verloren schaapjes on fire

Vanochtend stond ik op het punt om te beginnen aan mijn huiswerk (lees: ik keek een filmpje op Youtube) toen er op mijn deur werd geklopt. Voor mijn deur stonden twee oudere vrouwen die vroegen of ik over hoop en geloof wilde praten.
Omdat ik een deadline moest halen bedankte ik hen en ik voegde eraan toe dat ik anders best had gewild. Zij antwoordden dat ze wel een afspraak met me wilden maken, maar dat vond ik nou ook weer niet nodig. Naïef als ik ben vroeg ik hen van wat voor kerk ze eigenlijk waren, zij vroegen mij wat ik voor studie ik deed en de oudste van de twee zette vervolgens uiteen waarom ze het Nederlands zo’n lelijke taal vond. Toen lieten ze me alleen en keek ik het filmpje af, om daarna echt aan mijn presentatie te werken.
Ik vind het best jammer dat ik geen tijd had, ik had wel wat vragen willen stellen. Bijvoorbeeld of ze denken dat Jezus niet-Jehovahs die geloven (katholieken, protestanten of zo) wel kan horen als die bidden. Of de HERE de ‘net-niet-juiste-kerken’ beter vindt dan helemaal géén kerken. Hoe ze in godsnaam droge ogen kunnen hebben bij het idee dat bijna de gehele wereldbevolking zal branden. Waarom God überhaupt nog steeds mensen maakt, als ze maar een minieme tijd op aarde mogen rondlopen voordat ze tot in de eeuwigheid de meest verschrikkelijke folteringen moeten ondergaan. Waarom kerken aan goede doelen doen – het leed wat mensen op aarde meemaken valt toch in het niets met wat mensen in het hiernamaals moeten doormaken? Ik  wil dolgraag weten hoe het kan dat gelovigen niet zwaar depressief zijn met al die nooit-ophoudende onrecht.
Maar ik ga geen afspraak met ze maken. Dat zal beide partijen alleen maar teleurstellen, en één van deze kampen zal zwaar depressief worden. Waarschijnlijk is het de atheïst.

39 Comments

Filed under rare wereld

39 Responses to verloren schaapjes on fire

 1. “Waarom kerken aan goede doelen doen – het leed wat mensen op aarde meemaken valt toch in het niets met wat mensen in het hiernamaals moeten doormaken?”

  Haha, goeie!

 2. Debby

  Ik heb een poosje bijbelstudie gedaan bij de Jehova’s, wilde er meer
  Van weten. Echt, die mensen zijn totaal gebrainwasht en ik ben er gelukkig op tijd aan ontsnapt. Nu wil ik me alleen nog uitschrijven bij de RK kerk maar dat is ook wen hels karwei!

  • Bij de Jehovah’s? Als in dat je ze geïnfiltreerd hebt? 😛 Dapper hoor! Ik zou echt bang zijn dat ik zelf ook gebrainwasht werd.
   Ben gelukkig niet ingeschreven bij een kerk. Was alleen jammer dat ik zo’n beetje als enige geen hostie mocht ontvangen bij een kerkdienst op Romereis. Maar ach.

 3. Haha heerlijk! Hmm ik heb de periode gehad geregeld met die mensen te gaan praten. Maar inderdaad beide fronten werden er alleen maar droeviger van.

 4. Ja, ik zou ook wel een keer met ze willen praten, maar helaas zal ik nooit het effect bereiken wat ik wil.

 5. Ik heb die mensen nog nooit tegengekomen, is dat vreemd? Eigenlijk zou ik zo iemand wel eens aan de deur willen hebben, een praatje over geloof maken (ook al ben ik dan atheïst), toch een kans die je niet elke dag krijgt.

