dingen die ik niet snap aan de blogwereld

Ho ho ho, voordat je aan Het Echte Gedeelte gaat beginnen: dit is geen afzeikblog. Zo lijkt het dadelijk wellicht wel een beetje, maar hé, ik ben oprecht nieuwsgierig. En oké, een tikkeltje schijnheilig.

HET ECHTE GEDEELTE

1. Mensen die sommige blogposts als ‘column’ taggen. Het enige verschil met hun andere stukjes is dan dat het iets langer is en iets meer een clou heeft. Maar wat de enige blog nou een column maakt en de andere niet? Zijn blogs sowieso niet altijd slecht geschreven columns? Kan iemand het me ajb uitleggen?

2. Vlogs. Gewoon niet. Waarom? Wat heeft het voor meerwaarde? Okee, als je niet zo goed kunt schrijven maar wel heel knap bent en op deze manier lezers wilt trekken, you go girl/boy. Maar meestal is dat niet zo en zijn ze gewoon gênant. Zeker als de maker zegt: “Eeeeeeuuuuuh ja het leek me wel ‘s leuk om weer ‘s te doen want eeeuh ja ik had het al heel lang niet eeuh gedaan maar eeeuh ik heb eigenlijk niet zoveel te vertellen.”

3. Mensen die filmpjes zonder tekst erbij plaatsen en denken dat dat oké is. Van een leuk liedje, bijvoorbeeld. Want eeeuh. Heb je niet door dat het niemand iets kan schelen? Kijk, als je er nou een stukje bij schrijft, waarom het zo’n awesome nummer is, okee, dan is 10% misschien geïnteresseerd. Of als je een muziekblog hebt en je lezers enkel voor jouw excellente smaak komen. Maar anders, nee. Ik weet dat het verleidelijk is om te doen, ik geef er ook wel eens aan toe omdat ik het zo graag met jullie wil delen, maar echt, hou je in. Of post het op Twitter. Is het eerder weg.
Ik wou ook dat het anders was. Ik wou ook dat iedereen megageïnteresseerd was in alle liedjes waar ik diepe zielsconnecties mee heb (ja, die heb ik), maar zelfs mijn trouwste lezers klikken het weg. Of zoals een ex-collega zei toen ik haar laatst tegenkwam op een metrostation: “Ik lees je blog nog altijd hoor! Maar weet je wat ik nou niet snap? Die filmpjes.”

En hoe vaak post ik nou een filmpje?
Kun je nagaan.

39 Comments

Filed under metablog

39 Responses to dingen die ik niet snap aan de blogwereld

 1. Ja ik heb ook vaak dingen die ik niet snap (ben het op punt 2 en 3 volledig met je eens), maar er zullen ook wel mensen storend vinden aan mijn blog en ach, als ik het naar iedereens wens moet maken word ik er nog heel druk mee. Ik schrijf blogs die ikzelf leuk vind, meelezers zijn van harte welkom en als het niet past moeten mensen vooral niet terugkomen 🙂

 2. Dat zou ik ook wel eens willen weten!

 3. Twee zielen, een gedachte!

 4. Patrick

  Er zijn wel toffe vloggers hoor, daar hoef je niet per se knap voor te zijn.
  Kijk:
  http://youtu.be/F9zfCMp99-A
  Deze man is geniaal, al zijn filmpjes zijn prachtig. Echt in elk filmpje vertelt hij wel iets wat me verbaast. Het verbaast me dan überhaupt dat andere mensen nadenken over die onderwerpen en niet alleen ik, en hij geeft antwoorden die ik zelf nog niet eens had bedacht.
  Vlogs gaan niet altijd over “hey allemaal ik ben patrick en ik heb net spaghetti op! moet weer nieuwe pasta kopen……….” Sommige vlogs zijn superinteressant of gewoon melig. Als je dat zo goed kan als bijvoorbeeld ZeFrank verdien je gewoon veel kijkers imo.

  Maar de meeste vlogs zijn inderdaad kansloos, ben het ook eens met punt 1 en 3, maar ik lees alleen goede blogs dus ik heb daar toch geen last van. 🙂

  • Ja okee, maar dit bedoelde ik ook niet. Ik had het meer over mensen met een ‘gewone’ blog die af en toe een zo’n spagettiverhaal plaatsen. Bij de man in dit filmpje is vloggen echt zijn ‘ding’ (hahaha, dit klinkt zo lame, maar ik weet niet hoe ik het anders moet zeggen). Er zijn inderdaad wel leuke vloggers en ook wel een paar die het allebei kunnen, maar van de laatste categorie zijn er niet zo veel.
   Maar dat ik dit soort blogs niet bedoel is er niet echt uit op te maken, misschien moet ik mijn blog even aanpassen.

