noord gestoord voor beginners

Over het algemeen voel ik me best wel thuis in Amsterdam-Noord. Misschien komt dat doordat dit stadsdeel toch wel het Rotterdam van Amsterdam is, zoals ik laatst tot mijn grote vreugde ontdekte. Dat is ook de reden waarom iedereen het zo haat en ik me er zo thuis voel. Want ja, het Buikslotermeerplein doet inderdaad erg denken aan een soort onoverdekt Alexandrium (je weet wel, dat winkelcentrum waar de eerste Primark van Nederland gevestigd zit (en overigens niet bepaald representatief is voor heel Rotterdam, maar ik woonde er vlakbij dus ja)). Beide winkelcentra bevatten alle winkels die je maar nodig hebt, trekken een heel divers publiek en La Place is hun meest fancy horecagelegenheid. De kantine van de HEMA is een goeie tweede.

Voor diegenen die niet zo bekend zijn met Amsterdam, zal ik trouwens nog even uitleggen waar Amsterdam-Noord precies ligt ten opzichte van de rest van Amsterdam (voordat ik naar Amsterdam verkaste, wist ik dat zelf ook niet)

Amsterdam-Noord

(Ik heb trouwens een stukje van diep-West en de Bijlmer afgeknipt, want het gaat toch om Amsterdam NOORD hè)

Zoals jullie zien, ligt er water tussen Noord en de rest van de stad. Dat is best wel irritant, want dat betekent dat je altijd of met de pont moet, of met de bus onder het IJ door, of over een of andere wazige terrorbrug die naar Oost gaat en waar je niet kan komen zonder door een of ander bos te gaan (heb ik me laten vertellen, nooit geprobeerd hoor). Ik ga meestal met de bus. Om eerlijk te zijn zou ik liever gaan fietsen (ik heb het idee dat het ov in Amsterdam toch een beetje voor toeristen is), maar er zijn twee redenen waarom ik dit niet vaak doe:

1) Ik durf ‘s avonds niet in mijn eentje door Noord te fietsen. Niet dat het hier over het algemeen zo onveilig is, maar omdat je dan moederziel alleen over allemaal doodstille weggetjes moet.

2) Fietsen langs Centraal Station (waar de pont stopt) is echt een ramp. Ik zou hierover wel willen uitweiden maar dan blijf ik bezig, dus dat bewaar ik voor de volgende keer.

Anyway, de scheiding tussen Amsterdam-Noord en de rest van de stad zorgt er samen met het ontbreken van ‘gezellige’ straatjes (in plaats van grachten hebben wij tenminste brede wegen waar je gewoon over kunt lopen) voor dat het grootste deel van mijn leven buitenshuis zich afspeelt in een ander stadsdeel. Mijn meeste vrienden krijg je alleen naar de overkant voor de IJ-hallen of een of andere hippe horecagelegenheid pal naast de pont – en geef ze eens ongelijk.

Een enkele keer stelt iemand dus voor om naar een van die hippe plekken te gaan om het voor mij wat makkelijker te maken. Dat vind ik altijd zo aardig dat ik maar niet zeg dat die leuke tenten bij het NSDM-werf vanaf mijn huis minstens net zo ver fietsen zijn als een café in het centrum. Maar binnenkort wordt het vast drukker in mijn buurt. Amsterdam barst namelijk uit zijn voegen dankzij de vele importamsterdammers zoals ik en het feit dat mensen kennelijk nog steeds niet zijn gestopt met baren. Omdat de bizar hoge huizenprijzen rond de grachtengordel zelfs voor yuppen niet leuk meer zijn, zoeken steeds meer huiszoekers en ondernemers hun heil aan de verkeerde kant van het IJ. Het is dus wachten op de eerste Starbucks op het Buikslotermeerplein.

De Kinkerbuurt was vroeger immers ook een plek waar je niet wilde komen, benadrukt mijn vriend altijd als ik wil huilen van jaloezie omdat hij daar is opgegroeid.

Nog even en iedereen is jaloers dat ik in Noord woonde voordat het cool was. Als jullie willen, zal ik tegen die tijd een toeristische rondleiding geven.

 

Nooit meer een blogpost missen? Volg Vijf Koffie Graag op Facebook!

 

27 Comments

Filed under leven

27 Responses to noord gestoord voor beginners

 1. Eigenlijk ben je dus een soort woonplekhipster! Ik vind de kaart heel mooi bewerkt trouwens 😉

 2. Ik ben geboren in het Boven ‘t Y. De enige prestatie in mijn leven waar ik trots op ben. Ik vind dat bij geboorteplaats op mijn paspoort Noord zou moeten stn, in plaats van Amsterdam. Als ik andere lui ontmoet uit Noord, hebben we meteen een band. Noord is op zich ook nog best wel pitoresk. Ik bedoel, alles dat er gebouwd is is lelijk, maar het is Noord, wie wil daar nou iets bouwen? In Buiksloot, mijn hood, stond je met een paar stappen midden in de wildernis. Dat is toch vet, dat dat gewoon kan.