  • Misschien is het anders in België? In Nederland komen ze geregeld aan de deuren… vaak op zondag ook. Ik weet niet. Je kunt er wel zelf actief naar op zoek gaan, maar dat lijkt me toch een soort van ja, vervelend als je toch niet van plan bent om je te bekeren 😛

 6. Ik heb het een keer gedaan, dat praten. Ik was degene die teleurgesteld achterbleef.
  Hoewel, volgens mij hebben ze dus geen ‘droge ogen’ over de wereldbevolking, daarom gaan ze juist langs de deuren.

  • Daarom kan ik die Jehovah’s best wel waarderen, eigenlijk. Als ik gelovig was zou ik echt zo’n hinderlijke zijn die nooit haar mond hield over Jezus. Ik snap niet waarom de meeste gelovigen zich alsnog hechten aan aardse zaken bij het idee wat hen (volgens hun geloof) allemaal in het verschiet ligt… ik bedoel, lekker boeien dat je op vakantie kan, ga lekker zieltjes redden!

 7. Ik ben zelf christen, maar de vragen die je stelt zijn niet makkelijk te beantwoorden hoor. En daarbij, als je het van jehova’s hoort is het antwoord sowieso anders dan als je met een willekeurig andere christen praat volgens mij.

  • Ja, dat klopt. Maar ik vind het zowel van Jehovah’s als van ‘normale’ gelovigen (maar wat zijn normale gelovigen? Tussen de takken zonder sekte-trekjes bestaan ook veel verschillen…) interessant om te weten hoe ze omgaan met zulke beangstigende (understatement) ideeën. Zou jij het kunnen proberen uit te leggen?

   • En je hebt verschillen tussen mensen. Ik kende iemand die haar geloof alleen leek te gebruiken om dingen niet te hoeven doen als ze dat niet wilde, maar dat ging er bij mij niet meer in na een tijdje. (Als je met mij iets goed te maken hebt helpt het niet om te bidden in plaats van sorry te zeggen, en al zeker niet als je toch niks aan je gedrag gaat veranderen.)

 8. Ik vind het allemaal maar een beetje raar. Ik snap dat die mensen hun standpunten willen overbrengen op de normale burgerij, maar moet het dan op die manier, langs de deuren? Ik doe er in ieder geval niet aan mee haha 😉

  • Ik vind het ergens wel grappig om te reageren op jouw comment .. Langs de deuren om ‘hun’ boodschap te verkondigen .. Doe jij niet hetzelfde op blogs met het plaatsen van comments? Jij brengt immers ook jouw standpunt over 😉

 9. Ja, dat is wel interessant. Zou ik ook best eens willen vragen, ik denk alleen niet dat je snel een ‘goed’ antwoord krijgt..
  En nee, ik woon in Krimpen aan den IJssel! Maar dat ken je dan vast ook wel, over de brug 😉 Wat toevallig zeg!

  • Oh, toevallig! Gezellig bij Nieuwerkerk en zo (of is dat weer een de andere kant? Het ligt allemaal ergens aan Rotterdam geplakt, in ieder geval :P)

 10. Ik vind je mening wel heel sterk anti-geloof. Ik heb meer een “leef en laat leven” mentaliteit wat dat betreft.

  • Vind je? Zo voel ik dat absoluut niet. Ik ben werkelijk nieuwsgierig naar (en okee, ontzettend verbouwereerd over) hoe je kunt leven als je gelooft in eeuwige verdoemenis. En ja, eeuwige verdoemenis is hard, dus daar kunnen we nou niet echt liefelijk over babbelen 😛

 11. Als er bij ons een jehova aan de deur staat dan gooi ik het liefst zo snel mogelijk de deur dicht. Ik ben niet gelovig en ik heb dan ook geen behoefte aan praatjes over een geloof (welk geloof dan ook). En als ik dat wel had, dan zou ik zelf wel het initiatief nemen en naar de kerk gaan. Jehova’s vind ik ongeveer net zo irritant als die mensen die je op straat iets aan willen smeren: ik wil het niet dus dring je ook niet op.

