r0ffag!rl-010

Vroeger had ik een pesthekel aan Rotterdam. Hier had ik geen goede redenen voor, behalve dan dat ik er woonde en sowieso een hekel had aan alles&iedereen en dus al helemaal aan de plaats waar dat alles&iedereen gebeurde. Pas toen ik in Amsterdam ging wonen, begon ik mijn mening wat bij te stellen.

Dit lijkt allemaal heel logisch en onschuldig. Meisje laat haar oude vertrouwde omgeving achter zich, schudt haar puberale ergernissen van zich af en ziet de zaken in perspectief. Ha, in perspectief! Was het maar zo’n feest.

In plaats van ‘dingen in perspectief te zien’ is er iets nog veel engers gebeurd: ik ben een soort van nationalistisch geworden. Maar dan met steden (heeft dat een naam?). Ik wil maar de hele tijd winkelen in Rotterdam, hemel het metrosysteem op, ben ineens voor Feijenoord (vroeger was ik juist tegen Feijenoord).

Het bovenstaande is net zo irrationeel als, of irrationeler dan mijn vroegere hekel aan Rotterdam. En bovendien is het lekker hypocriet, aangezien ik het in mijn huidige woonplaats meer dan naar mijn zin heb. Door plotseling opkomende liefde voor mijn geboortestad voel ik me net zo’n Nederlander die vrijwillig naar het buitenland is geëmigreerd om aldaar de Nederlandse vlag uit het raam te hangen, T-Shirts met Proud2beDutch te dragen en te gaan huilen als ze het volkslied hoort.

En die sentimentele dweil gaat dan over een paar maanden in Parijs studeren. Zal ik daar ineens in een Echte Hollander veranderen? Ga ik continu zeuren over Goudse kaas? Hang ik plaatjes van de koningin boven mijn bed en zal ik steeds roepen dat Amsterdam toch echt een veel betere hoofdstad is?
Nog interessanter: als ik na een half jaar terug keer uit Parijs, verander ik dan spontaan in een Franse? Zal ik dan de hele tijd roepen dat onze hoofdstad een prutdorp is en dat Nederlands een rottaal is?

Het zal me benieuwen.

32 Comments

Filed under op stap

32 Responses to r0ffag!rl-010

 1. Haha, geweldig geschreven! Ben benieuwd of ik later ook opeens fan ben van mijn mini-dorpje, terwijl ik die nu juist het liefst afkraak 😉

 2. Ja, maaaaar Rotterdam is ook gewoon leuk! Ik moet toegeven dat ik het eerst ook een beetje een stomme stad vond, maar toen had ik nog niet veel meer dan de Koopgoot gezien haha. Maar er zijn echt leuke dingen op het gebied van cultuur, LantarenVenster enzo 🙂

 3. Haha, grappig 😛 Ik heb dat eigenlijk helemaal niet. Ik hemel juist Utrecht op, waar ik nu woon.
  Heel tof dat je in Parijs gaat studeren trouwens!

 4. Rofa. Mijn broer studeert er. En ik ben er geopereerd. Verder heb ik er weinig mee. Vind overigens wel, als niet-Feyenoorder- dat Feyenoord een top-team had afgelopen seizoen. Niets gekocht (dat kon dan ook niet, maar toch) en alles uit eigen jeugd en dan toch tweede worden. Hulde.

 5. Ik ben erg benieuwd naar je verdere ophemelingsdrang (vanaf NU is dat een bestaand Nederlands woord) in Parijs en daarna weer terug.

 6. Hmm. Ik houd nog steeds niet van Rotterdam. En niet van Amsterdam. En niet van Parijs. Te ver van mijn bed denk ik 😛

  Maar wel een leuk stuk!

 7. Ik denk dat je niet bang hoeft te zijn voor die verandering in Parijs, haha. Maar wel als je terugbent misschien: ik heb meer dan eens mensen in zak en as (bestaande uit heimwee) zien terugkeren van Erasmus, uitwisseling of zelfs maar vakantie/reizen.

