waarom de opzij niet overbodig is

The problem isn’t that I see sexism everywhere, the problem is that you don’t, hoorde ik laatst ergens. Deze uitspraak is pijnlijk treffend. Vaak worden opmerkingen over seksisme weggeschoven onder het mom ‘je bent overgevoelig’, ‘je wilt gewoon een probleem zien’ of ‘de emancipatie is al lang voltrokken hoor’. Vroeger dacht ik er ook zo over. Sinds kort realiseer ik me echter dat dit niet zo is. Sexism is everywhere, baby. Een ‘leuk’ voorbeeld is de representatie van ‘karakters’ van de M&M’s, je weet wel, die grappige mannetjes die je altijd in hun reclames ziet.

Er zijn vijf personages: vier mannen en één vrouw. Op zich al een kromme verdeling als je bedenkt dat de helft de wereldbevolking van het vrouwelijk geslacht is – maar goed, in M&M’s-land is dat kennelijk anders. Er is iets vreemders aan de hand. Alle M&M’s hebben een eigen karakter: Rood is opvliegend, Geel is onhandig, Blauw is cool, Oranje is zenuwachtig en de officiële eigenschap van Groen is flirterig. Flirterig. Met andere woorden: het enige wat haar onderscheidt van de rest is haar vrouw-zijn.

En dan nog, kun je denken, de genderpolitiek van een chocolademerk heeft toch geen invloed op mijn gedachten over man-vrouwverhoudingen?
Dat wil ik ook niet beweren. Deze karakters zijn een afspiegeling van de maatschappij, niet andersom. Dat je het normaal vindt dat de norm 80% man is en de enige vrouw niets kan behalve verleidelijk kijken is niet de schuld van de M&M’s-fabrikant zelf. Zouden, laten we zeggen, drie van de vijf poppetjes een vrouw zijn, dan zouden M&M’s waarschijnlijk al weggezet worden als ‘vrouwensnoep’. De norm voor wat een ‘normaal mens’ is is kennelijk nog steeds ‘mannelijk’. God schiep Eva tenslotte uit Adam rib.

7 Comments

Filed under rare wereld

7 Responses to waarom de opzij niet overbodig is

  1. Het is inderdaad nog overal om ons heen. Het heeft tijd nodig, denk ik, voordat het onbewust niet-geëmancipeerd-zijn uit de samenleving verdwenen zijn.

      • Hihi, ik zag het niet eens. 😛
        Eigenlijk denk ik dat het nooit helemaal zal verdwijnen, het zit zo extreem in onze cultuur (en voor zover ik weet alle andere culturen behalve een dorp in Azië waar de vrouwen letterlijk alles doen en de mannen alleen maar kaarten, maar of dat nou zo wenselijk is) ingeworteld… maar goed, er is nog veel te winnen!

  2. Patrick

    Verrassende blog! Als je het hebt over een Nederlander praat je ook meestal over een hij. Het zit niet alleen gevangen in de maatschappij, maar ook in de taal die we spreken.

    Respect voor vrouwen!

    (Of ben ik nu seksistisch bezig?)

    • Wat grappig dat het je opvalt, bij mijn studie hebben we het ook veel gehad over hoe taal en maatschappij met elkaar in verhouding staan. Maar ja, het is wel zo. Als je een ‘neutraal’ persoon gebruikt, is dit persoon meestal een man. Het gebruik van vrouwen heeft een reden nodig.

      En wat betreft je laatste opmerking: ik ben ook altijd bang dat ik iemand op z’n (haar.) tenen trap als ik iets zeg over seksisme/racisme :’) Om een of andere reden lijkt het nog makkelijker om iets fout te doen zodra je erover nadenkt.

  3. Goed stukje weer. 🙂

  4. Je hebt gelijk!

    Vrouwen krijgen voor hetzelfde werk ook altijd minder betaald dan mannen. Dat blijf ik ook maar vreemd vinden.
    En inderdaad, als je er wat van zegt verwacht iedereen dat je gelijk je shirt uittrekt, je beha verbrand en ‘dolle mina’ op je buik schrijft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.