 12. Alles wat je doet is je eigen keus, daar heeft God of Allah .. Jehovah.. whomever .. helemaal niets mee te maken. En .. het is allemaal begonnen toen Eva (verleid door die slang) een appel at en daardoor ‘bewust’ werd …

  Religie is leuk 🙂

 13. Ook zonder afspraak gaan ze vast binnenkort wel weer bij je voor de deur staan, want geheid dat ze genoteerd hebben dat je interesse toonde! En dan ben ik uiteraard benieuwd naar je volgende blog hierover!

 14. Hmm, als ze hier voor de deur staan heb ik ook wel eens zin om eens flink wat vragen te gaan stellen. Maar ik denk dat er dan hetzelfde gebeurt als wat jij schrijf in een van je laatste regels!

 15. Dat zijn inderdaad interessante vragen!

 16. Ik geloof zelf ook in God (tenminste, ik geloof ergens in en het beste woord dat ik ervoor heb is ‘God’, al is dat ook niet helemaal juist. Het is ingewikkeld :P), maar ik geloof niet in dezelfde dingen als deze mensen. Desalniettemin zijn het interessante vragen. Misschien kun je de Bijbel lezen om te zien of er antwoorden in te vinden zijn. Zo kan ik je bijvoorbeeld vertellen dat de Satan bijna niet voorkomt in de Bijbel en volgens mij de hel ook niet (maar dat laatste kan ik niet met zekerheid zeggen). Veel geloofsovertuigingen zijn eigenlijk niet in de Bijbel te vinden, dus het is best interessant om je af te vragen waar ze vandaan komen.

  • Mm, klinkt interessant! Maar geloof je dan in een God met een boek zeg maar of iets anders?
   Er staat wel zoiets over ‘het kaf van het koren scheiden’ en ‘een plek weer geschreeuw door merg en been gaat’ en nog meer… je kunt er alsnog over twisten of er nou echt een hel is of niet, maar ik meen dat het er vrij duidelijk instaat. Als je het niet ziet, wíl je het volgens mij gewoon niet zien 😛 Net zoiets als homoseksualiteit – volgens sommige gelovigen mag je best wel praktiserend homoseksueel zijn. Begrijp me niet verkeerd, ik vind het goed dat ze ruimdenkender en toleranter worden, maar… dat is gewoon lezen wat je wilt lezen! Er staan gewoon hele nare dingen over homoseksualiteit in…

   • Enerzijds is het inderdaad lezen wat je wil lezen, anderzijds zijn er genoeg gelovigen die goed beseffen dat de bijbel door MENSEN is geschreven. Niet door God. Dat er een groot verschil is tussen oud en nieuw testament. Etc. Ik heb zelf niet veel kennis over het ontstaan van de bijbel, maar een vriendin die theologie studeert wel en ik probeer daarom wel op te letten met wat ik zeg. Het is best makkelijk om op basis van enkele citaten een mening te geven – verleidelijk, maar volgens mij niet helemaal juist.

    • Goed punt. Ik vraag me alleen af wat dan nog de waarde is van wat er allemaal geschreven staat…

     • Voor mij heeft de Bijbel meer waarde dan het geloof zelf (ik ben katholiek opgevoed). Omdat de gedachte achter de verhalen vaak inspirerend is en de ideeën van de Westerse samenleving goed afspiegelt (wat ergens heel logisch is).

 17. Ik heb ook een keer iets soortgelijks gehad, maar het waren mensen van een pinkstergemeente. Op dat moment had ik er geen behoeft aan, dus na een kwartier durende monoloog van de vrouw ben ik zo ongeveer weggerend.

 18. Hahahahaha ik ben het hier volledig mee eens. Ik vind het kerkelijke gedoe een mooie gedachte, maar ik… snap het niet. Of zo.

 19. Haha geweldig dit. Ik ben ook niet zo een gelovige, kon echt eindeloze discussies hebben met die mensen. Maar het is alleen maar gezever. Ze zweven echt ergens boven waar wij het niet helemaal kunnen begrijpen. Het zal wel iets zijn wat wij “ongelovigen” nooit “voelen” zullen. Amen.