  • Even serieus, daar ben ik ook best wel bang voor. Daarom heb ik ook gekozen voor Parijs – kan ik lekker heen en weer…

   • Oh, sorry, we bedoelen 2 verschillende soorten heimwee! Ik bedoelde juist die komt na je tijd daar: dat je zo’n type wordt dat voortdurend mekkert dat ze terugwil, en het hier zo vaak regent en daar nooit, en dat ze hier geen Frans spreken en ga zo maar door 😉
    De normale heimwee hoef je niet bang voor te zijn joh! Je maakt in een week 25 nieuwe vrienden (zonder dollen, iedereen staat daarvoor open op uitwisseling), belandt op een vaag feestje en je wilt nooit meer weg 🙂

    • Haha nee, we bedoelden wel hetzelfde! Ik heb Parijs gekozen zodat ik juist terug kan gaan naar Parijs als ik weer terug ben in Nederland, snap je 😛 (Nou ja, niet alleen daarom, maar het speelde wel mee.) Als ik verder weg zou gaan, zou dat moeilijker zijn.

 8. Ik dacht dat ik er weinig last van zou hebben tot ik mezelf er gisteren op betrapte een bord poffertjes van 3 pond te kopen op de jubileummarkt. Dat laatste moet je overigens niet doen, ik ken een meisje die is opeens “helemaal engels” en heeft de gewoonte om alles dat Nederlands is af te kraken…heel irritant!

 9. Rotterdam is vreselijk en Amsterdam is vreselijk en Den Haag is vreselijk en Utrecht is vreselijk. Ik ben zo’n boerenkind dat een hekel heeft aan de Randstad x’D Dagje shoppen, oké. Wonen? Noooo way!

 10. Vergeet je niet wat oranje zooi in je koffer naar Parijs mee te nemen? Nu vind je het nog niets, maar straks… 😉

 11. Ik denk sowieso dat je als je terug komt Parijs enorm gaat missen 😉

 12. Ik ben ook benieuwd!! Wel aan iedereen waarvoor je kookt boerenkool maken in parijs!^^

 13. Ik heb dat ook. Juist nu ik weg ben uit Rotterdam, begin ik het steeds meer te waarderen. En wat leuk dat je in Parijs gaat studeren! Hoe leuk zou het zijn als je als een echte Française terug keert.

 14. des

  ja maar lieverd, nederlands is vergeleken met het prachtige frans ook een rottaal

 15. Wij Belgen passen ons overal aan. Ik zou best overal kunnen wonen en niet eens last krijgen van heimwee. En zoals ze hierboven aangeven, vergeet je oranje spullen niet zodat ze daar gaan weten dat je van Nederland komt. (of moest ik zeggen Rotterdam?)

 16. Parijs! Ik houdddd van Parijs! Ik ben jaloers!

  Ik herken het wel. Ik kom zelf uit het Westland, en daar is NIETS behalve kassen. En toen ik in Leiden ging wonen ging ik die Westlandse mentaliteit ineens waarderen. Hoewel ik het in de stad wonen nog steeds mis..

  En toen ik in Zuid-Afrika woonde, ging ik ook Nederland ineens veel meer waarderen. De manier waarop dingen geregeld zijn (kun je nagaan), de veiligheid, de kneuterigheid.. Nou ja, alles gewoon. Maar wel binnen de perken van het normale hoor, en jij, jij gaat naar Parijs! Daar kan niets over te zeuren zijn!

 17. Wat cool dat je naar parijs gaat! Ik heb (net als de andere Elise…) helemaal niets met de randstad. Leiden vind ik nog wel aardig, omdat dat zo’n klein gezellig stadje is, maar als ik uit Nijmegen weg zou gaan zou het eerder naar Groningen gaan dan naar de randstad. Is lekker overzichtelijk, veel gezelliger. Denk ik, want ik heb natuurlijk nooit in de randstad gewoond, dus wat weet ik er nou helemaal vanaf 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.