   • Patrick

    Nee, ik snap ook wel dat je dit soort vlogs niet bedoelde. Maar ik vroeg me af of je überhaupt wel goede vloggers kende. Ikzelf volgde nooit blogs, tot ik ZeFrank leerde kennen, daarom. Op zich is het duidelijk dat je de spaghettiblogs (hahaha ='() bedoelt, maar je kan het aanpassen als je wilt. Verder wel een toffe blog, ik lees altijd al jouw dingen. Er zijn maar 2 andere weblogs die ik volg. De drempel voor mij om een blog te gaan volgen ligt best hoog. Dus chapeau.

 5. Patrick

  En die smiley geeft niet de goeie exformatie weer, ik bedoelde gewoon : ).

 6. Haha, aan nummer 1 maakte ik me ook schuldig, al heb ik dat ondertussen wel aangepast. Vond dat handig omdat ik ook stukken plaats die ik heb geschreven voor verhalenwedstrijden en voor het faculteitsblad, dus dan was die verdeling wel relevant 😉

 7. Er zijn inderdaad wel leuke Vloggers, ik kan er zo al makkelijk één opnoemen. Maar die doen ook niks anders, volgens mij hebben die geen ‘schrijf’blog.

  En dat column gedoe snap ik ook niet. Op je eigen blog is het volgens mij gewoon een blog, en ergens anders, dus voor een krant/tijdschrift/etc. pas een column. Want dan is het niet ‘jouw’ site. Dus ja, kweenie.

  • Ja, dat laatste dacht ik dus ook! Maar kennelijk denken mensen daar anders over 😛

   En ja, ik ken ook wel wat goed vloggers maar dat zijn dan echt vloggers, die máken er wat van. De enige die ik op beide vlakken wel leuk vind is Teske van teskuh.nl. Er zullen er vast nog wel een paar leuke zijn, maar die ken ik niet!

 8. Helemaal mee eens, vooral dat van die filmpjes. Ik heb er nog wel eentje aan toe te voegen: saaie nagellak posts. Dus geen nail art beschrijvingen, die vind ik nog wel oké, maar dit: hoi, ik heb een nieuw lakje van catrice gekocht *foto van het potje*, hij smeerde heel lekker *foto van het kwastje* en hij is paars *foto van je gelakte vingers*.

  Om een of andere reden doen heel veel mensen dat en IK SNAP HET NIET!

 9. Haha, ik maak me soms schuldig aan het liedjes posten 🙂 Meestal is dat als ik niet zo veel tijd/inspiratie heb om te schrijven en toch maar eens wil laten weten dat ik nog leef (en nog de intentie heb om verder te gaan bloggen). ‘k Kies wel altijd bewust voor minder bekende muziek – als in: muziek die zelden tot nooit op de radio speelt, als dat een piepklein excuus is…
  Ik snap trouwens de tags niet zo goed. Als ik een blog open en zie dat iemand bezig is met ‘n 30-day tag of iets dergelijks, dan klik ik weg…

  • Hahaha ja, ik precies hetzelfde! De laatste tijd wat minder, omdat ik er voor mezelf strenger in ben geworden. Maar de neiging is er wel.
   Bij de tags deel ik je mening ook wel. Nou ja, het ligt er een beetje aan wat voor tag het is, sommige zijn heel leuk, maar veel zijn ook oersaai.

 10. Ik snap wat je bedoeld. Ik heb 1 keer video clips gepost omdat ik die nummers op dat moment zo geweldig vond, maar het is echt zo slecht bekeken, dat doe ik nooit meer. Ik heb wel een keer een vlog gemaakt, met de achterliggende gedachte ; ‘dan leren ze me ‘echt’ kennen’ maar dat heb ik uiteindelijk nooit gepost ;p wel een keer een filmpje van mijn kat die op Elvis danst, dat kan wel toch hahahaa looool
  Ik denk inderdaad ook dat de meeste blogs gewoon slechte of oncomplete columns zijn, sommige kunnen het wel echt goed maar over het algemeen..

 11. Haha, ik noem veel stukjes ook columns, omdat ik ‘overig’ of ‘blogposts’ gewoon te vaag vind klinken. En ik wil niet drieduizend categorieën hebben. Maar als je een betere suggestie hebt, hoor ik het graag! 😉

 12. Ehm nou ja, een column is voor mij een grappig stukje dat op een bepaalde manier geschreven is. Die bepaalde manier kan ik niet echt uitleggen, maar het heeft in ieder geval een bepaalde opbouw.

  Maar soms is de scheidslijn wel vaag ja. Als ik het zelf maar weet 😛

 13. Ben het niet met je eens wat betreft vlogs. Ik denk dat die dingen goed kunnen werken als iemand een beetje meer uitstraling heeft en lekker kan babbelen. Toegegeven, niet iedereen heeft dat en dan is het inderdaad minder plezant om te bekijken.

 14. Oh dan ergeren mensen zich ook vast lekker aan mijn blog :’)
  Maakt niet uit, blog is toch lekker van mij. Zo.

  • Haha, voel je je dan aangesproken? Ik herken niets van dit bovenstaande bij jouw blog. Maar eeh, los daarvan zullen er zeker weten een hoop zijn die mijn blog bloedirritant vinden, om wat voor reden dan ook!