 20. Ellen

  Interessante vragen Lisa, die houden mij ook af en toe bezig. En ik weet er nog wel een paar aan toe te voegen. Maar de belangrijkste, de meest onverklaarbare vind ik zelf: de hemel. Stel nou dat wij allemaal – of voor mijn part een select groepje – in de hemel komen, wat erg fijn zou zijn als je daar iedereen dan weer terugvindt. Maar hoe moet dat dan verder, op langere termijn? Het wordt daar dan toch hartstikke druk? Want mensen gaan al eeuwen lang naar de hemel. En als het daar goed is, blijf je daar dan voor altijd? Ik wil niemand beledigen, ik respecteer ieders geloof maar ik zie gewoon geen mogelijkheden voor een lang verblijf in de hemel. Dat wordt dan toch ook vervelend op den duur? Want eindeloos lijkt leuk op het eerste gezicht, maar als je er over nadenkt dan is “gewoon” dood gaan op een redelijk tijdstip misschien toch beter? Het roept nog 100 nieuwe vragen op over doodgaan en wat dan. Misschien kun je ook nog eens wat schrijven over de laatste levensjaren, die voor veel mensen nou ook niet bepaald prettig zijn. We lappen iedereen op en leven daardoor zoveel langer, maar leuker wordt het daar vaak niet van. Goh ik lijkt wel een depressief persoon – maar dat is niet zo hoor! Het leven is leuk en vervelend – maar juist omdat er een eind aan zit!

  • Ja, dat vraag ik me ook af! Misschien verlies je in de hemel een beetje je verstand, zo zie ik het voor me, dat je niet meer kan denken, alleen maar gelukkig kan zijn en zo?
   Want het lijkt me ook wel dat je je op een gegeven moment zo zou gaan vervelen… bovendien lijkt het me heel ongemakkelijk om iedereen terug te zien, maar waarschijnlijk heb je in de hemel geen last van dat soort gevoelens.
   En ja, over dat laatste, over het rekken van levens… ik weet niet of ik me daar aan durf te wagen. Schrijf jij er maar een gedicht over!

 21. Ellen

  U vraagt, wij draaien. Al gaat het niet specifiek over het rekken van levens, het gaat wel over alles hiervoor!

  We leven ons leven
  Het duurt maar heel even
  Je krijgt maar 1 kans
  Ik zoek naar balans

  Ik denk en ik denk
  Het is een geschenk
  Wat zal ik er mee doen?
  Tja………..

  Wacht leven !
  Wacht nou heel even
  Je bent te snel voor mij
  Het is al half voorbij!

  Angst en paniek
  Voor verlies en voor ziek
  Steek mijn kop in het zand
  Word gered door verstand

  Ik zou graag geloven
  Dat het goed is daarboven
  Het leven leidt mij en ik lijd het leven
  Leuk of vervelend
  Het duurt maar heel even

  • Hmm en ik maar hopen dat dat gevoel over zou gaan na mijn, laten we zeggen, 22ste 😛 Leuk gedicht zeg, en wijs! Ik zie een thema in je werk, volgens mij heb ik wel eens iets gelezen wat hierop lijkt… over tijd die kwijt is, of zo?

 22. Lin

  Ik denk dat ze je wel een passend antwoord hadden kunnen geven, maar denk niet dat jij je er in zou kunnen vinden. Jehova’s zijn zo overtuigd van hun gelijk, ik denk dat er weinig ruimte is voor discussie.

