hoe knip ik mijn eigen haar voor beginners met stom haar en twee linkerhanden

Een paar maanden geleden heb ik voor het eerst mijn eigen haar geknipt. Dit was niet alleen superleuk om te doen, het zag er ook nog eens goed uit, al zeg ik het zelf. Oké, ik had alleen de puntjes bijgeknipt, maar het resultaat was beter dan wanneer ik het door de kapper liet bijpunten. Verbaasd over het feit dat het zo goed was gelukt, en dat terwijl ik toch echt maar wat lukraak de schaar erin had gezet, besloot ik de volgende knipbeurt meteen een tutorial te maken, met simpele stappen en foto’s en zo.

Alleen oeps, gisteren had ik ineens mijn haar weer geknipt! Zonder foto’s van het proces te maken, daar had ik geen zin in, want mijn punten stonden alle kanten op en ik wilde ze gewoon HEEL GRAAG kwijt. Dus die dingen gingen eraf. En genieten dat het was, jongens. Je eigen haren knippen is zó leuk. Je maakt jezelf mooier zonder dat je hoeft te wachten of te betalen. Daarbij voelt het stiekem heel rebels. Wat het natuurlijk niet echt is, maar laat mij nou even, dit gevoel is me verder geheel onbekend.

En nu heb ik eigenlijk toch wel zin om een stappenplan te maken. Een stappenplan voor beginners met stom haar en twee linkerhanden, zoals ik (even tussendoor: had ik maar twee linkerhanden. Ik ben zo links dat ik met rechts niet eens in een tube kan knijpen).

Dus hierbij, een stappenplan voor het knippen van je eigen haar, zonder foto’s, maar wel met nummers:

 1. Voordat je begint, moet je zorgen dat je haar eerst heel lelijk is. Zo lelijk dat je niet bang bent om het te verpesten, omdat het toch niet erger kan. (Het beste is als je haar heel lang is, zodat je alsnog naar de kapper kunt als het allemaal mislukt.)
 2. Zorg dat je lang haar in laagjes wilt. Op één lengte knippen lijkt me moeilijk. Oh, als we dan toch bezig zijn, zorg dan dat je heel veel dun haar hebt, zoals ik. Dik haar knippen duurt te lang, weinig dun haar kun je te makkelijk verpesten.
 3. Deel je haar door de helft. Maak één kant vast. Deel je de rest weer door de helft. Maak één kant vast. Ga net zo lang door tot je een behapbaar stuk haar hebt om mee aan de slag te gaan.
 4. Knip de puntjes eraf met een kappersschaar van de Etos. Ze zeggen dat je schuin moet knippen. Ik weet niet of dat waar is, maar ik doe het maar gewoon.
 5. Knip gewoon een beetje plukje voor plukje, en doe eens gek en knip sommige plukken korter dan andere (over het algemeen kun je beter de voorste delen korte knippen dan de achterkant, maar hè, het is jouw haar, jouw leven). Sorry, ik weet dat dit dom klinkt, maar ik kan het toch ook?
 6. Als je klaar bent, kijk dan of het een beetje symmetrisch is. Is dit het niet, doe dan alsof je mikte op een asymmetrisch kapsel. Is je scheve haar echter zo lelijk dat je de deur niet uit durft, knip het dan recht.
 7. Kijk de dagen daarna iedere dag gelukzalig in de spiegel, verliefd op je nieuwe kapsel en ook een beetje op jezelf omdat je zo goed bent in je eigen haar knippen. Maak plannen om het in alle spannende modellen te couperen omdat je nu eenmaal de koningin van de schaar bent en je ieder kapsel tot een succes kunt maken (waarschuwing: je haar aan de achterkant kort knippen is wel een dingetje). Als je toch zoveel naar jezelf aan het kijken bent, knip er dan meteen de plukjes uit die je eerder was vergeten.
Haar zelf knippen

Oh, en dit een foto van mijn haar. Niet omdat ik per se meer selfies op mijn blog nodig had, maar omdat ik weet dat dit toch het enige is waar anders naar gevraagd wordt in de comments.

Nooit meer een blogpost missen? Volg Vijf Koffie Graag op Facebook!

19 Comments

Filed under tips en tricks

19 Responses to hoe knip ik mijn eigen haar voor beginners met stom haar en twee linkerhanden

 1. Ik durf nog steeds niet, ik denk dat mijn haar te steil is voor nonchalant assymetrisch/verschillende lengtes 😉 Maar ik ben wel onder de indruk van jouw skills!