  En nu hebben de hipsters het ontdekt. Godverkut.

  (Ik neem me al een paar maanden voor om een blog te schrijven waarom ik Amsterdam niet leuk meer vind, maar je bent me telkens voor lol.)

  • Aaaah please doe het, ik wil het zo gaag lezen!

   Momenteel ben ik trouwens nog steeds in een paar stappen in een niemandsland (ik zou het geen wildernis durven noemen). Daar ben ik ook zeer content mee.

 3. Ik lach me dood hahahaha je bent hilarisch. Fantastisch bewerkte kaart ook zoals de reactie onder mij ook al aangaf. Ik kijk uit naar het artikel over fietsen langs het station.
  x

 4. Ik ken het helemaal niet, maar volgens mij ben ik er wel een keer geweest voor mijn stage, wij moesten er toen ook met de pond heen 😛

 5. Jordy

  Vergeet de Euro-shop op het Buikslotermeerplein niet! Nostalgie ten top. Toch zal Noord in … ja ergens 2017 aardig veranderen met de komst van de Noord-Zuid metrolijn.

  • Duurt het nog zo lang totdat dat ding af is? Ik volgde het niet echt, maar ik dacht dat we wel echt in de eindfase waren beland :’)
   En mis je de Euroshop? Ik kom er eigenlijk nooit. Misschien eens doen dan!

 6. Volgens mij wonen wij echt heel vlak bij elkaar! Althans, ik woon in het alles-behalve-hippe-gedeelte van Noord en doe ook m’n boodschappen op ‘t Buikslotermeerplein. Ik woon hier nu haast een jaar en ik ken nog steeds de weg niet overal, precies omdat ik vooral over ‘t water moet zijn. Jammer, vind ik dat wel.

  • Haha ja, ik ook! Omg, misschien zijn we elkaar wel eens tegengekomen! Ik wil vragen waar je woont maar je wil het vast niet op internet zetten (ik ook niet :’)) Ik woon hier nu al 2,5 jaar en ik weet het nog steeds niet allemaal omdat ik idd zelden ergens moet zijn, behalve bij het NDSM-werf. (De fysio zit een straat verder, haha). Door het hardlopen heb ik wel meer leren kennen, maar Noord is zo groot!

   • Late reactie, geen idee of je dit nog leest, maar mocht ik je herkennen zal ik kijken of ik je durf aan te spreken 😉 Je blogt trouwens heel vaak over plekken waar ik ook kom, volgens mij doen we een beetje hetzelfde maar dan nooit op dezelfde tijdstippen :’)

    • Haha ja dit is mijn eigen blog, dus ik krijg een notificatie (nou ja, soms gaat dat wel eens mis trouwens, maar meestal krijg ik ‘m wel). Ik zal ook kijken of ik jou zie, maar dat vind ik best moeilijk, want ik twijfel bij mensen die ik irl ken al heel snel of het ze wel echt zijn :’) Doe jij je boodschappen bij de Jumbo of de AH?

     • Meestal bij de Jumbo, maar sinds de AH weer verplaatst is naar zijn oorspronkelijke plek zal ik in luie buien daar ook wel eens te vinden zijn (ik woon namelijk aan die kant – boven, naast en tegenover de bejaarden zegmaar, supersprankelend).

 7. Dikke paint skills zie ik! Liefde voor je paint skills. En ik ben een Amsterdam Noob. Geef mij maar het platteland =D (of Groningen).

 8. Dankje voor je reactie op mijn test! Heb de icoontjes meteen aangepast haha.
  Leuk om te lezen je blog, ik loop nu ook stage in Amsterdam (Zuid.) Maar Noord is véél cooler!

 9. En ik maar denken dat ik helemaal hip was met mijn Nijmegen-dubbelzuid, maar nee hoor, Lisa is de tijd natuurlijk allang vooruit 🙁

 10. Pingback: Tous met idéaux dets mots: een avondje literair doen in Perdu | Books & Bubbles

 11. Amsterdam Centraal aan de Pont-zijde is sowieso gekkenwerk om doorheen te komen.

 12. Pingback: over zebra’s bij amsterdam centraal | vijf koffie graag

 13. Pingback: wat ik niet meer heb | vijf koffie graag

 14. Pingback: over waarom het eigenlijk best wel prima met mij gaat | vijf koffie graag

 15. Pingback: Een avondje literair doen in Perdu ⋆ Books & Bubbles

 16. Pingback: Postmoderne valkuilen in Perdu – Literary hub voor schrijvers & boekenliefhebbers

Leave a Reply

Your email address will not be published.