 15. Haha, tsja ik maak me ook wel eens schuldig aan het plaatsen van liedjes. En er zijn natuurlijk ook wel dingen waar ik me aan erger bij andere blogs. Maaaaar ik blijf lekker voor mezelf bloggen en als ik dat ene liedje op mijn blog wil hebben omdat ik die zo ontzettend leuk vind, dan blijf ik dat lekker doen ;D

 16. Haha ik snap je punt. Die bovenste vind ik vooral een beetje apart ja 😛

 17. En nu ging ik dus gelijk kijken welke tags jij deze dan meegaf; een wtf-momentje; ja leuk, dat is origineel!

 18. Nou die eerste twee, I guess you’re right. Al wil ik binnenkort wel een filmpje gaan maken, maar hè da’s om een fotoboek te laten zien en dat telt dan toch niet, of wel? 🙂 Over de filmpjes ben ik het niet eens. Of is een titel als: ‘gewoon even luisteren en genieten’ wel voldoende informatie? Mensen hoeven de dingen die ik op mijn blog plaats niet leuk te vinden, maar misschien doen sommigen het wel en dan doe ik het voor die paar die het wel leuk vinden 🙂

 19. Ik ben het eerlijk gezegd niet met je eens. Vlogs vind ik leuk, omdat ik het leuk vind om te zien hoe degene achter de blog echt is. Dat zie je sneller in en filmpje dan op een foto. Verder zijn er dingen die beter overkomen met een filmpje dan in foto’s. En muziek, waarom zou je niet gewoon muziek kunnen delen op je blog? Het hele principe van een blog is toch dingen delen met anderen? Dus als je muziek wil delen kan dat toch gewoon, er zijn heel veel mensen die dat wél leuk vinden. Ikzelf vind het ook leuk om gewoon liedjes te beluisteren op een blog, eigenlijk.

  • Mm dat over die filmpjes hoor ik graag, want ik wil heel graag mijn muziek delen. Maar ik blijf erbij dat er weinig mensen zijn die het daadwerkelijk met aandacht beluisteren.

 20. Ik ken geen één vlog. (wat is precies een vlog???)
  En heb jij dan mensen die zich ergeren aan je blog? Dan moeten ze maar wegblijven, niet?

  • Een vlog is een soort blog, maar dan als filmpje. Video-blog, snap je?
   En ja, er zijn vast wel mensen die zich aan mij of mijn blog ergeren, die hou je altijd 😛 Lig er ook niet echt wakker van.

 21. Gelukkig is maar één van de drie punten op mijn blog van toepassing. Wanneer ik iets column noem? Nou gewoon, als er een mening of maatschappelijke boodschap in zit. Nog niet opgevallen dat mijn andere 5 (!) categorieën voornamelijk uit loze woorden bestaan? 😀

  P.s. “Het Echte Gedeelte”, hahahaha

 22. Anouk

  Ik kijk je filmpjes altijd hoor! 😉 Vind het juist leuk om te ‘zien’ welke muziek iedereen luistert, wie weet verrast het me. Dus ik kijk vrijwel iedere muziekvideo die ik zie langskomen. Behalve als ik weet dat iemand een hopeloze muzieksmaak heeft, uiteraard.

 23. Des

  ik vind het sowieso stom als mensen een blog een “column” noemen. En oja, filmpjes kijk ik ook nooit. Alleen kattenfilmpjes, duh

 24. Ik doe geen van allen! Ben ik even blij. Ik hoop voor je dat je rekening hebt gehouden met de helft minder bezoekers, want ik denk dat een hoop mensen zich aangevallen voelen… Dat houdt mij ook tegen om over dit soort dingen te bloggen.

  • Ja, ik zat ook te twijfelen of ik het wel online wilde zetten omdat ik bang was dat mensen beledigd zouden zijn. (Vooral mijn zusje, want die wil dus gaan vloggen hahaha). Maar aan de andere kant vind ik al deze punten hoewel opvallend zodanig onbelangrijk dat als je hierom gaat huilen je maar sowieso wat anders moet gaan doen.

 25. T

  volgens mij doen vloggers het voor het geld

 26. Leuk stuk! Herkenbaar ook. Aan vloggen doe ik niet. Ik bezit nu eenmaal geen goddelijk lichaam en bovendien praat ik lang niet vlot genoeg.
  Ik plaats ook wel redelijk vaak een filmpje, maar ik zet er steeds minimaal één regeltje commentaar bij…
  Dat van die column vind ik een lastige. Voor mij is een column “een grappig/ironisch geschreven stuk met op zijn minst een link naar de actualiteit, waarin een persoonlijke mening doorsijpelt.” Maar of dat een juiste definitie is?

 27. Toen ik net ging bloggen, vond ik column een stoere categorie. Nu mijn blog verhuisd is en ik alles aan het veranderen was heb ik het toch maar gewijzigd in verhalen. Niet zo stoer, maar wel wat er staat 😉

  Liefs!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.