bedankt, donkere dagen

Het bestaan van wintertijd is het zoveelste bewijs dat kinderen veel beter af zijn dan volwassenen. Vroeger was dat ene uur extra tenminste nog een groot feest. Omdat je in een vast ritme leefde, voelde het bij het ingaan van de wintertijd ook echt alsof je een uur extra kreeg. Nu leven we allemaal zo onregelmatig dat we net zo goed drie extra uren zouden kunnen krijgen zonder dat iemand ook maar iets zou vermoeden.

Maar ik ben wel blij met de wintertijd, hoor. Voornamelijk omdat het nu een uur vroeger donker is. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die aan winterdepressies lijden, ik heb eerder last van zomerdepressies. Donker is leuk, licht is overrated. Toegeven, ik word iets moeilijker wakker als de zon nog niet op is – maar aan de andere kant, mijn gordijnen zijn zo slecht dat ik ‘s zomers altijd veel te vroeg wakker word, dus wat zeur ik nou.

Maar goed, terug naar vroeger. Toen was dus echt alles beter. Niet alleen was je dolgelukkig met een extra uurtje, ook die andere najaarsdingen vóélde je echt, al was het maar omdat het op school alsmaar ging over kastanjes, lichtjes en het kerstverhaal. Lekker mindful zeg, zo’n kinderleven. Nu bestaat Sinterklaas niet meer (en blijkt er bovendien een racistisch tintje aan mijn jeugdherinneringen te zitten), ben ik nog stééds niet in het bos geweest terwijl de bomen al bijna kaal zijn en haten al mijn vrienden Kerstmis omdat ze dan naar hun schoonfamilie moeten, in plaats van dat ze gewoon lekker in hun pyjama kunnen gamen. Oh, en dat van dat een bepaald weer bij een bepaalde tijd van het jaar hoort, dat is inmiddels ook afgeschaft.

Nee, de enige manier waarop je echt weer kunt merken dat de donkere dagen zijn aangebroken, is doordat je wordt overspoeld met blogs over kaarsjes en met een dekentje op de bank zitten (even serieus, ik vind jullie hartstikke leuk, maar jullie hebben het fenomeen ‘dekentje’ voor altijd voor me verpest).

Een andere manier waaraan je kunt aflezen welk seizoen het is, is natuurlijk de vroeg invallende duisternis. Mijn houvast in deze barre tijden.

ochten donker wintertijd lichtjes

Ochtenduitzicht

 

18 Comments

Filed under rare wereld

18 Responses to bedankt, donkere dagen

 1. De zomer is toch meer mijn seizoen, maar de herfst vind ik ook fijn (de winter mag van mij na oud op nieuw worden afgeschaft 😉 ) Maar goed, dat uurtje extra zorgde er wel voor dat ik gisteren een uur te vroeg at haha.

 2. Een kind is gewoon een niet volgroeide volwassene.

 3. Waaah – mensen die van de winter houden vind ik zo eng

  -gaat maar weer zitten aftellen naar de zomer-

 4. Ik kan niet met een dekentje op de bank zitten want ik heb geen bank </3. Alleen daarom al kan ik niet dealen met die herfstblogs.

 5. WinterTIJD is prima hoor, maar de winter zelf, brrrr.

 6. dekentjesbloggers zijn gewoon

  nee oke die kan ik eigenlijk ook niet verklaren

 7. Oké, wij lijken toch niet op elkaar. Hoe kun je nou zoiets schrijven als ‘licht is overrated’?!
  Ik zie op werkdagen al weken geen daglicht meer (uitzondering: afgelopen maandag) en als ik ergens gelukkig van word, is het licht. En het beetje corticotropin releasing hormone dat dan vrij komt:)

  Haha, en wat een idyllische jeugd(herinneringen) heb jij (gehad)! Ik kan me de dagen dat wij op het schoolplein over kastanjes praatten niet herinneren. Wel dat de meiden stonden te roddelen en de jongens aan het vechten waren, of dat we ruziemaakten om wie niet mee mocht doen…

  • Ja oké, als ik helemaaal geen daglicht zou zien, zou ik dacht ook niet leuk vinden. Ik chargeer gewoon een beetje 😉

   Op het schoolplein ging het trouwens niet over kastanjes, hahaha, maar wel tijdens de lessen! Op het plein ging het meestal over… euh… pendelen. Je weet wel, met zo’n ketting :’) Superoccult.

 8. sam

  ik ben zo’n mens wat een last heeft van winterdepressies 😉 nu nog niet maar straks in januari gaat het me te lang duren die donkere dagen, dan ga ik naar mijn werk in het donker en kom er in thuis.. daar word ik niet happy van als ik zo weinig dag licht zie

 9. De herfst is stom. Ik doe niet aan dekentjes, want wij hebben een kachel. Soms is het hier doodleuk 24 graden binnen.

 10. Ik herken me zó in wat je schrijft :). Soms vind ik het bijna jammer dat we niet gewoon altijd kind kunnen blijven.

  De bomen zijn hier trouwens nog niet echt kaal.. ze worden eigenlijk met de dag mooier :).

 11. Brr ik haat de wintertijd. Zomertijd ook trouwens, überhaupt moeten ze de tijdwissel afschaffen! Ik ben er altijd minimaal een week van van slag 🙁

 12. Eigenlijk hou ik ook meer van de zomer, maar ik wil je steunen lieve Lisa in je mening, dus:
  -kastanjes rapen is nog steeds leuk
  – het bos is in de herfst op zijn mooist
  – ik hou van kerst en oud en nieuw en ook van sinterklaas, vind dat geen verplichting alleen maar leuk en gezellig
  – ik hou van de kerstsfeer in Londen al gaat die dit jaar aan mijn neus voorbij (het geruststellende hierbij is dat het volgend jaar gewoon weeeer kerstmis wordt)
  – het is altijd prettig om je laarzen weer aan te trekken na al die blote-voeten-sandalen
  – de zwarte broek komt weer tevoorschijn, ook niet verkeerd
  Nou dat was wel weer genoeg, maar je leek wel haast een bizarre mutatie van de normale mens, die van licht en zomer houdt, en dat ben je beslist NIET! Misschien ben je zelf zo stralend, dat je beter in het donker gedijt!

  • Hahaha, dankjewel voor je steun! Gelukkig vind jij kerst nog leuk en Londen loopt inderdaad niet weg (misschien is het zelfs extra leuk als je langer niet geweest bent).
   En ik denk niet dat het komt omdat ik zo stralend ben, maar omdat ik een creatie van de duisternis ben 😉 Ik hou trouwens wel van licht hoor, maar ik overdrijf gewoon omdat ik blij ben met de winter.

 13. Heerlijk toch? Maandag liep ik voor het eerst in het donker naar buiten na mijn werk (vorige week was ik ziek, iets met verstandskiezen…), de bladeren vlogen me meteen om de oren en het regende een beetje. Kreeg er gelijk zo’n knus sinterklaasgevoel bij 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.