 2. Hahaha, muts (mag ik muts zeggen? Dat kwam zomaar ineens in me op). En muts bedoel ik heel positief, zo van: jij bent echt heel grappig. Zit bijna te hinneken van het lachen (klinkt afgrijselijk). Wat schrijf je leuk, zeg. Ik moet wel zeggen dat ik je tips om mijn eigen haar te knippen, even links laat liggen. De kapper heeft al moeite met mijn 7 kruinen.

  Enne… Je reactie op mijn blog over cellulitis en aankomen: ja, je ziet extra kilo’s inderdaad sneller als je slank bent. En die dutjes en putjes gaan niet meer weg? OMG!

  • Nou, vooruit, als je het positief bedoelt 😉 Superbedankt voor het compliment, ik denk niet dat ik ooit iemand heb laten hinniken! (Ook niet bijna).

   En zeven kruinen? Ik dacht dat twee al veel was…

   War betreft die cellulitis: ik weet het niet zeker hoor, maar dat zeggen ze altijd! Ik hou me er voor mijn eigen gemoedstoestand maar niet mee bezig 😉

 3. Haha, ohh nummer 2 en 3 zijn meteen aan de orde voor mij. Dik haar? Check. Op één lengte? Check. Daarbij heb ik óók nog eens 2 linker handen, die ik, desondanks deze uiterst goede tips, waarschijnlijk niet kan beheersen wuh. Zou wel veel geld schelen haha.

 4. eindelijk een stappenplan dat ik kan volgen, hallelujah!

 5. Haha, hele leuke titel en tekst. Het valt nog mee dat je niet een rampscenario voorstelt waarin het helemaal mis gaat en je het dan maar helemaal afscheert en een pruik opzet.

 6. Ik ben hier veel te motorisch gestoord voor. Maar misschien wordt het na ongeveer een jaar wel weer een keer tijd om naar de kapper te gaan… :’)

 7. Peter

  Het is weer goed gelukt Lisa.
  Maar ja, alles staat jou toch…

 8. Haha geniale omschrijving. Ik doe het trouwens anders. Ik begin met de middelste baan haar op mijn hoofd (van voren naar achteren dus), die houd ik omhoog en knip er een stuk af (niet zo van bam alles in één keer precies even lang, wel een beetje spelen met die schaar). Dan doe ik dat vast in grote haarspeld boven op mijn hoofd en pak ik al het haar wat 1-2 cm rondom de eerste baan zit, knip dat, doe dat ook in de speld, enz. Alleen het alleronderste en rond de haargrens knip ik op het oog, omdat het anders scheef wordt.

  Ik durf overigens niet te beloven dat deze methode geschikt is voor stijl of licht golvend haar 😛

  • Oh, die vind ik ook handig! Maar ik denk dat mijn haar daarvoor teveel naar beneden valt. Als ik door een genetische mutatie ooit een kind met krullen krijg, ga ik het zo doen 😉

 9. Ik knip mijn haar ook wel eens zelf (ik vertrouw de meeste kappers sowieso niet).

 10. Dat doe je goed! Ik snap dat je ontzettend veel tijd hebt gestoken in het schrijven van het stappenplan… maar ik ga hem toch niet gebruiken, sorry! Dan kan ik daarna namelijk het komende jaar de deur niet meer uit.

 11. Ik (als man zonder haar) heb toch enkele opmerkingen. Moet je niet eerst je haar wassen, want nat haar knipt gemakkelijker. Dan zou ik toch enkele handdoeken rond je doen, kan me best voorstellen dat dat geknipte haar wat achter je blouse valt, erg gaat jeuken. Ik zal wel komen krabben als het moet. 🙂

  Leuke tip, steek telkens 50 euro in een potje (ik weet eerlijk gezegd niet wat haren knippen kost) als je telkens je haar zelf knipt en doe er iets fijns mee op het einde vh jaar.

  • Ha, goed idee! Al moet ik zeggen dat ik nu zoveel vaker mijn haar knip dan dat ik het liet knippen, dus ik zou niet weten waar ik al dat bespaarde geld vandaan moet halen 😛

   Wat betreft dat wassen: nee, dat is niet echt nodig. Ik weet ook niet waarom ze dat bij de kapper altijd doen! En dan van die handdoeken is bij mij ook niet echt nodig, mijn haar is lang genoeg om te zorgen dat het op de grond valt (ik heb dit plan speciaal voor mensen met exact mijn haar geschreven).

 12. Haha, wat kun jij heerlijk schrijven zeg, zo leuk om te lezen!

 13. Heb hier echt om moeten lachen! je schrijft echt super.

  Heb een keer me haar zelf geknipt was geen succes ging verschrikelijk schreef bleef het proberen was op het laatst meer dan 10 cm kwijt gelukkig had ik lang haar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.