verwarrende tijden

Het begon toen ik een jaar of dertien was en de Donald Duck verruilde voor de Fancy. Ik kwam erachter wat het inhield om een tienermeisje te zijn (heel simpel, je hoefde je alleen maar bezig te houden met h0tties, make-up en lol maken met vriendinnen – dat had ik achteraf gezien zelf wel kunnen verzinnen). Maar ik leerde ook iets interessanters, namelijk: in de decembermaand draag je feestkleding.

Ieder jaar stonden weer minstens tien pagina’s vol korte fluwelen jurkjes, glanzende vestjes en verenoorbellen, terwijl verschillende modellen (m/v) elkaar lachend sloegen met glitterkussens (t.w.v. 59,95). Ze waren een beetje chique, een beetje casual, maar vooral heel feestelijk. Ik zag zoveel moois dat ik er helemaal in de war van raakte. Al die kledingstukken schreeuwden om feestjes, heel veel feestjes, zodat ik telkens kon shinen met een ander paillettentruitje. Alleen feest vieren met Kerstmis en Oud & Nieuw was niet genoeg: dan zouden er gewoon te veel kleren in de kast blijven hangen.

Niet alleen de Fancy deed dat, maar ook de Ellegirl en de Marie-Claire en al die andere bladen, en ieder najaar schrik ik weer wakker van het besef dat ik naar feestjes moet, heel veel feestjes, om al die kleren die ik moet kopen te kunnen dragen. Alleen mislukt dat altijd. Het grootste gedeelte van december is namelijk niet zo feestelijk. Goed, je hebt overal leuke lichtjes en mooi versierde winkels, maar geen feestjes, want iedereen is te druk met het maken van suprises, het inkopen van kerstcadeautjes, het uitrusten van alle waarmoetikdejaarwisseliningodsnaamvieren-stress en het halen van allerlei eindejaarsdeadlines. En als iemand eens een feestje geeft, kan ik zelf niet, omdat ik nog een of ander essay moet schrijven.

Zelfs al lees ik tegenwoordig nauwelijks kersttijdschriften (door een abonnement waarbij mijn moeder en ik oude tijdschriften ontvangen voor weinig geld zit ik qua magazines nog helemaal in nazomersfeer), het gevoel dat ik aankomende maand allemaal casual/chique/feestelijke feestjes moet aflopen blijft, zeker als ik tijdens het boodschappen doen langs de H&M kom:

Ik bedoel, KIJK DAT DAN! Voor zo’n outfit heb je toch een decemberfeestje nodig? Niet Kerstmis, want dit is echt te casual, maar je kunt hier ook moeilijk mee gaan werken. En je kunt hiermee ook niet wachten tot het maart is, want wie draagt nou zoiets in maart? (Oké, ik zou het doen.) Dit rokje is gewoon gemaakt voor zo’n feest, of misschien alleen maar om het verlangen ernaar aan te wakkeren, daar zie ik de mode-industrie best voor aan.

Ik zou jullie bijna willen smeken om mij uit te nodigen op al jullie decemberfeestjes, maar ik zou waarschijnlijk toch niet komen – iets met allemaal decemberdeadlines.

December is echt de meest verwarrende maand van het jaar.

23 Comments

Filed under kleding en zo, rare wereld

23 Responses to verwarrende tijden

 1. Haha tja.. ik ben ook niet van elk jaar een nieuwe glitterjurk kopen om er weer 1 keer in te kunnen shinen. Ik heb vorig jaar een heel leuk nieuw jurkje gekregen en die doe ik dit jaar lekker weer aan. Al word ik wel een beetje hebberig van glitters en glimmers (maar die draag ik dus verder toch niet ;))

 2. Oh ja. Ik ben het zo met je eens. December is extreem verwarrend, plus het feit dat we ons dan in zo’n rokje proppen en dan niets meer kunnen eten terwijl dat juist zo gezellig is en alles.

  Al vind ik die trui samen met het rokje wel een hele bijzondere combinatie. :/

 3. Die rokjes en jurkjes met glitters kom ik OVERAL tegen. EN ik wil ze zo graag, maar eigenlijk ook niet. Erg verwarrend inderdaad.

 4. Haha datzelfde rokje heb ik al een paar keer in en uit m’n digitale winkelmandje gehaald. Want inderdaad, wanneer draag je het?

 5. Ik ben standaard overdressed of underdressed. Zoiets kan je gewoon op een doordeweekse dag aan, hoor.

 6. Ik kocht altijd nieuwe kleding, maar nu heb ik hoopjes jurken en rokjes die ik bijna nooit draag en dus anders combineer! Een hele andere december outfit is dan geboren, en af en toe heb ik dan wel wat nieuws nodig, maar gelukkig niet meer elk jaar 😉

 7. Goed geschreven, dit is precies een van de redenen waarom ik in December liever niet winkel. Het zijn allemaal kleren die je in de overige 11 maanden van het jaar ongebruikt in je kast laat hangen. Dus ik ga schromelijk underdressed al die feestjes af.

 8. Ellen

  Kom op mijn kerstfeestje en trek je mooiste paillettenkleren aan! Misschien krijg je je moeder zo gek om naar Renesse te komen met oud en nieuw, kan je het NOG een keer aan!

 9. Ja dit heb ik dus ook. Je kunt nergens meer een normaal basic-dingetje vinden. Daarom winkel ik niet in december (sowieso haat aan winkelen) en kijk ik altijd een beetje weemoedig naar mijn ‘decemberkleding’ in de kast. Wat dan vooral zwart is en van synthetische stof.

 10. Mady

  Een collega van me draagt as we speak een paillettentop met alle kleuren van de regenboog. Dus het kán wel. Niet dat ik nu zelf m’n feestjurkje uit de kast trek, maar goed. Ik word er stiekem wel vrolijk van zo’n glitterende collega.

 11. sam

  Gelukkig voor mij is dit soort overdreven party glitter kleding helemaal niet mijn smaak, dus als ik wat nieuws koop (voor december) kan ik het het hele jaar door aan 🙂 Ik ga trouwens gewoon een kerst trui scoren bij de Primark.. hoor ik er ook helemaal bij deze maand.. 😉

 12. Misschien is het tijd voor een nieuwe editie van het Ola Salo feest…..

 13. Ik heb een keer zo’n pailletten jurkje gepast, drie jaar geleden en ik heb er nog jeuk van. 🙁

 14. De Donald Duck was daarentegen totaal niet verwarrend. Elke week een kurkdroog relaas van de gevederde hoofdpersoon die geen baan kan behouden, moet zorgen voor drie familieleden waarvan de ouder spoorloos verdwenen is en daarnaast torenhoge schulden maakt bij zijn gierige, steenrijke oom. Burenruzies en af en toe altercations met drie criminelen. Oh ja, en een heks. Totaal niet verwarrend… :p

 15. Niet om lullig te zijn, maar bestaan er zichzelf serieus nemende mensen die zo’n trui zouden combineren met zo’n rok? Ik zou het apart houden, met de ene kan je lekker thuis zitten als (hopelijk) niemand je ziet en de andere is geschikt voor al uw kerst- en nieuwjaarsfeestjes 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.