dagboek van een niet-hardloper, deel III

“Ga lekker sporten,” zei mijn fysiotherapeut. “Zorg dat je lekker in beweging blijft. Als het maar geen hardlopen is.”
“Ja,” zei ik, maar eigenlijk bedoelde ik ‘nee’. Want voor mij bestaat er geen enkele andere sport dan hardlopen. Ik zou echt niet weten wat ik anders moet doen. Mijn sportschoolabonnement heb ik opgezegd (gelukkig), pilates durf ik niet aan met mijn knie, ik heb GEZWOREN om nooit meer aan yoga te doen, fietsen is saai en van zwemmen krijg je zo’n droge huid. Voor een teamsport kun je je moeilijk aan gaan melden als je de intentie hebt om binnen een paar maanden weer te verdwijnen, met de noorderzon mee op je hardloopschoenen.

Want ja, ik heb na bijna twee jaar nog steeds last van mijn #verrotteknieën, en nee, ik heb het nog steeds niet opgegeven dat ik ooit gewoon weer een marathon kan lopen (10 kilometer is ook goed hoor). OOIT zal ik weer rennen en dan ga ik iedereen uitlachen die me vertelde dat mijn lichaam hier misschien eventueel wellicht niet voor gemaakt is. Ik kan dit gewoon. Ik kon het altijd. Maar ondertussen had ik al mooi drie maanden helemaal niets aan sport gedaan. En dat moest eigenlijk wel. Anders zou naast mijn knieën ook nog eens de rest van mijn lichaam verrotten.

Ik bedoel, niet dat ik helemaal geen lichaamsbeweging krijg – ik fiets namelijk vijf keer per week naar mijn werk. Ik zet plusminus 39 koppen thee per dag en loop ongeveer net zo vaak naar de wc. Ik laat regelmatig mijn fietssleutel binnen liggen, waardoor ik weer de trap op moet rennen. Ik doe vaker boodschappen dan dat me lief is. Maar goed, dat zijn allemaal geen sporten. Als je er geen verhoogde hartslag van krijgt, telt het niet (oké, als je het zo bekijkt doe ik eigenlijk wel één sport: fietssleuteltje vergeten).

Dus toen de fysio voor de 93ste keer had gezegd dat ik toch écht moest gaan sporten om fit te blijven, koos ik maar voor de minst verschrikkelijke van alle kwaden: zwemmen. Want, afgezien van het feit dat mijn huid daarna jeukt alsof ik onder de vlooien zit, is zwemmen eigenlijk best leuk. En heel goed voor mensen met blessures, althans, dat zeggen ze altijd. Omdat de druk zo goed over verschillende spieren verdeeld wordt, bladieblie, bladiebla. Perfect voor zo’n zielig iemand als ik.

Dus ging ik afgelopen zaterdag zwemmen in het buitenbad vlakbij mijn huis. Het was een mooie ochtend, de zon scheen, het was niet zo heel druk, en het water was niet eens zo heel koud. Ik gleed zo het water in en zwom, in hetzelfde ritme als de sportievelingen met wie ik het bad deelde, en de vogeltjes floten, en het zwemmen ging vanzelf, en het leek net alsof ik op vakantie was, en ik dacht even dat alles klopte, dat dit misschien het nieuwe hardlopen kon worden, dat ik vanaf nu iedere zaterdag in het buitenzwembad zou liggen, ook als de herfstblaadjes in het water vielen, ook als het sneeuwde – omdat ik eraan zou wennen. Omdat dit nu eenmaal mijn sport was. Omdat het leven uit meer bestond dan alleen uit hardlopen en het luisteren naar het nieuwe album van Lorde.

Maar al na een paar baantjes schoolslag werden mijn groteske sportfantasieën vernietigd door het gevoel alsof iemand een kettingslot op mijn knie zette – en het fietssleuteltje reeds had ingeslikt. Ik probeerde de borstcrawl, maar dat voelde niet veel beter, en op zich had ik geen duikbril dus het was een middelgrote ramp. En nee, ik kwam het bad ook niet door door alleen met mijn armen te zwemmen.

Bewijs nummer #82 waarom mijn lichaam toch gewoon moet hardlopen.

Ik heb nog steeds goede hoop.

Ik heb altijd goede hoop.

11 Comments

Filed under dit past echt nergens in

11 Responses to dagboek van een niet-hardloper, deel III

 1. En jij kunt hier zo’n positief stuk over schrijven? Met humor nog wel?? Holy. Dat vind ik echt knap! 🙂
  Verder ja, ookal vind ik dat zelf keilastig, blijf hoop houden! Het komt echt goed, zo niet dan toch. Ik heb zelf de wan uit wanhoop weer weggedrukt door een nieuwe taktiek: YouTube filmpjes tegen je kwaal volgen. Ik rol nu zelfs met m’n voet over balletjes en ik houd me voor dat het werkt.

  • Haha, dank je voor het compliment! 🙂 Ik hoop heel erg voor je dat je nieuwe tactiek werkt! Ik heb inmiddels ook allemaal weer nieuwe tactieken, we zullen het zien …

 2. Lin

  Er is dan ook niets anders in het leven dan hardlopen en Lorde. Behalve misschien weer opnieuw in Harry Potter beginnen.

  • Roy

   Ik sluit me bij 2/3 daarvan aan. En in jouw geval hoort daar ook nog opnieuw beginnen in Dorian Gray bij, al snap ik niet hoe je er doorheen komt… (Poging #3 is gesneuveld). Misschien is met een boek op de hometeainer (fiets) nog wel een oplossing voor jou?

   • Haha, met welke ben jij het dan niet eens?
    Jammer dat je TPODG niet leuk vindt! Ik vind het altijd hypnotiserend mooi geschreven, ik kan maar niet stoppen. Dus ik heb ook niet echt een tip hoe je het wel leuk kan vinden :’) Misschien moet je het over een paar jaar nog eens proberen.
    Wellicht zou met een boek op de hometrainer wel wat voor me zijn ja! Wie weet vergeet ik dan dat ik fiets. Moet ik alleen wel eerst een hometrainer kopen …

  • Mooie woorden. Gelukkig hebben mijn ogen me nog niet in de steek gelaten, dus … tijd voor Harry Potter dan maar!

 3. Hoewel je het allemaal op een leuke manier beschrijft, vind ik het toch wel heel naar voor je dat het nog steeds niet beter gaat met je knie. 🙁

 4. Hmz, dat sucks. Big time. Misschien dan toch een blokje om fiets na je werk? Zolang het niet regent hoeft dat niet zo erg te zijn, toch?

 5. Pingback: doe de eend | vijf koffie graag

Leave a Reply

Your email address will not be published.