 23. Johan

  Er zijn zòveel vooroordelen over de Bijbel en Jehovah’s getuigen “die zònder kennis van het een en ander gespuid worden” dat het steeds moeilijker wordt om daar doorheen te komen. A; de getuigen willen niet drammen want ze horen eenieder in zijn/haar waarde te laten net zoals zij willen dat andere mensen dat hun ook laten. B; eenieder beslist zelf wat hij wel of niet wil zeggen en/of aanhoren. C; Jehovah’s getuigen zijn niet volmaakt en verlangen dat ook niet van anderen, ze zijn juist degenen die dat “meer dan veel andere mensen” kunnen accepteren. Tenslotte komen ze uit “alle talen, rassen, landen en…andere geloofsovertuigingen. D; ze respecteren de wetten van ieder land waarin ze verblijven zolang die niet tegen Gods wet ingaan. Ze zullen nooit ophouden te prediken maar ook nooit mensen doden. Ze zijn de enige Christelijke groepering die (vooral tijdens WO èèn en twèè) met honderden vervolgd en gevangen gezet werden, waarvan er velen het niet overleefd hebben, vaak door brute moord. En waarom? Omdat ze niet aan moordpartijen wilden meedoen en zelfs geen enkele vorm van politiek bedrijven. E; In de z.g.n. vredestijd (want die is er sinds 1914 niet meer geweest) in sommige landen “waar dan op dat moment geen oorlogssituatie is” worden ze verboden of ernstig tegen gewerkt door regeringen, vaak op voorspraak van de “in die landen” meest voorkomende geloofsovertuigingen. Er is een waslijst van voorbeelden op te noemen wat ik hier niet doe. F; Tenslotte, het is pure menslievendheid dat ze mensen deelgenoot willen maken van het geluk om in het aardse paradijs te mogen leven, waar gèèn ziekte, dood of geweld meer zal zijn. Eigenlijk allèèn maar iedereen vrede wensen. Ze maken daarin geen onderscheid t.o.v. wie dan ook. Een voorbeeld; een jaar of wat geleden werd er in een ander land een jonge Jehovah’s getuige “die bij een deur” door een kwade huisbewoner vermoord. De persoon werd gearresteerd en gevangen gezet. Enige tijd later werd die persoon in de gevangenis bezocht door een oud echtpaar die hem vertelden over Gods koninkrijk. Uiteindelijk “na grondige Bijbelstudie” werd de persoon gedoopt en een jaar of wat later “op grond van goed gedrag” vervroegd vrijgelaten en werd een actieve getuige. Dat oude echtpaar? Dat waren de ouders van de vermoorde getuige. Heb je dan een groot geloof of niet. Het is niet aan een mens te bepalen wie door Jehovah God goedgekeurt wordt of niet. Het is ook aan een ieder (dit) te geloven of niet. Ik wens iedereen het beste en een goed leven. Johan, al jàren Jehovah’s Getuige.

  • Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Begrijp me niet verkeerd, ik heb ook niet willen beweren dat Jehovah’s getuigen nare mensen zijn. Mijn vragen en verbazing geldt voor strenggelovigen in het algemeen, dat ik hier over Jehovah’s getuigen spreek is omdat het stuk is geschreven naar aanleiding van hun bezoek. Aan hen had ik deze vragen kunnen stellen, omdat ze wílden praten. Dat is met de meeste christenen niet zo snel, hoewel deze vragen net zo goed aan hen gericht zijn (voorbeeld: ik vroeg ooit aan een protestants vakantievriendinnetje of ze dacht dat ik naar de hel zou gaan. Haar antwoord: “Ik weet niet eens of katholieken wel naar de hemel aan.” Dus dat is een beetje hetzelfde als met Jehovah’s, maar dan net anders).
   Ik besef me dat het voor een groot deel menslievendheid is dat ze (jullie) anderen proberen te overtuigen van het ‘juiste’ geloof, en daarom vind ik het zo verbazingwekkend dat je alsnog kunt leven met het idee dat de meeste mensen voor eeuwig zullen lijden. Want wat heb je aan ‘het beste en een goed leven’ als het daarna tot in de eeuwigheid pure pijn en ellende is? Voor de duidelijkheid, dit is niet per se bedoeld als kritiek (hoewel ik niet kan beweren dat ik het niet bekritiseer, dat gaat automatisch, of ik wil of niet) maar omdat ik het echt graag wil weten.
   Als je nog eens langskomt op mijn blog zou ik dat heel graag willen horen! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.