zin om die te zoeken. Een rokje of een vest past namelijk bijna altijd, en als die dingen niet passen, pak je een maatje groter of kleiner. Dan kom je er meestal wel uit. Bij spijkerbroeken is het een ander verhaal: zo’n ding moet zó precies om je lichaam schikken dat het zoeken naar een spijkerbroek wel het zoeken naar een soulmate lijkt. Je kunt naar huis gaan met een exemplaar dat nét niet helemaal lekker zit, maar daar word je op den duur alleen maar ongelukkig van.

Daarom is de kans dat je na het zoeken naar een spijkerbroek met lege handen terug naar huis keert, gewoon best wel groot. Ik ben een drukbezette vrouw, dus ik kan het me niet permitteren om op bij voorbaat mislukte spijkerbroekenjacht te gaan, zo simpel is dat.

En meestal vind ik dat prima, want ik mag dan wel geen spijkerbroek hebben, ik heb wel een heleboel andere kleren en die zijn vaak eigenlijk nog leuker ook dan spijkerbroeken (zoals ik al zei, het is bij mij geen kwestie van stijl, maar iedereen weet dat een spijkerbroek niet zo superfancy is). Alleen soms, op sommige dagen, vind ik het eigenlijk toch wel een beetje jammer dat ik me niet in mijn favoriete spijkerbroek kan hijsen – dan verlang ik ineens toch maar zo’n blauw ding met pijpen.

Waarom ik daar ineens naar verlang? Noem het sociale conditionering (hoe vaak hebben we wel niet in magazines gelezen dat je echt niet zonder jeans kunt???), noem het jaloezie vanwege wat ik om me heen zie (overal spijkerbroeken!), noem het behoefte aan comfort, ik weet het niet, maar op sommige dagen (lees: vandaag) heb ik gewoon écht geen zin om mezelf in een panty te hijsen, of in een van de niet-spijkerbroekbroeken die ik heb. Op sommige dagen is alles wat niet van spijkerstof is gewoon te veel moeite. Dan wil ik gewoon een skinny jeans en een t-shirt.

Op zulke dagen voelt mijn leven altijd onnodig ingewikkeld, alsof ik het mezelf gewoon veel te moeilijk maak door geen spijkerbroek te kopen.

Het spijkerbroek als symbool van het simpele leven. Alleen te verkrijgen na héél veel moeite.

geen spijkerbroek

Ter compensatie draag ik mijn spijkerblouse maar gewoon om de dag

22 Comments

Filed under kleding en zo

22 Responses to spijkerbroekenblues

 1. Haha, ja de perfecte spijkerbroek, ik ken het probleem. Ik heb er nu wel 1, maar die begint versleten te raken… Zelf houd ik niet van spijkerbroeken die hoog op de taille zitten, en die zijn nou net weer helemaal hip de laatste jaren. :/ Maar meestal hebben ze bij Only/Esprit (waar ik ‘t liefst broeken koop) nog wel 1 of 2 ‘low waist’-broeken. Maar goed, tijd voor een nieuwe dus.

  En jou staat zo’n spijkerblouse ook gewoon fantastisch! Leuke foto.

 2. Lin

  STOP MET MIJ ZIJN!

 3. Ellis

  Haha, mooi! En dan ook getagd onder “winkelen (iel)”
  Je ‘Welkom’-foto met spijkerblouse had je al, toch? (autocorrect gooit spijkerblouse steeds om naar spijkerbroek, het is overal!)

 4. Herkenbaar. Ik heb nog twee spijkerbroeken in mijn kast, die ik ongeveer zes jaar geleden heb gekocht. Ze passen nog wel. Zolang ik sta, is alles prima. Maar aangezien ik wel een paar kilo zwaarder ben dan toen ik de broeken kocht, zitten ze niet zo heel lekker als ik de hele dag op kantoor op een bureaustoel zit. Mijn vetrolletje komt er dan een beetje overheen en dat is niet ideaal :’) Ik wil eigenlijk zo’n spijkerbroek waarvan ze claimen dat je erin kunt sporten, die moeten toch wel lekker en mooi zitten?

  • Huh, wat? Daar heb ik nog nooit van gehoord! Heftig! (Enne, kun je niet gewoon een knoopje opendoen? Stoel goed aanschuiven en niemand ziet het ;))

 5. Dit is zo herkenbaar! Ik wil zo graag een mooie spijkerbroek, maar ik heb geen tijd (en zin) om er eentje te zoeken die aan al mijn belachelijke eisen voldoet. Perfectionisme en luiheid is echt een vreselijke combi.

 6. Herkenbaar. Ik heb ook maar twee spijkerbroeken. De ene is denk ik al 5 jaar oud. De andere heb ik pas bij toeval gekocht en zit perfect. Hallelujah!

 7. Haha, leuk stuk! Herkenbaar tot het irritante toe, dat ik dus ook steeds minder nette kleding heb… Ik ben trouwens niet type rokje en jurkje, helaas: dat staat meestal wat vreemd onder een witte jas. Jammer, want leuk is rokjes en jurkjes dragen juist wel!

  Het spijkerbroekprobleem heb ik trouwens een paar jaar terug opgelost door een prachtige Kuyichi spijkerbroek te kopen (model Hailey, geen gesponsord bericht haha) in de winkel van Floortje Dessing.
  Voldoet aan alle eisen
  1. Geen kinderarbeid
  2. Eerlijk loon
  3. Zo min mogelijk milieuverontreiniging bij de productie en oja
  4. Staat prachtig

  Succes 😉

 8. Oké, ben ik dan de enige voor wie dit niet herkenbaar is? (behalve de moeite dat het kopen van spijkerbroeken kost) #mainstream

 9. Pingback: ik ben ook maar een mens | vijf koffie graag

 10. Geen broek in huis hebben is voor mij in de zomer nou eenmaal geen optie, met een dikke legging kunt je niet aankomen en met een panty of blote benen kan ik ook niet aankomen, want dan mag ik geen laboratoriumwerk doen. Spijkerbroeken staan me ‘t best, dus ik heb er nogal wat. Ze zitten niet allemaal even perfect maar dat weet ik dan wel te verdoezelen met de juiste bovenkleding. Om in de winter en op dagen dat ik niet hoef te werken uiteraard ruimschoots te compenseren met jurken en rokjes 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.